Onsdag ble det avsagt dom i rettssaken mellom Jærkylling, som eies av Cardinal Foods, og Nortura, som ble til da Gilde og Prior slo seg sammen.

Dommen sier at Nortura er pliktig til å levere slakteklar kylling til partenes felleseide kyllingslakteri Nærbø kyllingslakt.

Begynnelsen på konflikten var at Jærkylling i april tok ut stevning mot Nortura. Bakgrunnen var ulik tolkning av den juridiske avtalen knyttet til Norturas råvareleveranser samt leveranser av ferdig slaktet kylling fra Nærbø kyllingsslakt til Jærkylling.

- Dette er en gledens dag for norske forbrukere. Dommen vil bidra til bedre konkurranse og større effektivitet i det norske markedet for hvitt kjøtt. Vi er klare til å øke produksjonen og forsyne norske kunder med flere kvalitetsprodukter, skriver Hallstein Bø, daglig leder i Jærkylling, i en melding.

Medhold på alle punkter
Dommen fra Jæren tingrett gir Jærkylling en knusende seier over Nortura. Ikke bare fikk Jærylling medhold på alle punkter, men de fikk også midlertidig forføyning. Noe som betyr at Nortura må levere 12 millioner kyllinger til Jærkylling gjennom Nærbø Kyllingsslakt i 2011. Jæren tingrett pålegger også Nortura å betale 2,6 millioner kroner i saksomkostninger.

- Rettsavgjørelsen gir Jærkylling og produsentene i Rogaland trygghet for videre vekst, skriver Bø.

Nortura er skuffet over dommen.

- Vi er overrasket og skuffet over hvilke premisser som er lagt til grunn og utfallet av dommen. Ja vi er store, men forvalter konsernets størrelse på en ansvarlig og skikkelig måte. Umiddelbart mener vi at vi er tillagt motiver vi aldri har hatt. Nå skal vi bruke den nærmeste tiden til å sette oss inn i dommen før vi avgjør veien videre, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist i Nortura i en melding.

Nortura opplyser at dersom dommen blir stående kan det få konsekvenser for ansatte.

- Vi må raskt ta stilling til driften ved Nortura Hå og eventuelle permitteringer blant våre medarbeidere. Deretter reiser spørsmålet seg om hvordan vi skal fordele kyllingproduksjonen regionalt. Dommen utfordrer nemlig vårt grunnleggende samvirkeprinsipp om likebehandling av eierne uansett hvor de bor og produserer egg- og kjøtt i Norge, sier Sundqvist.

Flere sider av saken
Leveringsnekt fra Nortura er ikke det eneste problemet Jærkylling har med det felleseide kyllingslakteriet.

I august 2010 gikk konkurransetilsynet til razzia mot nettopp Nortura og eieren til Jærkylling, Cardinal Foods.

Les også: Razzia hos kyllingkjempene

Etter tips fra Nortura aksjonerte tilsynet for å avdekke et eventuelt prissamarbeid i fjørfemarkedet.

- Vi går til aksjon på bakgrunn av en mistanke om et samarbeid som er i strid med konkurranseloven. Vi har fått tillatelse fra Tingretten på bakgrunn av denne mistanken, uttalte Andreas Kjeldsberg Pihl, informasjonssjef i konkurransetilsynet, til NA24 i sammenheng med razziaen.

Det at Nortura tipset Konkurransetilsynet om saken, har gitt kyllinggiganten en innvilget straffrihet i saken om prissamarbeid.

Norturas Prior har tidligere hatt en markedsandel på rundt 60 prosent, mens Cardinal Foods-eide Jærkylling har hatt 40 prosent. Jærkylling selger produktene sine under navnet «Den stolte hane».

Les flere saker på NA24