Gå til sidens hovedinnhold

- Den klubben i Europa som får minst igjen for pengene

Nå kan Manchester City ryke ut fra gruppespillet i Champions League for tredje gang på fire år.

Manchester City deltar denne sesongen i Champions League for fjerde sesong på rad. I to av de tre første sesongene den lyseblå klubben har vært i Europas gjeveste selskap, har klubben røket ut allerede i gruppespillet.

Sist sesong tok City seg for første gang videre fra gruppen, men da ble det bråstopp mot Barcelona i åttedelsfinalen. Denne sesongen står City igjen i fare for å ryke ut av gruppespillet - for tredje gang på de siste fire årene.

Før møtet med tyske Bayern München på Etihad tirsdag har Manuel Pellegrinis menn kun samlet to poeng på fire kamper. Bayern på sin side er allerede klare for neste runde med full pott så langt. Både Roma og CSKA har fire poeng.

I England har City de siste årene etablert seg som en dominerende klubb og vunnet ligaen to ganger, FA-cupen og ligacupen. Citys rike eiere gir klubben også muligheten til å hente spillere fra øverste hylle og slik sett alle har den alle forutsetninger for å kunne hevde seg i den gjeveste europacupen.

Eierne har brukt flerfoldige milliarder på stjernespillere siden de overtok City.

- Minst igjen
Enn så lenge er imidlertid UEFA-cuptittelen fra 1970 det eneste trofeet klubben har i europacupsammenheng og det ser ut til å forbli det en stund.

Nettavisen var tirsdag formiddag i kontakt med Viasat-kommentator Roar Stokke, som har fulgt i Champions League i en årrekke. Profilen kunne fortelle at han nylig hadde tatt for seg Citys problemer i et blogginnlegg.

Han mener City får lite igjen, for alle pengene de bruker.

- Nå kan de ryke ut av gruppespillet for tredje gang på fire år. De er vel det laget i Europa som får minst igjen for investeringene. Med to av 12 mulige poeng og kun fire scorede mål, er klubben på full fart ut av turneringen før den egentlig har startet. Når de bare tar ett av seks mulige poeng mot CSKA Moskva, kan man heller ikke snakke om marginer, skriver Stokke i sin blogg.

- Klubbens lagkaptein, Vincent Kompany, var ikke snauere enn at han uttalte at City hadde feilet, om det ikke vant Champions League denne gangen. Nå har vel pipen fått en annen lyd. Citys akilleshæl er at målene renner inn, men de er heller ikke imponerende i banespillet, mener Viasats kommentator.

- Løper etter penger
Mens engelske lag som City, Liverpool og Arsenal sliter i Champions League denne sesongen, viser tyskerne styrke. Både Bayern, Schalke 04, Borussia Dortmund og Bayer Leverkusen er på vei videre i årets turnering.

De siste sesongene har også spanske klubber imponert stort i Europa.

Stokke mener at engelsk fotball på ingen måter kan skilte med den beste fotballen i Europa, selv om den er både åpen og underholdene.

- Om man skiller på snørr og bart, noe som alltid er viktig, så kan jeg kanskje være med på at engelsk fotball er det som minner mest om musikksjangeren rock & roll. Den har definitivt de dyreste artistene og instrumentene, uten at det i denne sammenhengen gir den beste lyden, eller de beste låtene.

- Ingen får så lite igjen for investeringene som engelske lag, selv om Chelsea kan motbevise påstandene mine. Penger flommer i strie strømmer gjennom engelsk klubbfotball og kanskje er det her hunden ligger begravet? Høye overgangssummer og ufattelige spillerlønninger trenger ikke bety det samme som dedikasjon for klubben man spiller for. Mange spillere (og agenter) løper dit det betales mest. Om drakten er rød eller blå, har mindre betydning.

Skal City ha et håp om å avansere fra gruppespillet denne gangen, bør de lyseblå slå Bayern på hjemmebane tirsdag kveld. Hvis CSKA og Roma, som møtes i Russland, spiller uavgjort, kan det også hjelpe City. Da vil nemlig tre av legen i gruppen stå med fem poeng, når én runde gjenstår.

Hvis City da slår Roma på bortebane i siste grupperunde, mens Bayern gjør jobben mot CSKA i Tyskland, vil engelskmennene krangle seg videre.

Champions League følger du i Nettavisens livesenter