Gå til sidens hovedinnhold

Derfor bruker terrorgruppen IS grusomme drapsvideoer i sin propaganda

Nettet florerer av videoer med IS-gisler som blir drept ved bruk av bestialske metoder. – Det er deres måte å vise styrke, sier ekspert om terrorgruppen.

Ulike kanaler i sosiale medier florer av propaganda fra terrororganisasjonen Islamsk Stat (IS). På internett ligger alt fra selvskryt av egne terrorhandlinger, vers fra Koranen, som blir misbrukt i terrorhensikt, til bestialske drapsmetoder.

Terroraksjoner blir også viet oppmerksomhet i IS' siste propagandamagasin Dabiq, i tillegg til bestialske drapsmetoder.

Tips Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

Ekspert: – Får oppmerksomhet i Vesten

– Henrettelsesvideoene er dramatiske, og det er gjerne det som fanger oss i Vesten, og som fører til at de får oppmerksomhet, forklarer Per Christian Gundersen, kommandørkaptein ved Forsvarets høgskole til Nettavisen.

Skrekkvideoene viser blant annet mennesker som blir drept på følgende måter:

  • Drukning ved at gisler senkes i vannet innelåst i bur.
  • Mennesker som blir kastet utfor høye bygninger og lander på bar bakke.
  • Lemlestelser av kjønnsorganer hvor ofrene dør av blodtap.
  • Halshugginger med kniv, øks, slegge og kubbe.
  • Mennesker som brennes levende, både i bur og når de blir hengt fra konstruksjoner når de er bundet på armer og bein.
  • Gisler som blir sprengt.
  • I en av videoene vises også en mann som blir kjørt over av en tanks.

(saken fortsetter under)

Bildeserie

Bildeserie

Tvinger Obama til å uttale seg

– Hovedbudskapet på disse brutale videoene er å vise styrke og få omtale. Når de skjærer hodet av journalister og en britisk hjelpearbeider tvinger de Barack Obama og David Camaron til å komme på banen, forklarer Gundersen.

– Kvaliteten på videoene er svært høy, og en del av videoene er svært godt regissert og planlagt nøye.

Norske Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, ble tatt til fange av IS, og skal også ha blitt lemlestet før han skal ha blitt drept av IS. Etter det Nettavisen kjenner til skal han blant annet ha fått avskåret tommelen på den ene hånden, og alle fingrene på den andre.

Les også: Hva er egentlig IS' strategi?

IS forsøkte også å forhandle med norske myndigheter for å få løsepenger for nordmannen. Men statsminister Erna Solberg (H) gjorde det klart at det er uaktuelt å gi etter for press fra terrorister.

Hvor mange IS-gisler som har lidd en bestialsk død er uvisst, men det er utvilsomt veldig mange som har fått en smertelig død.

Drapsvideoer liten andel av propagandaen

– IS ønsker å vise at de ikke lar seg kue, og at de møter Vestens luftangrep med andre metoder. IS har ikke luftvern av betydning og har ikke direkte noten mottiltak mot alle luftangrepene som de påføres hver dag

– Da bruker de blant annet henrettelser. I tillegg har vi den seneste tiden sett hvordan de har angrepet motstandernes myke mål med bombene i Beirut, bombingen av det russiske flyet over Sinai og terroren i Paris, sier Gundersen.

Selv om det florerer med grusomme drapsvideoer fra IS på nettet er ikke det hovedtyngden av deres propaganda.

– Omfanget er eksepsjonelt. De har seks relativt store, og et utall mindre, mediehus, og bruker både TV, radio, bilder, tekster, brosjyrer og deres eget magasin som har kommet ut i 12 utgaver. De har også daglige nyhetssendinger.

– I hovedsak sprer de propaganda om det sivile livet i den Islamske Stat, videoene som viser bestialske drapsmetoder er bare en liten del av det,

Reklame

Oppdateres daglig: 10 kupp du gjør i dag

Kommentarer til denne saken