NEW YORK (Nettavisen): Det er under to uker til primærvalget i Iowa, den første delstaten som skal stemme i nominasjonsvalget i USA.

Den siste meningsmålingen i Iowa, publisert av Bllomberg i samarbeid med Des Moines Register 13. januar, viser at Ted Cruz på det tidspunktet ledet med 25 prosent mot Donald Trumps 22 prosent, med Marco Rubio som nummer tre med 12 prosent og Ben Carson nummer fire med 11 prosent.

Det står altså mellom Cruz og Trump.

Denne uka skjedde to ting som sannsynligvis tipper vekten i Donald Trumps favør. Først gikk Iowas republikanske guvernør Terry Branstad offentlig ut med at han håper at Ted Cruz taper. Så kom Sarah Palin på banen med sin støtte til Trump.

- Er dere klare for lederen som skal gjøre Amerika bra igjen? Jeg er her for å vise min støtte til den neste presidenten i USA: Donald Trump, sa Palin ifølge New York Times.

Sarah Palins støtte blir sett på som spesielt viktig. Det er kanskje overraskende for nordmenn, som først og fremst forbinder Palin med latterliggjørende sketsjer på «Saturday Night Live» og oppsiktsvekkende uttalelser.

Hun har imidlertid en høy stjerne blant religiøse.

- Palins merkevare blant kristne er like gull som kranene i Trump Tower, sier Ralph Reed, formann i «Faith and Freedom Coalition», til New York Times.

En meningsmåling utført av Public Policy Polling i 2014 viste at hele 68 prosent av republikanske velger i Iowa har et fordelaktig inntryk av Sarah Palin, mens bare 18 prosent har et ufordelaktig inntrykk av henne.

Støtten fra Sarah Palin kan altså være nettopp det Trump trenger for å slå Cruz i Iowa.

En meningsmåling som American Research Group offentliggjorde tirsdag denne uka, viser at Donald Trump har et solid grep om den neste delstaten hvor innbyggerne skal avgi sine stemmer – New Hampshire. Trump får støtte av 27 prosent av republikanske velgere her, mens John Kasich er nærmest med 20 prosent og Ted Cruz nummer fire med 9 prosent. Marco Rubio støttes av 10 prosent her.

Hvis Donald Trump vinner både Iowa og New Hampshire, blir eiendomsmagnaten mest sannsynlig den republikanske presidentkandidaten.