Gå til sidens hovedinnhold

Derfor er Marit Bjørgen så fornøyd

Marit Bjørgen (34) har grunn til å smile.

Marit Bjørgen (34) mener hun har fått en langt bedre inngang til denne skihøsten enn hun hadde i fjor.

For ett år siden var ikke følelsen den beste. 34-åringens form varierte veldig fra uke til uke og dag til dag. Hun var kort og godt ujevn. Det hjalp ikke at noen av øktene satt som spikret.

I etterkant kom det fram at verdens beste kvinnelige skiløper trolig hadde trent litt for hardt. Det ga seg utslag i en tam sesongåpning for hennes del.

- I fjor var jeg mye sliten i september og oktober. Jeg har stort sett gjort mye av den samme treningen denne gangen også, men jeg har i større grad prioritert overskudd og litt mindre trening. Jeg er blitt flinkere til å legge inn hviledager og sørge for at overskuddet er der hele veien, sier Bjørgen i et telefonintervju med NTB fra Livigno.

Bevisst

Der er Bjørgen på høydesamling sammen med de øvrige landslagsjentene. I Livigno har dagene stort sett gått med til rolig trening.

Og hvile.

- Jeg merker det godt. Jeg synes at jeg har en langt bedre inngang til denne høsten, sier Bjørgen.

- Hvor enkelt er det å holde igjen?

- Det er ikke så enkelt som folk tror, men Egil (landslagstrener Kristiansen) er veldig bevisst på dette, og han er klar på når jeg må hvile.

– Hva med samboer Fred Børre Lundberg?

- Han blander seg ikke inn i treningen min, men kan si «er det helt nødvendig at du må ut å trene nå, Marit?».

Det er ikke å lett å bremse en treningsvillig utøver som Marit Bjørgen. Hviledager har ikke hatt prioritet siden hun slo igjennom som fullt som senior i sesongen 2002/2003.

De lengste

I likhet med konkurrentene er det selvsagt VM i Falun som er det viktigste for Bjørgen denne sesongen.

- Og hva blir viktigst i selve mesterskapet?

- Det er på de tre lengste distansene som jeg er mest sugen på å prestere i. Jeg har friplass på sprinten, men er klar over at det blir tøffere og tøffere å hevde seg der. Kroppen er rett og slett ikke så eksplosiv som for ti år siden. Derfor er det nok på de tre lengste distansene at jeg må vise meg fram, mener 34-åringen.

Mange eksperter antyder at ski-VM i Falun kan bli Bjørgens siste.

- Hvor lei tror du at du kommer til å bli av akkurat det spørsmålet i løpet av sesongen? Om dette blir din siste sesong?

- Det er jeg forberedt på, og jeg kommer til å svare som nå: Det vet jeg ikke ennå. (©NTB)

Kommentarer til denne saken