Jostein Røraas fikk en idé da han for halvannet år siden avverget det som trolig kunne blitt en overfallsvoldtekt i Oslo. Flere tente på ideen, som denne helga blir til handling. Det skal deles ut 5000 overfallsalarmer til kvinner i Oslo.

Det er Oslo Røde Kors Ungdom som står for utdelingen av alarmene, og det er eiendomsinvestoren Christian Ringnes som betaler for dem.

- Ta vare på hverandre
I tillegg til alarmen, får kvinnene et råd med på veien fra Oslo-politiet: Planlegg hjemturen!

- Alarmen i seg selv er ikke det viktigste, men kanskje noe som kan gi litt ekstra sikkerhet hvis man plutselig befinner seg i en truende situasjon. Det viktigste er budskapet om at vi må ta bedre vare på hverandre, og det går til både kvinner og menn, sier Røraas til Nettavisen.

- Budskapet til gutta er kanskje at de tar fram litt gamle gentlemanstakter: Er de ute med en venninne, så sørg for at hun kommer seg trygt hjem, sier han.

Fattet mistanke
Hans egen erfaring med problematikken skriver seg fra tiden han jobbet i kommunikasjonsavdelingen hos Oslos politimester og så på nært hold hvordan politiet jobbet i forhold til overfallsvoldtektene. På denne tiden ble han selv vitne til en mann som fotfulgte en kvinne i bydelen Sagene.

Røraas fulgte etter på sykkelen og snakket med kvinnen før hun kom hjem. Deretter fulgte han etter mannen, som åpenbart hadde tatt opp jakten på en annen kvinne. Da han oppdaget at han ble holdt øye med, forsvant han raskt.

Politiet ble kontaktet, og en patruljebil kom og avhørte kvinnene og Røraas om det de hadde sett. Beskjeden til Røraas var at han trolig hadde avverget nok en overfallsvoldtekt.

- Det var ikke noe heroisk over dette, men det fikk meg til å tenke over hva som kan gjøres. Forhåpentligvis kommer noen opp med en enda bedre idé enn disse overfallsalarmene, sier han til Nettavisen.

Har du ideer til hvordan overfallsvoldtektene i hovedstaden kan bekjempes? Si din mening i kommentarfeltet under.