«Er han virkelig så gal som de sier? Nei, han er galere», forteller Athletic Bilbao-stjernen Iker Muniain.

Den 19 år gamle angrepsspilleren snakker selvfølgelig om klubbens hovedtrener Marcelo Bielsa. Legenden, myten og mannen Bielsa. Også kjent som «El Loco» - «gærningen» på norsk.

Den 56 år gamle treneren er mannen som skritter opp gressmatta før han bestemmer formasjon og som kan holde pressekonferanser som varer i både tre og fire timer om han er i humør.

- Den beste på planeten
Bielsa er mannen som ledet det argentinske landslaget i hele seks år, det chilenske landslaget i fire år og som nå har stor suksess med baskerklubben Athletic ute i Europa League.

Og ikke minst, argentineren har et dypt kjærlighetsforhold til det han selv omtaler som det «vakre spillet». 56-åringen har blant annet blitt omtalt som «Barcelona-fotballens» gudfar.

- Jeg ser på ham som den beste og gleder meg alltid til vi skal møtes, sier Barcelona-trener Josep Guardiola om «Gærningen».

- Jeg har utrolig stor beundring for denne mannen og prøver å lære fotball av ham. Athletic har vært en sensasjon i Europa denne sesongen. Det er beundringsverdig, sier Barca-sjefen.

Guardiola er selv kjent for å lede et lag som spiller fantastisk fotball, men har også stjerner av ypperste klasse. Bielsa har ofte utrettet noe lignende under litt andre forutsetninger.

- Han er helt klart den beste treneren på planeten. Vi er heldige som har han i La Liga nå. Alle vi andre trenerne kan lære av ham, skryter den tidligere midtbanespilleren.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Den gale mannen
Bielsa har alltid vært en litt spesiell type og det er nok derfor han har fått kallenavnet «Gærningen». Han ønsker ikke å være del i det andre skaper. Han vil helst skape ting på egen hånd.

Treneren kan også være en kruttønne på sidelinjen og tolererer ikke spillere som overser instrukser eller arbeidsoppgaver. Treningsøktene kan også være av det litt alternative slaget.

Bielsa liker å drille lagdelene hver for seg. Ofte kan det være slik at forsvaret trener på et tidspunkt, midtbanespillerne på et annet tidspunkt, og det samme med spissene.

- I perioder så vi aldri spissene. De trente på helt andre tider enn oss. Men han er nyskapende, en mann av folket, og jeg lærte mye av ham, sier tidligere Argentina-kaptein Roberto Ayala.

Også er det pressekonferansene, da. Bielsa nekter nemlig å gi eksklusive intervjuer, men lar alle som ønsker å slippe til gjøre det under de etter hvert så famøse pressekonferansene.

- Alle deler av media får samme oppmerksomhet av meg. Fra hovedstadens største TV-kanal, til de små lokalavisene, sier den argentinske treneren.

Og skulle en stakkars journalist først begi seg ut på ville veier og forsøke å snakke fotball med Bielsa, kan han godt sitte i både tre og fire timer og diskutere det «vakre spillet» med pressen.

Til tross for sin åpenhet, har Bielsa likevel uttalt at han kun klikker godt med de journalistene han respekterer håndverket til. Og det er ikke nødvendigvis de som alltid er enig med ham.

Gikk mot strømmen
Historien om Marcelo Alberto Bielsa Caldera starter der historier ofte starter, i en by i et land. «Gærningen» ble født i Rosario og viste i ung alder at han turte å gå imot strømmen.

Faren var lidenskapelig tilhenger av fotballklubben Rosario Central, men Bielsa gjorde tidlig et annet valg. Han støttet Newell's Old Boys, en klubb han senere skulle spille ball for.

Karrierevalget til Bielsa var også mot strømmen. Han kommer fra en familie der politikk og jus har stått sentralt og broren Rafael har blant annet vært guvernør i Buenos Aires-provinsen.

- Jeg kommer fra en familie der alle har høye ambisjoner innenfor arbeidslivet. Men det var aldri noen som protesterte på det yrkesvalget jeg tok, forteller Bielsa.

- Jeg ville bli fotballspiller, så da ble jeg det, selv om jeg ikke var spesielt god som aktiv. Men jeg har da spilt kamper for førstelaget til Newell's Old Boys, poengterer argentineren.

Noen stor karriere på banen fikk altså ikke den 56 år gamle treneren, men som forsvarsspiller fikk han A-lagskamper for favorittklubben i perioden 1977-78. Totalt ble det 25 kamper.

Han var også innom klubber som Instituto og Argentino de Rosario i løpet av den korte karrieren, før støvlene ble lagt på hylla i en alder av 25 år og Bielsa i stedet utdannet seg til gymlærer.

Det er kanskje dette som er bakgrunnen for at Athletic-treneren nesten bestandig tropper opp i joggedress til kamp. Bielsa er en av få trenere i La Liga som ikke flakser rundt i dress.

- Fantastisk fotball
Den første trenerjobben kom også i Newell's Old Boys. Etter å ha ledet klubbens ungdomslag en periode, fikk han sjansen til å overta A-laget i 1990. Der fikk han umiddelbar suksess.

Allerede i 1990-91-sesongen ble det ligatriumf på den tradisjonsrike klubben. Også året etter gikk laget til topps i «Torneo Calusura» - som er det avsluttende ligaspillet i Argentina.

