Gå til sidens hovedinnhold

- Den mest talentløse valgkampanjen på lenge

Mitt Romney i hardt vær etter å ha avskrevet 150 millioner amerikanere.

Republikanernes presidentkandidat Mitt Romney klarte å fornærme store deler av USAs befolkning etter å ha ytret en uheldig kommentar på en pengeinnsamlingsmiddag i mai måned.

Romney sa blant annet at 47 prosent av amerikanerne, som støtter president Barack Obama, ikke betaler inntektsskatt og at de aldri vil stemme på ham.

Kommentaren var ikke ment for offentligheten, men en video fra middagen ble lekket ut og vist fram i alle de store mediene mandag kveld.

«Det er 47 prosent som støtter ham (Obama), som er avhengig av staten, som mener de er ofre, som mener statens oppgave er å forsørge dem, som mener de har krav på helsetjenester, mat, bolig...» lyder uttalelsen til Romney.

- Skjønner seg ikke på vanlig folk
Flere politiske analytikere hevder den uheldige kommentaren var spikeren i kisten for Romney. Bloomberg skriver i en lederartikkel at «dette er kvelden Obama ble gjenvalgt».

- Jeg tror i utgangspunktet at dette er en negativ sak for Romney fordi det går under en historie som demokratene har fortalt lenge nå, at han ikke skjønner seg på vanlig folk og ikke har et forhold til vanlige folk, sier USA-ekspert Jan Arild Snoen til Nettavisen.

- Men Obama hadde en tilsvarende sak i valgkampen i 2008 da han snakket om den hvite arbeiderklassen som klinget seg til våpen og kirken, som han kom noenlunde greit ut av.

Romney ville ikke trekke tilbake uttalelsen da han innkalte til en pressekonferanse klokken 22.00 mandag kveld lokal tid. Presidentkandidaten påpekte at det var et valgkampstrategisk utspill, og ikke politisk, da han ytret at han ikke brydde seg om de 47 prosentene.

- Budskapet har appell i USA
Snoen utelukker ikke at uttalelsen kan snus til fordel for Romney dersom han handler riktig.

- Republikanerne vil forsøke å snu denne saken ved å fokusere på kjernen i Romneys budskap her, at det er for mange som ikke bidrar til fellesskapet. Og det budskapet har appell i USA. Men når han på en måte avskriver halvparten av folket ved å si at de ikke kommer til å stemme på ham uansett, så er det dumt og klønete sagt, sier Snoen.

- En rekke av tabber
Romney har begått en rekke mer eller mindre større tabber den siste tiden. Under hovedtalen på landsmøtet i Tampa i Florida, nevnte ikke Romney amerikanske soldaters innsats i Afghanistan med ett ord. Han gikk også langt i å antyde at Obama sympatiserte med personene som drepte USAs ambassadør Christopher Stevens i Benghazi i forrige uke.

- Problemet til Romney er at det er mange som er ute etter å plassere alt han sier i en rekke av tabber. Det er et image som demokratene og deler av pressen forsøker å gi ham. Og da er det uheldig når han gir dem råstoff, sier Snoen.

- Litt for skarp
- Han gjør en del feil underveis. Det at han ikke snakket om soldatene i Tampa, er en liten sak. Når det gjelder Benghazi så var han litt for rask og skarp i første fase, men det er ikke sikkert Obama kommer bedre ut av den saken med tanke på tiltak med å sikre ambassaden, sier Snoen.

Etter angrepet på konsulatet har det nemlig blitt hevdet at USA faktisk ble varslet om mulige angrep 48 timer før drapet på ambassadøren – uten at det ble iverksatt ytterligere sikkerhetstiltak ved utenriksstasjonene i regionen.

Ligger bak Obama
Nå er det bare 49 dager igjen til amerikanerne går til valgurnene 6. november, men mye kan som sagt skje i politikken.

- Problemet til Romney er at han er litt på hælene og litt på etterskudd, og derfor kan han ikke tillate seg for mange av disse feilene hvis han skal komme seg på offensiven. Han har mindre å gå på enn Obama. Obama gjorde også feil da han sa at Egypt ikke er noen alliert, som egentlig er en større tabbe etter min mening, sier Snoen.

Her er et sammendrag av noen av Romneys tabber:

HTML EMBED

En fersk måling fra CBS News/New York Times viser at Obama har en oppslutning på 49 prosent mot Romneys 46 prosent. Målingen til Democracy Corps Poll viser 50 prosent til Obama og 45 til Romney. Begge målingene er fra forrige uke.

- Obamas forsprang er ikke stort, men relativt stabilt. Det kan skje ting. Det er debatter vi skal ha og det kommer nye økonomiske tall. Så det er fremdeles tid og mulighet til at det kan snu. Det er for tidlig å avskrive Romney, men han er på etterskudd, sier Snoen.

- Talentløs presidentkampanje
Økonomien i USA er kjernesaken i Romneys valgkamp. Et astronomisk statsunderskudd og stadig større andel arbeidsledige skulle tale til fordel for et maktskifte i USA. Men mange mener at Romney ikke har vært god nok til å utnytte dette i valgkampen. Kritiske røster mener også at Romney ikke har vært klar nok på hvilke politiske endringer han vil innføre for å få fart på den amerikanske økonomien.

- Romneys manglende evne til å utnytte den økonomiske krisesituasjon og Obamas åpenbare sårbarhet på dette området, indikerer at dette er en av de mest talentløse presidentkampanjer man har sett på svært lenge, skriver USA-ekspert Svein Melby i en blogg med tittel «Romneys valgkampfiasko».

- Ikke overraskende har Romney derved blitt et forholdsvis lett bytte for Obama-kampanjens argument om at valget står mellom å gi Obama mer tid til å gjennomføre sin politikk og Romneys tilbud om å gjeninnføre den gamle og mislykkede republikanske økonomiske politikken, fortsetter Melby.

HTML EMBED

Les også disse sakene:

Kommentarer til denne saken