Det mener advokat Morten Furuholmen, som bistår Tjostolv Moland og Joshua French.

Furuholmen ankom Kisangani søndag, og bekrefter overfor Nettavisen at den britiske konsulen til Kinshasa besøkte French i fengselet i Kisangani mandag.

- Han har vært på besøk i cellen samtidig som meg, og han vil være til stede når saken begynner i morgen. Det er et bra signal at den britiske konsulen kommer fra Kinshasa og viser at de tar dette seriøst. Storbritannia kan bli en viktig medspiller i den konsulære prosessen etter rettssaken, sier Furuholmen til Nettavisen.

Les også: - Vil støtte French i Kongo
Les også: Kan ikke redegjøre for utgifter

French har både britisk og norsk statsborgerskap, men skal ha avstått fra å be britiske myndigheter om hjelp i frykt for at dette kan medføre i en forskjellsbehandling for nordmennene. Men nå har French ombestemt seg og vil få støtte fra britene.

- Storbritannia har en permanent tilstedeværelse her i Kongo. Det innebærer at vi har flere muligheter til å bistå våre statsborgere enn norske myndigheter som ikke har diplomater fast stasjonert i landet, sier den britiske konsulen i Kinshasa, Terence Robins, til NTB.

Diskutere soningssted
Kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Cecilie Willoch, bekrefter at britiske myndigheter nå vil bistå French konsulært.

- Vi har et godt samarbeid med britenes representant der nede, og de vil gi bistand på lik linje som vi gjør. Og det er positivt, sier Willoch til Nettavisen.

- Hva innebærer det?

- Det innebærer besøk i fengselet, bistand til å organisere levering av mat og til å få tilgang til medisinsk hjelp, denne type bistand. Når det foreligger en rettskraftig dom, vil det kunne være aktuelt å diskutere soningssted med kongolesiske myndigheter. Dette punktet ser jeg at den britiske representant også har nevnt til pressen, sier Willoch.

- Har norske og britiske myndigheter diskutert eventuelle soningssteder for French?

- Det er de fengslede selv som vil kunne anmode om at det innledes samtaler om dette med kongolesiske myndigheter. De samtalene foregår ikke nå, sier hun.

- French har tidligere antydet at han frykter en forskjellsbehandling på ham og Moland dersom britene bistår. Hva tenker du om det?

- Det er opp til French å vurdere om han vil ha bistand av britiske myndigheter og utover det har ikke jeg noen kommentar, sier hun.

Stiller med nye klær
Moland og French stilte med langt skjegg, ustelt hår og slitte klær i rettssaken i Kisangani for en måned siden. Nå har imidlertid Furuholmen sørget for at nordmennene vil være mer representabel under ankesaken.

- Jeg tror ikke nye sko, klær og belter vil ha noen betydning for rettssaken, men det har noe med at vi viser respekt, understreker Furuholmen.

Furuholmen har ingen tro på at dødsdommen til nordmennene vil falle bort under ankesaken, men legger mer lit til en eventuell avtale mellom norske og kongolesiske myndigheter om en soningsoverføring til Norge.

Les også: Pappa refser Støre i åpent brev

Skjermer Moland og French
VG og TV2 har tidligere publisert en rekke nyheter som stiller Moland og French i et ubehagelig lys, men Furuholmen sier han forsøker å skjerme nordmennene for den kritiske mediedekningen.

- Jeg har egentlig forsøkt å skjerme dem fra ytterligere konspirasjoner og spekulasjoner. Vi snakker om det som gjelder tiltalen, og så får vi heller komme tilbake med en kommentar til de ulike konspirasjonene og spekulasjonene i denne saken, sier Furuholmen.

Moland og French er dømt til døden fem ganger for blant annet drap, drapsforsøk, væpnet ran og spionasje.