Gå til sidens hovedinnhold

Derfor engasjerte Uhrenholdt Jacobsen seg i Northug-debatten

- Noen synes at jeg bare er misunnelig og ufyselig.

KVITFJELL (Nettavisen): Den norske langrennsstjernen Astrid Uhrenholdt Jacobsen (28) har mottatt blandede reaksjoner etter at hun tidligere denne måneden engasjerte seg i debatten om Petter Northugs fremtid på landslaget.

- Jeg har fått både positive og negative tilbakemeldinger. Mange har sett på det som litt oppklarende, noen synes at det har vært bra, noen synes at det var tøft, mens noen synes at jeg bare er misunnelig og ufyselig, sier Uhrenholdt Jacobsen til Nettavisen.

Hun synes det er synd at folk kritiserer henne som enkeltperson.

- Jeg har folk som kan sile ut alt det som kommer i etterkant, men det er ikke noe hyggelig. Jeg er ikke ute etter å ta noen enkeltpersoner, så da synes jeg ikke at man skal ta meg som enkeltperson, forteller 28-åringen.

Facebook-innlegg

Det er foreløpig usikkert om Norges største langrennsstjerne, Petter Northug, kommer til å delta i vinterens verdenscup ettersom han foreløpig ikke har kommet til enighet med Norges Skiforbund om å signere den mye omtalte representasjonsavtalen. Avtalen innebærer blant annet at Northug ikke kan reklamere for sin egen sponsor Coop under store deler av vintersesongen.

Uhrenholdt Jacobsen engasjerte seg i Northug-konflikten da hun tidligere denne måneden la ut et lengre innlegg på sin Facebook-side hvor hun ga sin klare støtte til Norges Skiforbund. Forbundet hadde da gitt beskjed i en pressemelding om at de ikke kommer til å ta noe ytterligere initiativ overfor Petter Northug eller Coop for å få til en avtale.

Angrer ikke

Til tross for varierte tilbakemeldinger angrer hun ikke på at hun ytret sin mening.

- Jeg tenker at i dette tilfelle er det verdt å si ifra, så får man heller bare ta de negative tilbakemeldingene man får. Jeg mener fortsatt det jeg mener, så får man heller være uenig, forteller 28-åringen.

- Hvorfor engasjerte du deg i debatten?

- Jeg er litt naturlig engasjert som person. Jeg skjønner begge sider i saken, men så tenker jeg at det har gått veldig langt og jeg tror vi som sitter på innsiden har vært stille og tilbakeholdne i veldig lang tid fordi at vi har vurdert at det er mest lønnsomt at den debatten og uenigheten skulle bli løst på best mulig måte. Det hjelper ikke å lage masse rot, forteller Jacobsen.

- Ufortjent

Men nå følte medaljevinneren fra VM i Falun at det nå var riktig å bryte stillheten.

- Jeg har vært litt frustrert over at veldig mange ikke har en reflektert forståelse for problematikken. Det er ikke så enkelt som "kan man ikke få gjøre som man vil". Norge er bygd opp på systemer som baserer seg på at man ikke alltid kan gjøre som man vil, men det man vinner er at man blir tatt vare på i veldig mange sammenhenger, sier langrennsjenta.

Jacobsen mener folk finne ut om hva slags system man ønsker i norsk idrett.

- Det handler om et verdivalg om man vil ha den modellen eller ikke ha den modellen. Det tror jeg ikke mannen i gata har forstått. Det handler om mer enn den enkeltpersonen og det handler definitivt ikke om misunnelse. Da hadde folk sagt ifra for lenge siden, sier Jacobsen.

- Så synes jeg at Skiforbundet har fått ufortjent mye kjeft fordi at de prøver å bevare noe som er basert på veldig gode verdier. Det var derfor jeg valgte å støtte dem, forklarer 28-åringen.

Johaug melder pass

Therese Johaug synes det er tøft gjort av lagvenninnen å engasjere seg i saken.

- Jeg synes det er modig gjort. Hun går ut og har en mening. Det er viktig at det kommer frem ulike synspunkter på det og at noen tør å si ifra, sier Johaug til Nettavisen.

Johaug vil imidlertid ikke ta noe parti i debatten.

- Jeg har bare meldt pass, humrer hun.

Reklame

Nå får du hotellrom, frokost og middag for kun 795 kroner

Kommentarer til denne saken