For mange nordmenn er Samsø en liten idyllisk ferieøy i Kategatt, midt mellom Jylland og Sjælland.

Men den 112 kvadratkilometer lille øya med 4300 innbyggere har blitt et fyrtårn for samfunn rundt om i verden.

Øya er nemlig unik fordi den de siste 15 årene har satt energieffektivitet i fokus. Noe som gjør at innbyggerne i dag produserer mer strøm enn de kan bruke selv.

Nylig var New York Times på besøk sammen med representanter fra øysamfunn utenfor østkysten av USA.

Skyhøye strømpriser
Disse samfunnene opplever nå det samme problemet som Samsø løste for 20 år siden. Import av fossil energi driver energikostnadene i været.

Marian Chioffi, som kommer fra øya Monhegan i Maine i USA forteller til NYTimes at selv om oljeprisen nå går ned, så er strømprisen på øya seks ganger over gjennomsnittlige i USA.

I 1997, drevet av fokuset på å redusere verdens klimautslipp, utlyste daværende miljøminister Svend Auken en konkurranse om å lage et modellsamfunn for fornybar energi.

Samsø vant. Med Søren Hermansen i spissen startet man et prosjekt som også skulle løse energiproblemene på øya. Noe av det spesielle med prosjektet er at hele samfunnet har vært involvert i å bli energi-uavhengige.

Fornybar energi
Vindmøller, solceller og bioenergi er blant de nye energikildene. De store strømprodusentene på øya er et titalls vindmøller plassert i havet utenfor Samsø, og på land.

I videoen forteller Søren Hermansen selv om Samsø som fyrtårn for fornybar energi. Artikkel fortsetter under.

Fjernvarmeanlegg ble bygget for å forsyne øyas beboere med varme. Disse fyres i dag blant annet med halm fra gårdene. Andre husstander fikk andre tilbud som varmepumper, solceller og biomasse.

I 2005 ble øya energi-uavhengig. I dag har Samsø snudd alt på hodet. Øya produserer mer strøm enn den kan bruke, og selger overskuddstrømmen til fastlandet.

I 1998 startet øya også et prosjekt for å erstatte fossilt brennstoff i transportkjøretøy.

Energiakademiet

I 2007 åpnet Energiakademiet på Samsø, for å spre kunnskap om hvordan man kan bytte ut fossil energi med fornybar energi.

Samtidig jobber de med å forbedrer sin vindmølle- og solcelleteknologien, redusere energibruken på øya, og bytte ut fossilt drivstoff i alle transportmidler på og til og fra øya.

Du kan lese mer om energiprosjektet på Samsø her.