Golf er en bil som står i en helt unik stilling. Det er en bil som har definert sin egen klasse, og som år etter år er Europas mest solgte bil. I Norge er standingen enda større, og selv i oktober - en måned da salget av den nye Golf allerede var startet - beholdt den utgående modellen sin posisjon som Norges mest solgte bil.

For Golf er ikke bare en bil som er mest solgt i Norge, det er en bil som lever i en liten boble. I fjor ble det solgt 60 prosent flere Golf enn andre plassen på bestselgerlisten, og for de som er glad i statistikk og salgstall, er all spenning forbundet med hvem som inntar plassene bak Golf.

Med det som et utgangspunkt er det en underdrivelse å si at fallhøyende er stor når en slik bil skal komme i ny generasjon. Vi ble derfor ikke direkte overrasket da VW i september avduket den nye bilen, og det viste seg at utseendemessig var det relativt små endringer.

Les også: Endelig, her er den nye Golf

Men selv om det på utsiden kan se ut til å være en mindre oppgradering, er den nye Golf en splitter ny bil. Bilen bygger på den samme nye modellplattformen som den nye Audi A3, som ble en merkbart bedre bil i ny generasjon - men også den uten at designet ble dramatisk endret fra forrige generasjon.

Les også: Vi har testet Audis nye A3

Etter å ha testet den nye Golf en ukes kan vi slå fast at dette er en bil som bør gjøre konkurrentene svært redde, og vi betviler ikke et øyeblikk at Golf kommer til å prege bestselgerlistene i lang tid fremover.

For med den 7. generasjon Golf har VW tatt vare på alt som var bra med forrige generasjon, de har bare gjort det enda bedre. Det er rett og slett utrolig vanskelig å finne noe som helst vi ikke liker med bilen. Etter en uke er det nærmeste et minus vi har funnet, at vi kunne tenke oss litt bedre lårstøtte i setene.

Vekt betyr alt

En av de virkelig store fordelene med den nye generasjonen er at den er betydelig lettere enn sin forgjenger. Mer vekt ødelegger akselerasjonen, påvirker kjøreegenskapene og øker forbruket. Ved å kutte opp mot 100 kilo gjør rett og slett alt bedre.

Nye Golf føles rett og slett mer moderne i kjøreegenskapene, og alt føles mer riktig. Den har ikke blitt hyperdynamisk, men den kombinerer en mykhetsfølelse, samtidig som den er stram i oppsettet som fungerer helt utmerket. Elektrisk styring er selvsagt implementert, noe vi som regel ikke er veldig begeistret for, men VW har gjort en god jobb med å balansere en god styrefølelse med en silkemyk rattføring.

Bilen er ikke like spennende og dynamisk som hovedkonkurrenten Ford Focus, men på alle andre måter viser Golf hvem som er kongen på haugen.

Noe av det eneste som ikke er nytt med nye Golf er egentlig drivlinjen. Under panseret på testbilen sitter en 1,6-liters dieselmotor på 105 hestekrefter - som er den samme som blant annet ble brukt i Golf Bluemotion. Dette er ikke verdens mest spennende motor, men den har et forbruk som imponerer stort - og ikke minst er den usedvanlig lettkjørt i kombinasjon med VWs alltid imponerende DSG-automatkasse.

Vi gleder oss til å kjøre bilen med 1,4-liters turbobensinmotor, og ikke minst den kommende GTI-utgaven, men av og til sitter man med den store x-faktorfølelsen selv om en ikke har overflod av krefter. Vi stortrivdes rett og slett bak rattet, og så hjelper det også at man blir veldig positivt overrasket over dieselregningen etter endt testperiode.

På toppen av dette er nye Golf en støymessig fin sak. I rundt 100 km/t på motorveien målte vi et støynivå mellom 58-60 dBA avhengig av asfaltgrovhet.

Oppdater førermiljø

En av de litt kjipe tingene med VW generelt de siste årene, er at de har hatt et infotainmentsystem som har fremstått som gammelt og avdanket i forhold til enkelte av sine konkurrenter.

Men med nye Golf får en også selskap med den nye løsningen til selskapet. Og la det bare være sagt: Den er milevis bedre enn forrige generasjon, og kunne fint vært plassert i premiummerker.

Skjermen er massivt mye større, brukervennligheten er helt på topp og funksjonaliteten er helt på topp. Det tar litt tid å venne seg til det litt mørke designet, men en forstår raskt at ingenting er tilfeldigheter - og ting bare fungerer. Om en velger en litt påkostet utgave får man også parkeringssensorer på siden av bilen, i tillegg til foran og bak, noe som illustreres strålende på skjermen.

Ellers oppleves interiørkvaliteten som svært god. Mange merker snakker for tiden om forbedret opplevd kvalitet, men i nye Golf føler en virkelig at en har tenkt på interiørkvaliteten. Det er ikke pøst på med overdådig skinn, for det skal jo ikke være en premiumbil, men det er god bruk av mye materiale og alt ser veldig riktig ut.

Setene i testbilen (standardseter for Highline-utgaven) var svært gode, og det eneste vi savnet var litt ekstra lårstøtte. Over alt stikker det fram hint om at ingenting i denne bilen har skjedd ved en tilfeldighet, og det er for eksempel oppbevaringsskuffer under forsetene.

Ekstra hyggelig er det da å tenke på at selv om dette er en tysk bil, trenger du ikke å putte på flere hundre tusen kroner for å få en kvalitet som oppleves bra. Testbilen var en highline-utgave med ekstrautstyr for rundt 30.000. I den pakken inkluderer adaptiv cruise control, den nye navigasjonspakken, xenonlys og en solid dose sikkerhetsutstyr.

Nok plass

På plassiden har ikke den nye generasjonen Golf blitt noe dårligere. Den har blitt en anelse lavere enn sin forgjenger, men dette fører ikke til at hodet stanger i taket. Bakseteplassen er omtrent som på forrige generasjon, noe som betyr at voksne mennesker kan få plass relativt enkelt.

Bagasjeplassen er økt med rundt 30 liter, og baksetene kan selvsagt legges ned for bedre plass. Dessverre kan det ikke legges ned helt flatt med mindre man hever bunnen i bagasjerommet som faktisk har to nivåer.

Konkurrentene bør skjelve

Golf ga i sin tid navn til sin egen klasse, og i 7. generasjon er det ingen tvil om at Golf fortsatt fremstår som kongen av Golf-klassen. Hovedkonkurrenten Focus har solgt svært godt etter at den kom i ny utgave, men begynner man å sammenligne direkte er det klart at spesielt på interiørsiden vil Focus nå fremstå gammeldags.

Vi tror også at nervene er ganske så i høyspenn hos Toyota om dagen. Om et par uker skal vi ned til Portugal for å prøvekjøre den splitter nye Auris, som nå strategisk lanseres i en ny utgave samtidig med Golf. Men nå som VW har lagt lista høyt både med tanke på motorer, design, interiørkvalitet og kjøreglede tror vi Toyota virkelig må ta fram pris som et kraftig argument for å utkonkurrere doningen på bildet over.