Gå til sidens hovedinnhold

Denne mannen har kostet Norge milliarder

På få timer forsvant nesten syv milliarder.

Tidligere næringsminister Dag Terje Andersen viste handling da han for nesten seks år siden kjøpte seg inn i Kjell Inge Røkke-dominerte Aker Solutions. Kanskje for mye handling.

Aker Solutions starter nå uken med et skikkelig resultatvarsel.

Fordi selskapet har gjort det betydelig verre enn ventet i årets tre første måneder, velger de å slippe foreløpige resultattall.

Selskapet som skal legge fram tallene 8. mai, sier at de forventer å offentliggjøre driftsinntekter på 11,1 milliarder kroner og et driftsresultat på 868 millioner kroner.

- Den svake starten på 2013 er virkelig skuffende, sier styreleder Øyvind Eriksen.

Resultatet plages blant annet av økte kostnader knyttet til Ekofisk Zulu-plattformen. Ekstraarbeid grunnet kvalitetsproblemer knyttet til kabler levert av en underleverandør har vært med på å gjøre prosjektet dyrere.

- Når tapte eller utsatte kontraktstildelinger er en del av spillet, er noen av problemstillingene knyttet til kvalitet, enkelt sagt, uakseptable. Vi har jobbet hardt med å avverge slike feil, men det er fortsatt en vei å gå. Mitt håp er at kundene godtar vår innsats om å levere i henhold til våre forpliktelser om å sikre deres kommersielle interesser og at vi til slutt vil være i stand til å finne minnelige ordninger på noen av tilleggskostnadene, sier Eriksen.

En av aksjonærene i Aker Solutions og Røkkes Aker, er megernestor og Nettavisen-blogger Jan Petter Sissener.

- Dette har like mye med elendig management av Røkke å gjøre. Aker Solutions har hatt dårlig ledelse i mange år og vært uten en ordentlig konsernsjef i over to år. Med all respekt for advokat Eriksen, så er det noe annet å drive en stor operasjonell virksomhet, enn å være en god advokat og god på transaksjoner, sier Sissener til Nettavisen NA24.

Milliardtap for staten
Som en konsekvens av meldingen slaktes selskapet på Oslo Børs.

Mandag ettermiddag sendes aksjen ned hele 23 prosent, noe som betyr at aksjonærverdier for vel 6,7 milliarder er visket bort på få timer.

- Jo da, formuen er blitt redusert litt i dag. Å lede Aker Solutions er ikke noe venstrehåndsarbeid, sier Sissener.

Og de største taperne er nettopp staten og Kjell Inge Røkke.

I juni 2007 innkalte Næringsdepartementet til pressekonferanse med hemmelig agenda.

Der dukket både Kjell Inge Røkke, Saab-sjef Åke Svensson og den svenske industrimagnaten Marcus Wallenberg opp, sammen med næringsminister Dag Terje Andersen (Ap).

Da ble det klart at Andersen hostet opp over 4,8 milliarder kroner for å sikre seg 33,1 millioner aksjer i Aker Solutions, gjennom det da nyopprettede selskapet Aker Holding. Aker Holding eier 40,3 prosent av Aker Solutions. I tillegg eier Folketrygdfondet 6,44 prosent av Aker Solutions.

Staten kjøpte 30 prosent av Aker Holding, Røkke 60 prosent, det svenske teknologiselskapet Saab 7,5 prosent og det svenske investeringsselskapet Investor 2,5 prosent - begge de svenske ligger under den mektige Wallenberg-sfæren.

Da Andersen åpnet lommeboken var aksjekursen på 151 kroner. Mandag ettermiddag står den i 81,3 kroner.

I 2011 ble imidlertid Kværner skilt ut og børsnotert. Staten har også der en lik eierandel. Så langt i år er imidlertid verdien på Kværner ned hele 40 prosent og statens eierandel i det selskapet er nå på skarve 320 millioner kroner.

Med det har Andersens investering så langt hatt et papirtap på vel to milliarder kroner. I perioden har staten så langt fått ut vel 360 millioner kroner i utbytte fra Aker Solutions.

- Proff og uproff aktør
Da Andersen inngikk avtalen tok det ikke lang tid før kritikken haglet. Analytikere mente staten gikk inn på en absolutt topp i sykkelen i denne sektoren, opposisjonspolitikere mente det var helt feil bruk av penger, andre stusset over at det knapt var brukt eksterne rådgivere og på toppen av det hele fikk svenskene lurt inn en opsjon som ga dem en garantert gevinst.

- Dette viser forskjellen på en proff og en uproff aktør. Det nytter ikke å få tak i de beste hodene, når nesten ingen i staten skal tjene mer enn «statsministeren», sier Sissener.

Svenskene derimot utnyttet for et par år siden sin put/call-avtale, noe som ga dem mulighet til å rømme skuta for 160,16 kroner per aksje.

- Vårt poeng med eierskapet er langsiktig. Ikke kortsiktige spekulasjoner i aksjekursutvikling. Pengene er ikke tapt, på samme måte som pengene heller ikke var vunnet da kursen tidligere i høst lå opp imot én milliard over det staten betalte for aksjene, sa næringsminister Dag Terje Andersen til NA24.

Hadde staten hatt en tilsvarende avtale som svenskene, kunne Jens Stoltenberg kassert inn 5,3 milliarder kroner fra Kjell Inge Røkke. I stedet sitter altså staten inne med et verditap på vel to milliarder kroner ujustert for utbytte.

- Hadde staten vært like dyktige som Wallenberg-familien, så hadde vi unngått dette milliardtapet, sier Sissener.

Reklame

Best i test: Maskinene som gir deg sunnere frityrmat

Kommentarer til denne saken