Gå til sidens hovedinnhold

Den ukjente folkesykdommen

Nærmere halvparten av nordmenn over 40 år har en grad av tannkjøttbetennelse. I verste fall kan tennene falle ut.

(SIDE2): Tannkjøttbetennelse blir i boka «Tann for tann» betegnet som den ukjente folkesykdommen.

- Flesteparten har heldigvis kun gingivitt, den milde formen for tannkjøttbetennelse. Men ti prosent har utviklet den alvorlige formen som kalles periodontitt, forklarer tannlege Eirik Aasland Salvesen i en pressemelding.

Dette skjer med deg
Sykdommen kan gi hovent og rødt tannkjøtt, men ofte oppstår den helt uten symptomer. Mange oppdager derfor tannkjøttbetennelse først hos tannlegen eller tannpleieren. Dette gjør sykdommen til et alvorlig tannhelseproblem, til tross for at det er veldig lett å forebygge.

Stress kan være grunn
Årsaken til betennelse i tannkjøttet er bakterier og tannstein. Stress, diabetes og røyking er alle faktorer som gjør en person mer disponert for tannkjøttbetennelse. Generelt renhold er den viktigste faktoren for å forebygge tannkjøttbetennelse, heter det i pressemeldingen fra Procter & Gamble.

- Det er viktig å pusse tennene. Husk på at 25 prosent av tannflatene ligger mellom tennene, så tanntråd må til. I tillegg er det dokumentert at elektrisk tannbørste gir bedre renhold, både av tenner og av tannkjøtt, sier tannlegen.

LES MER HELSE HER

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis