Gå til sidens hovedinnhold

Derfor er det stor sjanse for skandinavisk EM-duell

Her er lagene Norge kan møte i en eventuell play off.

Det var EM-feber over hele landet etter Norges 2-0-seier over Malta lørdag kveld, men Kroatias 3-0-nedsabling av Bulgaria senere på kvelden satte en liten demper på festen.

Kroatenes trepoenger betyr nemlig at EM-billetten langt fra er sikret.

Med mindre Norge slår Italia i Roma på tirsdag, må Per-Mathias Høgmos menn etter all sannsynlighet gjennom play off for å kvalifisere seg til mesterskapet i Frankrike neste sommer.

Der er det langt fra avgjort hvem Norge eventuelt vil ende opp med å møte. Vi har imidlertid forsøkt oss på en analyse.

Klar for litt fotballnerding av verste sort?

PS: Trekningen av play off-kampene skjer søndag 18. oktober klokka 11.15, og alle oppgjørene spilles i perioden mellom 12. og 17. november.

PPS: Uefas nasjonsrangering er basert på tallene fra footballseeding.com, som skal være de sist oppdaterte tallene.

Gruppe A:

Det ser sensasjonelt nok ut til at Nederland (13 p) skal ryke ut av EM-kvalifiseringen, ettersom laget ligger to poeng bak Tyrkia (15 p) på play off-plass. Tyrkia møter allerede EM-klare Island på hjemmebane i siste kamp, et lag som ser ut til å ha satt håndbrekket på etter å ha sikret seg EM-billetten.

Nederland møter EM-klare Tsjekkia hjemme, men ikke engang seier hjelper de oransje dersom Tyrkia gjør jobben sin mot Island. For Tyrkia holder det med uavgjort, etter å ha høvlet over Nederland i innbyrdes oppgjør.

Til play off: Tyrkia (nr. 24 på Uefa-rankingen)

Gruppe B:

Belgia og Wales er klare for EM, mens hele tre lag kjemper om play off-plassen: Bosnia (14 p), Israel (13 p) og Kypros (12 p). Kypros møter Bosnia hjemme i siste oppgjør, og antakelig vil det holde med uavgjort for Bosnia der for å sikre play off. Israel møter nemlig sterke Belgia borte, og må opp på sitt aller høyeste nivå for å ha sjans på play off-plassen.

Med Bosnia-seier mot Kypros vil det uansett være bosnierne som sikrer seg play off.

Til play off: Bosnia og Hercegovina (nr. 14 på Uefa-rankingen)

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Gruppe C:

Spania er overlegne seierherrer i gruppa, mens Slovakia og Ukraina begge står med 19 poeng. Slovakia ligger foran på innbyrdes oppgjør, og er dermed EM-klare med seier i siste kamp borte mot Luxembourg. Skulle de på utrolig vis feile, har Ukraina uansett en vanskelig kamp hjemme mot Spania, og må etter all sannsynlighet belage seg på play off-spill.

Til play off: Ukraina (nr. 9 på Uefa-rankingen)

Gruppe D:

Her ligger Tyskland an til EM-billett med 19 poeng. Polen og Irland har 18 poeng, og møtes til en ren sluttspillfinale i Warsawa søndag kveld.

Her er beregningene noe innviklede. Irlands hjemmekamp mot Polen endte 1-1. Det betyr at en polsk seier søndag kveld, samt 0-0 og 1-1, sender Polen (som har bedre målforskjell enn Irland) direkte til EM. Et uavgjortresultat med to eller flere scoringer til hvert lag sender imidlertid Irland foran Polen på innbyrdes oppgjør. Seier holder naturligvis også for Irland.

For å gjøre det enda vanskeligere, kan faktisk både Polen og Irland få direktebillett til EM ved uavgjort. Da må imidlertid Tyskland tape hjemme for Georgia, noe som høres usannsynlig ut. Ved 19 poeng til alle de tre topplagene, ligger Tyskland dårligst an på innbyrdes oppgjør.

Helt åpent, altså, men Irland har nok i utgangspunktet den tøffeste jobben av de tre lagene.

Til play off: Irland (nr. 19 på Uefa-rankingen)

Gruppe E:

England og Sveits er EM-klare, og mye må gå galt om ikke Slovenia (13 p) får play off-plass. Estland (10 p) kan ta igjen Slovenia, men disse to lagene vant hver sin 1-0-seier i innbyrdes oppgjør, og dermed er det målforskjell som teller. Før siste kamp ligger Estland ni mål etter Slovenia på målforskjellen.

