Gå til sidens hovedinnhold

- Denne landingen kan ikke styres med joystick

500 millioner kilometer ut i verdensrommet forsøker ESA i dag å lande et fartøy på en komet. Norske Pål Brekke har fulgt prosjektet tett i ti år.

OSLO (Nettavisen): - Dette blir fantastisk spennende. Det er et nytt skritt når det gjelder å utforske solsystemet. Jeg er veldig spent på om landingen lykkes og på de vitenskapelige resultatene som kommer dersom Philae lander på kometen og får tatt sine prøver.

Det sier seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter til Nettavisen.

SISTE: Like over klokka 10 kom bekreftelsen på at landingsforberedelsene er i gang. Landingsfartøyet Philae har skilt lag med Rosetta.

Følg kometlandingen time for time lenger ned i saken

En halv times forsinkelse

For første gang skal en romsonde lande på en komet, og Brekke og hans kolleger på Norsk Romsenter følger begivenheten fra time til time:

- Signalene vi får fra Rosetta kommer til jorda med rundt 30 minutters forsinkelse, så selve landingen står og faller på programmeringen som er gjort. Dette kan ikke styres med en joystick fra jorda, sier han.

Brekke begynte på Norsk Romsenter for ti år siden da Rosetta ble skutt ut og har fulgt dette prosjektet siden. Han har sittet i ESA-komiteen som har fulgt opp Rosetta-prosjektet og fått løpende oppdateringer.

- Skal lite til å bomme

Sjansen for å lykkes er cirka 70 prosent, har Philippe Gaudon ved den franske romorganisasjonen CNES, uttalt.

- Ja, det skal lite til for å bomme. Da spretter Philae ut i rommet igjen og får ikke flere sjanser. Men Rosetta vil uansett følge kometen i dens bane videre mot sola. Det er når kometen nærmer seg sola den får sin hale, og vi vil for første gang kunne følge en komets ferd på den måten med Rosetta, forklarer Brekke.

Dersom Philae klarer landingen, skal den bore seg ned i kometen og gjøre analyser av det som finnes der.

- Hvordan skal du og dine kolleger på Norsk Romsenter følge begivenheten?

- Selv er jeg på sydenferie og må følge dette på nettet, men på Norsk Romsenter er det landingsvake. Der kommer blant annet Kåre Aksnes, som har vært med og beregne kometens bane og der kommer det folk fra norske industribedrifter som har bidratt.

- Kan dette sammenlignes med månelandingen?

- Den gangen var det mennesker med, så det er den viktigste forskjellen. Men landingen på kometen er noe helt nytt og derfor et nytt skritt når det gjelder å utforske solsystemet.

HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));

Kommentarer til denne saken