Suksessen i hjemlandet åpnet muligheter utenlands og fra 1992 til 1996 oppholdt Bielsa seg i Mexico, og trente de to klubbene Atlas og America i løpet av disse årene.

I 1997 returnerte «Gærningen» til Argentina og overtok Velez Sarsfield. Også der ble det suksess og i 1998 ledet han klubben til topps i «Torneo Calusura», før han dro videre til Spania.

Argentineren ble ansatt i Barcelona-klubben Espanyol i 1998, men oppholdet der skulle bli kortvarig. Da Daniel Pasarella ga seg som landslagssjef for Argentina samme år, tok Bielsa jobben.

Hans første store oppgave for tangonasjonen var VM i 2002, men det skulle bli en stor fiasko. Den stolte fotballnasjonen røk ut allerede i gruppespillet og Bielsa og hans taktikk fikk skylden.

- Argentina spilte fantastisk fotball, men var ikke kyniske nok. Det var en fryd å se dem spille, men mangelen på mål var smertefull. Fotball handler om å score mål, skrev The Telegraph.

Til tross for fiaskoen fikk Bielsa fortsette i jobben, og selv om det aldri ble VM-suksess eller Copa America-suksess, ledet han nasjonens unge håpefulle til OL-gull under lekene i 2004.

Dette var det første OL-gullet i fotball til et land fra Sør-Amerika siden Uruguay herjet og tok gull i 1928. Den gang slo de nettopp Argentina i finalen under lekene i nederlandske Amsterdam.

- Han er nyskapende, en mann av folket, og jeg lærte mye av ham - Roberto Ayala

Ut på nye eventyr
Mot slutten av 2004 følte Bielsa seg sliten og takket for seg i jobben. Det kom som en overraskelse for mange. José Pekerman overtok jobben som landslagssjef for Argentina.

Rundt tre år skulle gå før sirkushesten var tilbake i manesjen. I 2007 ble han ansatt som trener for Chile. Der skulle det bli både oppturer og nedturer i løpet av de fire årene han var der.

Under Bielsas ledelse klarte Chile for første gang å få med seg poeng fra et bortemøte med Uruguay, de fikk sine første seiere over Argentina og Columbia noensinne, og tok borteseire mot Peru og Paraguay for første gang på henholdsvis 22 og 20 år.

Samtidig gikk laget på noen stygge hjemmetap mot både Paraguay og Brasil. Det første kvaliktapet for Brasil hjemme på 50 år.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Men etter en litt turbulent start fikk treneren etter hvert skikk på laget og det kvalifiserte seg til VM i 2010. På grunn av dette har Bielsa oppnådd kultstatus og heltestatus i landet.

Under hans tid som landslagstrener ble det et tydelig fokus på å utvikle og gi unge talenter sjansen, samtidig som Chile spilte mer offensiv og underholdende fotball - også på bortebane.

I Sør-Afrika-VM ble nok mange imponert over det spennende Chile-laget. Nasjonen tok seg videre fra gruppespillet, men måtte se seg slått av Brasil i åttendedelsfinalen. Der ble det 3-0-tap.

Etter VM gikk det rykter om at Bielsa ville trekke seg fra jobben, men fotballforbundet gikk ut å forsikret folk om at det ikke ville skje. Bielsa selv hadde imidlertid andre planer.

Treneren uttalte at han ville slutte i jobben om omstridte Jorge Segovia ble valgt til president i fotballforbundet, noe han ble. Da holdt argentineren ord, tok sin hatt, og forlot posten.

Da han ledet Chile for siste gang kom fansen kledt i svart, ropte navnet hans, og ba på sine knær om at han skulle bli. Bielsa sto likevel på sitt, selv om valget av Segovia senere ble annullert.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Til topps i Europa?
De siste sesongene har Bielsa igjen oppholdt seg på spansk jord. I 2011 fikk han jobben som hovedtrener for baskerklubben Athletic Bilbao og under hans ledelse har klubben tatt skritt.

Denne våren har klubben imponert i Europa League, der den blant andre har slått ut storlag som Manchester United og tyske Schalke 04. Torsdag venter Sporting Lisboa i semifinalen.

I serien har det gått litt tyngre denne sesongen, etter at det ble en 6.-plass forrige sesong. Med fem serierunder igjen ligger Athletic som nummer åtte med 45 poeng i La Liga.

Det er imidlertid bare sju poeng opp til Valencia på tredjeplass.

Og med kompetente folk som Iker Muniain, Fernando Llorente, Ander Herrera, Javi Martinez, Oscar De Marcos og Carlos Gurpegi i troppen har klubben utvilsomt et stort potensial.

Under Bielsa har klubben også tidvis spilt nydelig fotball og levd opp til trenerens rykte. Derfor blir nok ikke mange overrasket om det er baskerklubben som 9. mai kan løfte pokalen i Romania.

- Han er gal. Gal og dedikert til jobben sin. Han prøver å forandre på alt vi gjør. Det meste vi gjør er galt, sier stjernespiss og toppscorer Fernando Llorente om sjefen.

Torsdagens kamper i Europa League kan du følge via Nettavisens livetjeneste - nalive.no - på både nett og mobil .

Kilder: FIFA.com, UEFA.com, Goal.com, Wikipedia, The Telegraph.