Gå til sidens hovedinnhold

Derfor er det feil å si at bacon og pølser er like kreftfremkallende som røyk

Selv om WHO plasserer sigaretter og bearbeidet og rødt kjøtt i samme kategori, så blir det feil å tolke dette som de er like farlige.

Mandag har flere medier skrevet om Verdens helseorganisasjon (WHO) og deres funn om at pølser, hamburgere og bacon er kreftfremkallende, mens rødt kjøtt betegnes som «sannsynligvis kreftfremkallende».

LES MER: Her kommer en trist nyhet om bacon

– Risikoen for å utvikle tykktarmskreft øker i takt med mengden kjøttprodukter og rødt kjøtt som konsumeres, opplyser Kurt Straif ved International Agency for Research on Cancer (IARC).

En gruppe på 22 eksperter fra 10 forskjellige land gjennomførte IARCs undersøkelse. De kom fram til resultatene basert på en nøye gjennomgang av den vitenskapelige litteraturen som finnes om emnet.

IARC, som er en del av WHO, plasserte kjøttprodukter som pølser og skinke på listen over produkter som har «tilfredsstillende bevis» på tilknytning til kreft.

På den samme listen står blant annet tobakk, asbest og gasser fra diesel.

Det har ført til at mange medier har skrevet overskrifter om at rødt kjøtt og sigaretter er like farlige når det gjelder risikoen for å utvikle kreft, men dette stemmer ikke, skriver nettsiden metro.se,

En infografikk som er publisert av Cancer research UK viser at bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt knapt kan sies å være like kreftfremkallende som røyking, ifølge det svenske nettstedet.

Av alle tilfeller av lungekreft i Storbriannia så skyldes 86 prosent av tilfellene et resultat av tobakk.

Ser man på tarmkreft, hvor rødt kjøtt sies å være en risikofaktor, så er det 21 prosent av alle tilfellene som skyldes et inntak av bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.

Infografikken viser også at det ville vært 64500 færre krefttilfeller som ville ha dødd av lungekreft i Storbritannia hvis alle sluttet å røyke. Hvis alle hadde sluttet å spise rødt kjøtt ville det ha vært 8800 færre krefttilfeller per år.

Selv om WHO plasserer sigaretter og bearbeidet og rødt kjøtt i samme kategori, så blir det feil å tolke dette som de er like farlige. Det er bevisgrunnlaget for at bearbeidet kjøtt øker risikoen for kreft, som er like tydelig som ved røyking og risiko for kreft, understreker metro.se.

Kommentarer til denne saken