NEW YORK (Nettavisen): Andreas Martinsen fikk ikke spille matchen mot New York Rangers natt til fredag. 25-åringen ble vraket fordi Alex Tanguay returnerte fra skade. En nedtur, selvfølgelig, ettersom norgesduellen med Mats Zuccarello dermed ble avlyst.

Martinsen depper likevel ikke.

- Jeg holder meg klar. Det er ny kamp på lørdag, sier Martinsen til Nettavisen.

Til tross for vrakingen, har nordmannen gjort et positivt inntrykk i Colorado Avalanche.

- Vi er veldig fornøyde med ham. Han har spilt bra for oss. Han er fysisk og god til å beskytte pucken, sier trener Patrick Roy til Nettavisen.

Colorado har ingen planer om å sende Martinsen tilbake til farmerlaget San Antonio, forteller treneren som vant Stanley Cup fire ganger som spiller og regnes som en av tidenes beste keepere.

Skryt av treneren

Det er litt av en hverdag Andreas Martinsen har fått. Han spiller i verdens beste liga, for laget han idoliserte som barn, og har legenden Patrick Roy som trener og en annen legende, Joe Sakic, som manager.

Og selv om Martinsen ikke var å se på isen mot Rangers, tok Colorado Avalanche-manager og NHL-legende Joe Sakic seg tid til å skryte av sin norske spiller etter kampen.

Til Nettavisen sier Sakic at han har latt seg imponere av det han har sett av Martinsen.

- Vi er veldig fornøyd med ham. Han var veldig imponerende på treningsleir. Så startet han i San Antonio og ble vant til den nordamerikanske stilen, før han ble hentet opp til Avalanche. Han har gjort en bra jobb, sier Sakic til Nettavisen.

Avalanche-manageren vil ikke legge for mye press på nordmannen, men mener Martinsen har flere gode egenskaper som gjør at han kan bli værende i NHL i flere år.

- Han er stor, god på skøyter, forsvarer pucken bra og har et godt skudd. Jo lenger han er her, jo bedre blir han. Han er en strålende gutt, og det er heldig for oss at han bestemte seg for å komme til Avalanche, forklarer Sakic.

Topp 10 i hele NHL

Det er ikke rart Martinsen ser fornøyd ut mens han nyter en god biff på en brasiliansk restaurant i New York sammen med Nettavisens journalist. Han lever guttedrømmen.

25-åringen som tidligere har spilt for Lillehammer, Leksand og Düsseldorfer, har scoret ett mål og bidratt med to assists på elleve kamper, men det er på et annet område han virkelig har gjort seg bemerket i NHL.

(Artikkelen fortsetter)

Andreas Martinsen er, per statistikken i NHL før torsdagens kamper, nummer seks i hele NHL når det gjelder hits – altså taklinger – per kamp. Hans snitt på fire hits per kamp er det bare Radko Gudas, (5,36), Matt Martin (5,23), Leo Komarov (4,8), Cal Clutterbuck (4,46) og Mark Borowiecki (4,13) som slår.

- Her borte tror jeg det har mye å si. Nå kan jeg spille en bra kamp selv om jeg ikke blir oppført med sju, åtte hits, men her borte er de opptatt av statistikk, sier Martinsen til Nettavisen.

Se video: Martinsen gyver løs på 100 kilos NHL-fighter:
(saken fortsetter under videoen)

Han mener selv at han spiller som best når han bruker kroppen fysisk ved å gå inn i taklinger og generelt forsøke å gjøre det vondt å spille mot ham.

- Hvis jeg skal ha noe håp om å bli værende i ligaen, er det sånn jeg må spille i hver eneste kamp, fastslår Martinsen.

- Så det blir lagt merke til at du har mange hits?

- Helt klart! Det er dette de vil at jeg skal gjøre, det er dette de trenger fra en spiller som meg. Jeg kan ikke gå utpå isen og leke playmaker. Da blir veien til AHL ganske kort. Det gjelder å finne sin måte å spille på. Det føler jeg at jeg har gjort til nå.

- Visste du at du er topp 10 i NHL i hits per kamp?

- Nei, det følger jeg ikke med på i det hele tatt. Jeg har sett at det ligger svære blokker i garderoben innimellom, med alt mulig av statistikk, som jeg ser noen av spillerne ser i, men jeg har ikke orket å sjekke, ler Martinsen.

- Det er jo statistikk på alt. Jeg føler selv jeg har gjort det jeg skal.

Samboeren venter i Denver

Martinsen forteller at han knapt har vært i Denver siden han ble hentet opp fra reservelaget. Han har vært i Philadelphia, Boston, Montreal, Toronto, Pittsburgh, Washington, Winnipeg og New York på de tre ukene som har gått. På hotellrommet i Denver venter kjæresten og deres to hunder.

Etter lørdagens kamp mot Minnesota, reiser Avalanche hjem for å spille to kamper i Denver før det bærer ut på en ny «roadtrip». Forhåpentligvis får Martinsen sjansen igjen snart. På sikt håper han å kunne bidra med flere målpoeng også.

- Jeg vet at jeg har kvaliteter som gjør at jeg kan bidra med mål og assists, men jeg er i startfasen. Det tar tid. Mye handler om selvtillit. Hver gang jeg har pucken, må jeg prøve å komme meg inn foran mål. Jeg vet at jeg har et bra skudd og kan score i denne ligaen her, sier Martinsen til Nettavisen.

- En av tidenes beste keepere, Patrick Roy, er treneren din. En av tidenes beste sentere, Joe Sakic, er manageren. Hvordan er det å ha forbilder som dette som ledere? Blir man «starstruck»?

- Det er ingen tvil om at når Patrick Roy snakker i garderoben, så lytter man til det han har å si. Det samme gjelder når Sakic kommer inn i garderoben. Han kom bort til meg i garderoben etter den første kampen, tok meg i hånden og sa «bra første kamp». Det betyr mye når en så stor tidligere spiller sier sånne ting til deg.

- Kan det være vanskelig å ha en sånn storhet som trener, for eksempel hvis man vil diskutere en situasjon? Kan man føle at man ikke har rett til å diskutere med en legende som Patrick Roy?

- For min del, sier jeg ikke så mye imot. Det må jeg innrømme. Likevel er det ikke sånn at det bare er det han sier som gjelder. Han er ganske åpen. Hvis noen har andre tanker, er han åpen for å diskutere det. Da kan det fort være at han forandrer mening. Han har et veldig åpent forhold til spillerne. Selv om han med sin status fint kunne vært en type sin sier «sånn er det». Jeg har hatt sånne trenere, uten hans status, og det fungerer dårlig.

Skyllebøtter

Patrick Roy er ikke redd for å si ifra hvis spillere gjør feil, forteller Martinsen.

- Han gir likevel spillere tillit. Selv om du får en skyllebøtte, får du komme utpå isen igjen for å vise at du kan gjøre bedre. Han har spilt selv og vet at det er sjelden man spiller en kamp uten å gjøre feil. Så lenge man jobber hardt og gir alt, sier han ikke så mye. Hvis han ser at man tar et hvileskjær, sier han ifra.

- Har du klart å unngå hvileskjær så langt?

- Ja, enn så lenge har jeg klart det. Jeg spiller hver kamp som om det kan være min siste og prøver å legge igjen alt utpå isen. Jeg vil ikke gi ham den minste mulighet til å ta meg på noe og sende meg ned.

Den filosofien har fungert godt for Andreas Martinsen. Etter at han ble hentet opp fra farmerlaget San Antonio 8. november, for å erstatte Alex Tanguay, har Colorado sendt ned både Dennis Everberg og Andrew Agozzino.

Nå er Colorado-laget skadefritt og Martinsen fortsatt en del av spillerstallen. Vi kan konkludere med at han takler NHL.

Bokstavelig talt.