Gå til sidens hovedinnhold

Derfor drukner vi

Du trodde kanskje fyll og båtkjøring var hovedårsaken til drukningsulykker. Men de fleste drukner fordi de ikke kan svømme.

I fjor var det 30 stykker som druknet i løpet av juni, juli og august, mens det i løpet av tropesommeren 2006 var det hele 43 stykker som druknet i løpet av sommermånedene. Statistikken til Norsk Folkehjelp viser at de fleste som drukner er menn over 61 år.

Derfor drukner menn
Menn er generelt overrepresentert i drukningsulykker. Hele 80 av de 104 som druknet i løpet av fjoråret, var menn.

- Menn er overrepresentert i drukningsulykker fordi det er langt flere menn som oppholder seg i båt, som fisker og har kontakt med vannet enn kvinner. Så kan man vel også si at menn kanskje er mer uforsiktige og vågale på sjøen enn kvinner, sier pressesjef Ivar Christiansen i Norsk Folkehjelp til Nettavisen.

Det er få barn som omkommer i drukningsulykker. I hele fjor omkom kun tre stykker under 15 år. Årsaken til dette kan være at foreldrene er flinkere til å ta på barna redningsvester enn å ha på en selv.

(artikkelen fortsetter etter bildet)

Kan unngås
Ifølge Norsk Folkehjelp kunne de fleste drukningsulykkene vært unngått.

- Jeg tror på at dersom man kan svømme og oppfører seg noenlunde fornuftig i vann, så kan alle drukningsulykker unngås. Med mindre det er skip som synker eller man sitter fast. En god del ulykker skjer fordi folk ikke kan svømme, sier Christiansen.

Pressesjefen retter kritikken mot antall svømmebasseng og dårlig opplæring her i landet.

- Det er altfor få svømmebassenger, og altfor dårlig opplæring i skolen. Blant annet har vi fått mange nye landsmenn som kommer fra land hvor det ikke er tradisjon for å lære å svømme. De bringer dessverre med seg den tradisjonen til Norge. Det er viktig å kunne svømme i Norge, fordi vi trekker mot vannet. Det er en trygghet at man kan svømme, og at man vet at barna kan svømme, sier han.

(artikkelen fortsetter etter bildet)

- Er det foreldrene eller skolen som bør ta ansvar for svømmeopplæringen?

- Jeg mener at det bør være et ledd i skoleopplæringen. Det å få tatt svømmeknappen når man går på skolen var helt vanlig før, og det bør være helt vanlig nå også. Men når det ikke finnes plass i svømmebassengene, og man må betale for å gå inn på offentlige svømmebasseng, så setter man begrensninger i stedet for å legge til rette for svømmeopplæring, sier Christiansen.

Alkohol, båt og bading
Enkelte ulykker skjer også i kombinasjon mellom alkohol og opphold på sjøen.

(artikkelen fortsetter etter bildet)

- Vi har en del ulykker som skjer på grunn av bruk av alkohol. Vi advarer mot å kombinere båt og alkohol, og svømming og alkohol. Klarer vi å unngå dette, og får bedre svømmeopplæring, så reduserer vi dette betraktelig, sier han.

Likevel er det ikke mange som drukner her i landet.

- Vi er et land på snart fem millioner mennesker, og vi opererer med rundt 100 drukningsulykker i året. Det er jo utrolig fælt for de som opplever dette, men det er ikke et stort tall, sier pressesjefen.

God sikkerhet i badeland
Men sikkerheten ved de norske badelandene er det lite å utsette på.

(artikkelen fortsetter etter bildet)

- Ved badelandene i Norge har jeg inntrykk av at sikkerheten er god. Det er seriøse aktører som driver dem, og som tar ansvar for det publikum man har. Det er sjelden man hører om ulykker under organisert bading ved badelandene, sier Christiansen.

Ved friluftsbadene er det derimot ingen som passer på de badende.

- Det er ikke så mange badevakter lenger, og det dreier seg om kommunal økonomi. Det var mange badevakter på de kommunale strendene før. Det er viktig med personer til stede som tar vare på andres sikkerhet. Det ga en ekstra trygghet med badevakter, og det å ha folk til stede for å ha ansvar og for å se at sikkerheten er i orden, det tror jeg på, sier han.

De største strendene i Oslo-området er imidlertid bemannet i sommer.

- Fra mandag 30. juni og fram til 3. august er det livreddere på plass på Ingierstrand bad, Hvervenbukta og Huk hver dag. Livreddernes oppgave er å gi hjelp hvis det skjer ulykker eller skader, skriver friluftsetaten på sine nettsider.

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua

Kommentarer til denne saken