Gå til sidens hovedinnhold

- Den har passert jorden

Unik asteroidepassering fredag kveld.

Fredag kveld kunne hobbyastronomer over hele verden oppleve noe helt unikt. Dette er nemlig første gangen, siden man startet med systematisk overvåking av himmelen på 1990-tallet, at en så stor asteroide passerte rekordnært jorden.

Asteroiden «2012 DA14» antas å ha en størrelse på drøyt 60 meter i bredde, og den passerte jorden med en klaring på «bare» 27.700 kilometer.

Ved 20.40-tiden opplyste NASA at asteroiden hadde passert jorden på sitt nærmeste punkt rett over Indonesia.

- Den har passert på sitt nærmeste punkt, og den er på vei bort, sa Paul Chodus ved NASA.

Unikt fenomen
Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard sa til Nettavisen tidligere på kvelden at han skulle følge med på den store begivenheten.

- Dette er et fenomen som aldri er observert før, så det blir spennende, sier Røed Ødegaard til Nettavisen.

Asteroiden kunne ikke sees med det blotte øyet, men kunne observeres med kikkert.

- Du kan se den fra hele Norge. Men selv om dette objektet er lett synlig, så er det ikke lett å vite hvor man skal se, fordi den beveger seg raskt med en hastighet på 28.200 kilometer i timen. På det minste vil avstanden til jorden være på 27.700 kilometer, sier Røed Ødegaard.

Synlig fra Norge
Asteroiden kom sørfra, men forsvant i jordskyggen i 18 minutter rett etter at den var på sitt næreste punkt til jorden.

- Man ser etter en liten, lysende prikk som sklir mellom stjernene på nattehimmelen. Men man må ha kikkert for å se den. Den er nærmest jorden klokken 20.25, og synlig fra Norge klokken 20.44, sier han.

- Hvor unikt er denne passeringen, Røed Ødegaard?

- Vi vet ikke om noen asteroider som er observert så nære jorden. Vi vet om to asteroider som har truffet jorden. Det skjedde i Sibir i 1908 og i Arizona-ørkenen for 50.000 år siden, sier han.

- Kan dele seg opp
Asteroidenedslaget i Arizona forårsaket et 1250 meter bredt og 160 meter dypt krater. Røed Ødegaard understreker at det ikke er noen fare for at asteroiden vil kollidere med jorden fredag kveld.

Men om «2012 DA14» hadde truffet jorden, så ville den ha utløst en eksplosjon som er større enn asteroidenedslaget i Tunguska i Sibir, 30. juni 1908. Da ble hele 2200 kvadratkilometer med skog jevnet med jorden.

- Men det som kan skje i kveld, er at asteroiden selv bukker under og deler seg opp på grunn av tyngdekraften til jorden. Det vil være helt unikt. Men det er ikke noen bekymring for oss, forsikrer Røed Ødegaard.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken