Gå til sidens hovedinnhold

Derfor er nordmenn attraktive ofre

Nordens oljesjeiker liker å framstå som velstående på sydentur.

Neste uke er det endelig skoleferie, og mange norske familier retter dermed snuten mot varmere strøk. Men mange nordmenn på tur i utlandet kan være attraktive ofre for kriminelle. En ny reiseundersøkelse fra Europeiske Reiseforsikring, som er utført av TNS Gallup, viser at nordmenn stadig tar med seg flere dyre gjenstander på ferie.

- Vi ser helt åpenbart at det har vært et paradigmeskifte de siste årene når det gjelder hva nordmenn har med seg på ferie. Det gjelder dyre gjenstander som smarttelefoner, iPader, bærbare dataspill og andre elektroniske produkter, sier assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland, til Nettavisen.

Mange iPader
Ifølge undersøkelsen har seks prosent av de spurte med seg mer enn 10.000 kroner i kontanter på hovedferien. Dette tallet har stått uendret de siste fem årene. Antall nordmenn som har med seg iPader og nettbrett på hovedferien, har økt fra tre prosent i 2011 til hele 35 prosent i fjor. Fotokameraer og videokameraer har imidlertid sunket fra 91 prosent i 2009 til 79 prosent i fjor.

- Jeg ble overrasket over at undersøkelsen ikke viser større tilbakegang på kameraer og videokameraer. Man har gode foto- og videomuligheter på både smarttelefoner og iPader. Men man har vel med seg begge deler. Og jeg er litt overrasket over at hver fjerde har med seg PC på reisen, til tross for at man har e-post på både smarttelefonen og på iPaden, sier Vennesland.

- Dette viser at vi er Nordens oljesjeiker og har store verdier og har god økonomi, de aller fleste av oss. Jeg er litt overrasket over at vi liker å ta så mye av dette med oss når vi reiser til utlandet. Vi er velstående, og liker også å framstå som velstående når vi er på tur. Det er klart at nordmenn er kjent for å være velstående, og tyver tenker nok at «her er det ganske mye å forsyne seg av» - og det gjør oss ekstra utsatt, sier hun.

Forholdsregler
Vennesland sier det har vært en markant oppgang på tyverier de siste årene. Europeiske Reiseforsikring hadde i fjor 68 millioner kroner i utbetalinger, hvor mesteparten skyldes tyveri i utlandet.

På bransjenivå er tallet på hele 325 millioner kroner med totalt 100.000 registrerte tyverier i 2012. Nordmenn bør derfor ta en rekke forholdsregler når de er på ferie i utlandet, mener Vennesland.

- Man må prøve å framstå mest mulig som lokalbefolkningen, og ikke skille seg ut. I Spania og Frankrike så går ikke lokalbefolkningen rundt og vifter med iPhone-en eller lommeboken. Men de har en del holdninger og væremåter som gjør at de glir inn i mengden, og ikke framstår som attraktive for tyveri. Nordmenn er høye og lyse, og tyver greier veldig fort å spore oss opp. Vær mer diskret og ikke påkall deg unødvendig oppmerksomhet, sier Vennesland.

- Bruk safen
Videre oppfordrer Vennesland alle nordmenn på reise til å oppbevare mesteparten av pengebeholdningen, reisedokumenter, flybilletter og andre verdisaker i safen på hotellrommet. I tillegg bør nordmenn være oppmerksomme og årvåkne uansett hvor de måtte ferdes.

- Vi må fremstå litt mer som vår egen sikkerhetssjef, og huske på at det er veldig dårlige økonomiske tider i Europa, og det forårsaker en noe høyere kriminalitet. Vi må se på realitetene. Når folk ikke har mat til seg og familien, så finner de andre metoder, sier hun.

Brutale metoder
Men Vennesland understreker at det går bra med de aller fleste nordmenn som er på utenlandsferie.

- Men så er det faktisk noen som havner i kjedelige situasjoner. Disse tyveriene skjer som regel uten personskader, men det har også forekommet ganske brutale metoder mot nordmenn, blant annet er folk blitt truet med kniv til å gi fra seg lommebok og oppgi pinkoder, sier hun.

Verdisaker på tur

* Fortsatt er det mange som har med kamera/videokamera på ferie. Denne andelen er synkende og har gått ned fra 91% i 2009, men fortsatt er det 4 av 5 som svarte at de på hovedreisen siste året hadde med kamera/videokamera, 79%.
* Kun 5% hadde med seg bærbare dataspill som PSP/ DVD etc. på hovedreisen. Denne andelen er halvert siste to år på samme tid som andel med nettbrett er tidoblet.
* Mer enn hver tredje som hadde med barn under 15 år på feriereisen hadde med bærbare dataspill, 19%, nesten en halvering bare fra i fjor (36%).
* 6% sier de har med ¬mer enn 10.000 kroner i kontanter på reise, og det er like mange som de siste fem årene.
* I tillegg svarte hver tredje kvinne smykker på spørsmål om hva de hadde med av verdisaker, 33%, som i fjor.
* Andel unge under 30 år som hadde med iPod/mp3-spiller, er nå nede i en tredjedel(33%), fra halvparten i fjor (49%)og nedgang fra 63% i 2011.
* I alt hadde færre enn hver fjerde med iPod/mp3-spiller, 23%.
* Nærmest alle har med seg mobiltelefonen på ferie, men det som er utviklingen særlig siste tre år er at snart har «alle» en smarttelefon med. Andelen iPhone/smarttelefoner har økt betydelig fra 59% i fjor til 81% i år. I 2011 var andelene 40%.
* Blant de under 45 år spesifikt er det nå 9 av 10 som har med iPhone/smarttelefon på ferie, en økning fra 54% i 2011, til 73% i fjor og nå 89%.
* iPad / nettbrett har også tatt av. 35% av de reisende hadde med det på hovedreisen siste året, mot kun 3% i 2011.
* For barnefamilier er iPad / nettbrett nesten et «must». Nær halvparten av de som hadde med barn under 15 år på feriereisen hadde med iPad / nettbrett, 48%.
* Fortsatt har litt over hver fjerde reisende med PC på hovedreisen, 27%.
* I forrige måling var det 28%.
* Det er tilnærmet like mange kvinner som menn som har med PC, 26% mot 28%.
* Andel som har med PC er uavhengig av alder helt opp til 60 år, men også her er andelen 23%.

Målingen ble gjort 12. -23. april 2013. Resultatene gir et representativt bilde av nordmenn mellom 16 og 67 år som har vært på privat reise utenfor Skandinavia i løpet av det siste året. 1.011 intervjuer er gjennomført pr. web (GallupPanelet)[2] av TNS Gallup.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren

Kommentarer til denne saken