Gå til sidens hovedinnhold

Den siste av gruvearbeiderne er reddet

22 timer etter at den første gruvearbeideren ble heist opp, var det Luis Urzuas tur. Se bilder og video.

Den siste av de 33 gruvearbeiderne som har vært innesperret i San Jose-gruven utenfor Copiapa i Atacama-regionen i Chile, arbeidsformannen Luis Urzua (54), ble hentet opp natt til torsdag.

På direktesendt TV og med en hel verden som tilskuere - ble den unike redningsaksjonen avsluttet med hell; uten skader, uten større vanskeligheter og raskere enn forventet.

Se redningsaksjonen i store bilder her

Stolt
- Til alle redningsarbeiderne, til hele Chile og alle mennesker: Jeg er stolt av å bo i dette landet! sa Urzua etter å ha blitt omfavnet av Chiles president, Sebastian Pinera, ifølge Sky News.

På en pressekonferanse minutter etter at sistemann var oppe, ga presidenten uttrykk for stolthet og takknemmelighet over redningsaksjonen. Han takket gruvearbeiderne for å ha utvist «lagånd, solidaritet, samarbeid og urokkelig tro».

Gledesscener
22 timer etter at den første av gruvearbeiderne ble heist opp natt til onsdag, var det Luis Urzuas tur. Han ble heist opp til øredøvende jubel og gledesscener ved gruvesjakten og i «Håpets leir».

Sørget for ro og orden
Den 54 år gamle arbeidsformannen ledet skiftet som opplevde alle gruvearbeideres mareritt 5. august, da deler av San José-gruva raste sammen og arbeiderne ble innesperret i en gruvegang 625 meter under bakken.

I løpet av de 69 dagene de tilbrakte i sitt fangenskap var han også organisatoren som sørget for ro og orden. Han fordelte arbeidsoppgaver og rasjonerte ut maten.

- Da er skiftet mitt overlatt til dere. Jeg håper dette aldri skjer igjen, sa han til president Sebastian Pinera.

Les også: Var utro - kom opp til trøbbel

Jublende redningsarbeidere og familiemedlemmer forkortet ventetiden mens stålkapselen med Urzua var på vei opp gjennom sjakten med å synge den chilenske nasjonalsangen, melder NTB.

Chiles president Sebastián Piñera var blant de første til å ta imot 54-åringen ved kanten av sjakten der han ble heist opp, i en redningsoperasjon som gikk raskere enn ventet.

«Mision Cumplida»
«Mision Cumplida Chile» - oppdrag utført, Chile - sto det på skiltet redningsarbeiderne holdt opp for videokameraet nede i gruva, før de plasserte Luis Urzua i redningskapselen.

Aller sist opp i redningskapselen - mannen som etterlot seg en tom gruve - var redningsarbeideren Manuel Gonzales.

Førstemann
Florencio Avalos (31) var den første gruvearbeideren som ble hentet opp fra mørket. Han nådde overflaten klokken 05.11 norsk tid.

31-åringen ble mottatt av sin syv år gamle sønn Bairon, som har ventet i spenning på dette øyeblikket i to måneder. Bildene av gutten som brast i gråt da faren kom til overflaten, har nådd en hel verden gjennom TV, aviser og internett.

Les også: Her blir Florencio gjenforent med sønnen

Se de siste bildene fra redningsaksjonen her (Flickr/Chiles regjering)

Se tv-bildene under fra chilensk TeleJournal/TV3 på YouTube. Luis Urzua blir heist opp til stor jubel. Han blir ønsket varmt velkommen av Chiles president, som roper «Viva Chile» før presidenten, Urzua og de andre synger nasjonalsangen.

HTML EMBED