Like sikkert som at sommeren er her, er insektene blant oss - og med dem følger stikk, kløe, sur svie og bekymringer. De fleste insekter i Norge er mer plagsomme enn direkte farlige. Flåtten er unntaket.
LES: Flåtten som sprer dødelig sykdom er bekreftet i Sverige
Flåtten kan være bærer av bakteriegruppen Borrelia. Boreliabakterien kan invadere nervesystemet og gi lammelser, leddsykdom, kronisk hudsykdom og smertetilstander. Det antas at 20-25 prosent av norske flått bærer denne bakterien. Fem prosent av dem som blir infisert utvikler sykdommen - omlag 150 tilfeller årlig. Også hunder som angripes av flått, kan bli syke.
FLÅTT: Dette bør du huske å sjekke nå
Vanligvis fører et flåttbitt bare til lokal hevelse rundt bittstedet. Dette er ikke et sykdomstegn, og krever ingen behandling. Det kan oppstå lokal infeksjon, lik infeksjoner man får ved flis i fingeren. Hvis flåtten fjernes før det har gått 24 timer, antar man at bakterier har hatt liten sjanse for å bli overført.
Mange kjerringråd
Du bør alltid prøve å fjerne en flått ved å la minst mulig av munn og hode bli sittende igjen i huden. MEN: det er ingen krise om du gjør det.
Bruk en pinsett og plassere den så nærme bittet som mulig. Trekk så flåtten rett ut. Har du ikke pinsett, bruk neglene. Det viktigste er at flåtten ikke får sitte der lenge.
LES:Flått er farligere enn man hittil har trodd
Her setter den seg fast
En flått som har sugd seg fast danner en liten mørk klump. Jo lenger flåtten får sitte og suge blod, jo større blir den. Hvis den ikke blir oppdaget, vil den selv slippe taket etter noen dager.
Flått biter seg ofte fast på spesielt tynne hudområder som bak ørene, knehaser, i armhulen eller i skrittet.
Mens flåtten gjerne setter seg på nedre del av kroppen hos en voksen person, er hode og hals mer utsatt hos barn.
LES: Hevder borrelia smitter ved sex
Når bør du oppsøke lege?
Ved borreliasmitte får man vanligvis et utslett som sprer seg ringformet utover i huden. Dette kan oppstå i løpet av 3 til 30 dager etter at man er blitt bitt.
Ved symptomer er det viktig at du tar kontakt med lege. Kontakt også lege hvis du i tiden etter flåttbittet føler deg slapp, har hodepine eller muskelsmerter. Kilde: Folkehelseinstituttet
Les Folkehelseinstituttets brosjyre om flått og flåttbitt her