Ta med at Slovenia møter tabelljumbo San Marino borte i siste kamp, mens Estland tar imot Sveits hjemme, og dette er done deal.

Til play off: Slovenia (nr. 28 på Uefa-rankingen)

Gruppe F:

Nord-Irland (20 p) er klare for EM, mens Romania (17 p) og Ungarn (16 p) gjør opp om den andre EM-billetten. Romania bør på papiret ha den enkleste jobben, borte mot Færøyene, mens Ungarn møter Hellas borte. Så skal det sies at Hellas er tabelljumbo uten en eneste seier.

Ungarn ligger dessuten an til å bli beste treernasjon i kvalifiseringen, men det tar vi etter hvert.

Til play off: Ungarn (nr. 18 på Uefa-rankingen)

Gruppe G:

Her har Østerrike (25 p) herjet fullstendig, mens Russland (17 p) og Sverige (15 p) kniver om andreplassen. Sverige bør ha en enkel jobb hjemme mot Moldova i siste kamp, mens Russland tar imot Montenegro. Også det bør være en overkommelig oppgave, spesielt med tanke på at uavgjort holder for russerne etter å ha slått Sverige i innbyrdes oppgjør.

Til play off: Sverige (nr. 16 på Uefa-rankingen)

Gruppe H:

Her bør forutsetningene være kjent. Norsk seier mot EM-klare Italia sender Høgmos menn til Frankrike-EM, mens uavgjort eller tap gir play off-plass - med mindre Kroatia går på et sensasjonelt feilskjær borte mot Malta. Vi vil ikke være pessimistiske her i redaksjonen, men i dette tilfellet sender vi Norge til play off. Hele denne artikkelen blir nokså meningsløs dersom vi ikke gjør det.

Til play off: Norge (nr. 22 på Uefa-rankingen)

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Gruppe I:

I gruppa med bare fem lag er Portugal (18 p) klare for EM. Danmark (12 p) har spilt alle sine kamper, mens Albania (11 p) møter Armenia borte. Danskene slår Albania på bortemål ved innbyrdes oppgjør; dermed trenger Albania tre poeng mot tabelljumboen. Armenia er ingen kasteball, men på en vanlig dag skal Albania gjøre jobben mot Henrikh Mkhitaryan og hans lagkompiser.

Til play off: Danmark (nr. 17 på Uefa-rankingen)

Beste treer:

Ok. Det var så langt. La oss ta en kjapp titt på beste treer, som altså slipper play off og går direkte til EM.

Akkurat nå er det Ungarn som topper treertabellen, og mye skal til for at det endrer seg. Utregningene her minner mye om rakettforskning, men i utgangspunktet er Ukraina den største trusselen for ungarerne. Skulle Ukraina nemlig slå Spania hjemme, og likevel havne på tredjeplass, blir de stående med 16 poeng på treertabellen - mot Ungarns 15.

Norge vil ikke ha noen mulighet til å ta igjen Ungarn. Dersom vi imidlertid får uavgjort mot Italia, og Ungarn kryper opp på andreplass i sin gruppe, har vi en mulighet til å sikre oss beste treerposisjon. Det avhenger i så fall også av at Ukraina taper hjemme for Spania.

Til syvende og sist:

Men dersom alle våre spådommer slår inn vil vi stå med Ungarn som beste treerlag og direkte kvalifisert til EM, og dermed disse lagene i play off, rangert etter Uefa-rankingen:

Ukraina (9)
Bosnia og Hercegovina (14)
Sverige (16)
Danmark (17)
Irland (19)
Norge (22)
Tyrkia (24)
Slovenia (28)

De fire øverst rangerte lagene blir seedet i play off-runden, mens de fire laveste lagene forblir useedet. Dermed kan det se ut som om en eventuell motstander for Norge i play off blir enten østeuropeisk eller skandinavisk - i form av Ukraina, Bosnia, Sverige eller Danmark.

Så er neste utfordring at Uefas nasjonale ranking blir oppdatert etter siste kvalikrunde. Det kan naturligvis velte om på rangeringen av play off-lagene, basert på de siste dagers resultater.

Samtidig som det er viktig å understreke at ikke et eneste av forhåndstipsene nødvendigvis slår inn. Det er i det hele tatt lite som er skrevet i stein hva gjelder denne EM-kvalifiseringen.

Med unntak av én ting:

Slår vi Italia på tirsdag, kan vi glemme hele play off-tanken og i stedet konsentrere oss om Frankrike i 2016.

Kommentarer til denne saken