FN har erklært områder i Somalia, Etiopia, Djibouti og Kenya som kriserammede.

Og verst er det i Somalia der flere tusen mennesker flykter hver dag til nabolandene.

Døde i regnet
Fredag kunne BBC melde at somaliere som har flyktet fra områder med tørke til flyktningleire i Mogadishu nå rammes av massivt regnfall. Fem personer, inkludert tre barn, døde i dag etter at de ikke fant ly for det kalde regnet.

Ifølge FN er mer enn en halv million barn nå underernært med akutt behov for humanitær hjelp. Situasjonen er verst i konfliktrammede sør, der de melder at 80 prosent av barna er underernært.

Over hele Afrikas Horn er helsesituasjonen i elendig forfatning. Ifølge WHO er svakt helsevesen, lite vaksinasjonsdekning, flytting, mangel på rent drikkevann og dårlige sanitære forhold faktorer som etterlater mennesker i en svært sårbar situasjon.

Tørken har vært varslet i flere måneder og sannsynligvis vil omfanget av krisen bare øke.

Ifølge BBC har rundt 15 000 somaliere flyktet til Kenya og Etiopa - i hver måned av 2011.

Jobber for å returnere
En rekke hjelpeorganisasjoner er i landet for å bistå i nødhjelpen, men i enkelte områder er det problematisk.

Den islamistiske bevegelsen Al-Shabab nektet organisasjoner å drive sitt arbeid i Somalia i 2009, fordi de mente de hadde «skjult agenda». Tidligere denne uken droppet de dette forbudet da situasjonen forverret seg.

Verdens matvareprogram var blant dem som trakk seg ut av områder kontrollert av Al-Shabab i begynnelsen av 2010, på grunn av angivelige trusler mot ansatte og uakseptable driftsforhold. Organisasjonen jobber nå med å finne en måte å returnere på.

I en pressemelding skriver de at de jobber med å få en nødvendig sikkerhetserklæring fra FN for å gjenoppta sine humanitære operasjoner.
Les også: FN gir opp i Sør-Somalia

«WFP vil også rådføre seg med giverlands regjeringer for å forsikre seg om at de er komfortable med kompleksiteten og risikoen formbundet med en gjenopptagelse av humanitære operasjoner», skriver de i en pressemelding.

Torsdag tok den somaliske hæren kontroll over byen Dobley, som ligger på grensen til Kenya. I kampene mellom dem og Al-Shabab har flere hundre mennesker blitt drept og infrastrukturen er ødelagt.

Al Jazeera skriver at hjelpeorganisasjoner ikke kommer frem til regionen på grunn av uroen.

- Matprisene firedoblet
Også norske hjelpeorganisasjoner er involvert i hjelpearbdeidet, både i Somalia og i Kenya.

- Folk sulter i hjel ettersom tilgangen til mat er så dårlig, og vil fortsette å være dårlig resten av året inntil neste avling kan høstes på nyåret. Prisen på mat er enkelte steder blitt firedoblet. Det er ekstremt viktig at hjelpearbeidet i Somalia nå trappes opp for å skjerme så mange som mulig fra å måtte legge ut på den farlige flukten til Kenya. Det er også viktig at også 440 000 somaliske flyktninger som nå er i Kenya får den hjelpen de trenger, sier generalsekretær i Norsk Flyktninghjelp, Elisabeth Rasmusson.

Somalias stadig pågående borgerkrig setter også nødhjelpen tilbake.

- Krisen har vært i emning lenge, og kommer som følge av en rekke komplekse årsaker: Regnsesongen har uteblitt, avlingene har sviktet, matprisene har skutt i været og kjøpekraften er svekket. Samtidig pågår den væpnede konflikten og infrastrukturen i Somalia har kollapset. Resultatet er at rundt 2,5 millioner mennesker nå har et akutt behov for nødhjelp, sier Sven Mollekleiv, president i Røde Kors i Norge.

Utenriksdepartementet opplyste 5. juli at Norge øker støtten til ofre for Afrikas Horn med 33 millioner kroner.

- Vi følger utviklingen tett og vurderer sitasjonen fortløpende, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.