Da de første lekkasjene fra NSA-teknikeren Edward Snowden begynte å dukke opp, delte folk flest seg inn i fire kategorier: De som mente han var en forræder, de som ble sjokkerte over avsløringene, de som ikke bryr seg overhode - og de som ikke akkurat ble overrasket.

Prosjekter som Echelon har ikke bare vært dårlig bevart hemmelighet - og det er mange år siden 60 Minutes avslørte hemmelig utstyr hos noen av USAs største internettleverandører som speilet all internettrafikk og sendte det til NSA.

Det har også i årevis blitt spekulert i om amerikanske myndigheter har tilgang til bakdører datamaskiner og mobiltelefoner. Et eksempel som gjerne trekkes fram er den såkalte «WMF-sårbarheten» som ble oppdaget desember 2005, som viste seg å påvirke hvert eneste Windows-operativsystem produsert fra 1990, og som av sikkerhetseksperter mener fungerer på en måte som gjør at den må ha vært laget med hensikt.

Da Snowden så hevdet at NSA har tilgang til systemene til giganter som Facebook, Google, Microsoft og lignende, kom dette for mange ikke som en overraskelse.

Hvor mye kan de overvåke?

Ifølge lekkasjer fra Snowden, har NSA i utgangspunktet muligheten til å overvåke 80-90 prosent av all internettrafikk i verden. I et forsøk på å tone ned omfanget av sin egen overvåking, slapp derimot NSA for et par dager siden et notat om at omfanget ikke er så stort som lekkasjene skal tyde på.

Ifølge NSA flyttes det 1826 petabyte med data rundt på nettet hver dag, mens NSA bare «rører» 1,6 prosent av denne trafikken, og at 0,025 prosent av dette igjen velges ut for nærmere analyse.

1,6 prosent av 1826 petabyte tilsvarer rundt 29 petabyte (29 millioner gigabyte), noe du ville trengt rundt 6,5 millioner DVD-plater for å lagre.

Tallet sier derimot lite om hvor stor del av nettet som faktisk overvåkes. Ifølge den siste statistikken fra nettselskapet Sandvine står såkalte «Real-Time Entertainment», altså tjenester som YouTube, Spotify, Netflix, nå for 40-65 prosent av all internettrafikk. Fildeling som BitTorrent står på toppen av dette for opp mot 30 prosent av trafikken, avhengig av verdensdel. Dette er trafikk som NSA i liten eller ingen grad har interesse av å overvåke.

Fjerner mulighet til å holde noe privat

Det er derimot mye som tyder på at NSA setter svært mye inn på å ha muligheten til å overvåke noe.

I kjølvannet av at det ble kjent at Edward Snowden benyttet den sikre e-posttjenesten Lavabit til å sende informasjon, har to av tjenestene på nett som har tilbudt såkalt «sikker» e-post plutselig forsvunnet.

Først var det nettopp Lavabit som la inn årene, og rett etter la også Silent Circle la ned sin e-posttjeneste. Sistnevnte er grunnlagt av en av sikkerhetsverdenens mest kjente personligheter, PGP-oppfinner Phil Zimmerman.

Årsaken til at disse tjenestene har lagt ned? Det har Lavabit-sjef Ladar Levison veldig lyst til å fortelle, men det får han rett og slett ikke lov til på grunn av en rettspålagt munnkurv.

Får ikke lov til å snakke om hvorfor

nettsiden til Lavabit har han lagt ut en melding, som mer enn indikerer at han har blitt stilt i en vanskelig situasjon:

- Jeg har måttet ta en veldig vanskelig avgjørelse: Å gjøre meg medskyldig i kriminalitet mot det amerikanske folk, eller gå vekk fra nesten ti år med hardt arbeid ved å legge ned Lavabit. Jeg skulle ønske jeg kunne dele med dere alt som har skjedd som har ført til min avgjørelse, men det kan jeg ikke, skriver han.

Han legger til at så lenge det ikke blir vedtatt lovendringer, så vil han advare på det sterkeste å legge igjen privat informasjon hos et selskap som har en fysisk tilstedeværelse i USA.

Dette gjelder praktisk talt alle de store nettjenestene.

Lavabit har ikke vært en tjeneste som har vært motstandere av å samarbeide med politiet når det har vært rettslige kjennelser på gang, men fordi tjenesten er så hardt kryptert og godt sikret, er det som regel lite informasjon å hente ut fra serverne.

Snakket ut i intervju

Til tross for at Levison har blitt pålagt streng munnkurv, forsøker han nå virkelig å fortelle hva som foregår - uten å si noe konkret som gjør at han bryter med rettskjennelsen.

I et intervju med Democracy Now, får han spørsmål om han kan udype meldingen på sin nettside.

- Jeg skulle ønske jeg kunne det, tro meg. Jeg mener at hvis det amerikanske folk visste hva myndighetene våre gjorde, så ville de ikke fått lov til å gjøre det lengre. Mitt håp er at media kan avdekke hva som foregår uten min assistanse, sier han.

HTML EMBED

- Det er informasjon som jeg ikke en gang kan dele med min advokat, så hvis vi snakker om hemmelighold, så har det blitt tatt til det ekstreme, og jeg tror det brukes av den nåværende regjeringen til å skjule taktikker som de vil skjemmes over, sier han.

Levison drev sikker e-post for 410.000 brukere verden over, men samtidig med nedleggelsen av tjenesten, har han selv også mistet sin egen e-postadresse.

- Jeg tar nå en pause fra e-post. Hvis du visste hva jeg vet om e-post, så ville du trolig ikke brukt det heller, sier han i et annet intervju med Forbes.

Ikke et USA-problem

Selv om Ladar Levison rett ut sier at ingen informasjon som lagres i USA er trygg, mener Silent Circle-sjef Michael Janke at dette ikke er noe unikt USA-fenomen.

- Dette er ikke bare et amerikansk problem. Det er et globalt problem. I de fleste land rundt om i verden, i det øyeblikket du skrur på telefonen din, så blir du logget, sporet, lagret og samlet, sier han i et intervju med ZDnet.

- Det har vært mye fokus på hva som skjer her i USA, men dette er et globalt fenomen. Det er ikke begrenset til vårt land. Dette skjer i Europa, Sør-Amerika, på Balkan, i Asia på daglig basis.