Gå til sidens hovedinnhold

Derfor er vi taxfree-konger

Passasjerer på Rygge var mer opptatt av taxfree-posene enn nødskliene på vei ut av flyet. Les hvorfor her.

- Mange nordmenn tar med seg sine norske favoritter til utlandet. På "avgangsbutikkene" går det mye i norske produkter som akevitt og cognac som for eksempel Braastad Cognac, sier Morten Evjen.

Evjen er sjef for Travel Retail Norway som driver taxfreebutikkene på norske flyplasser. Han tror at spriten som kjøpes på tur ut, og er ment for drikking i utlandet.

Fenomenet var tydelig på Norwegian-flyet til Barcelona som nødlandet på Rygge fredag.

- Det var ingen panikk om bord. Enkelte var faktisk mest opptatt av å få med seg taxfreeposene sine fra hattehyllene før de gikk ut på nødskliene, sa passasjer sier Geir Saxegaard.

Les egen sak: - Mest opptatt av taxfreeposene

«Flammer» var synsbedrag

SYNSBEDRAG: Kanskje hadde passasjerene allerede begynt å konsumere innholdet i taxfreeposene da de så «flammer» utenfor vinduene.
SYNSBEDRAG: Kanskje hadde passasjerene allerede begynt å konsumere innholdet i taxfreeposene da de så «flammer» utenfor vinduene.

Tekniske undersøkelser viser at det ikke var noe feil med Norwegian-flyet som nødlandet med 163 passasjer om bord fredag. Passasjerer trodde de så flammer fra den ene motoren. Kapteinen valgte å slå av motoren og lande flyet.

Flyet ble aviset rett før avgang og det kan være at den oransje væsken har rent av den venstre vingen og sett ut som flammer i sola, melder TV 2 Nyhetene. Du kan se hele innslaget her.

Skeier ut
Ekspert på forbrukeratferd, sosiolog og rektor Trond Blindheim ved Markedshøyskolen Campus Kristiania, forstår godt at folk sørget for å få meg seg drikkevarene.

- Det betyr jo at folk er veldig optimistiske i forhold til livet i hvert fall. Jeg har merket det selv når jeg har vært ute i kraftig turbulens. Man tror at flyet skal styrte, så man klorer seg fast i boken (...) Hadde jeg vært om bord så hadde jeg skrudd av korken på whiskyen og prøvd å få i meg hele flasken, sier han

Han forklarer de gule posenes høye verdi slik:

- Det er veldig dyrt med alkohol i Norge. Vi har høye avgifter. Vi må anstrenge oss litt for å få tak idet. Noen mennesker i dette landet bor ganske langt fra polet, så ofte blir alkohol forbundet med ferie, fritid og litt luksus.

Han tror også at det kan være årsaken til at nordmenn går på flatfylla i Syden. Da er vi borte fra høye avgifter og "han stat" som passer på.

- Politikerne skal passe på oss som små unger, og de som er skikkelig ulydige stemmer Frp, sier Blindheim.

Blindheim poengterer også at den norske avgiftspolitikken rammer sosialt skeivt. De rike, som ofte reiser mye i jobben, får tilgang til billig alkohol i utlandet og i taxfree-butikkene, mens de mange som sitter fast i dårligere betalte jobber i Norge må ta til takke med Vinmonopolet og Syden en gang i året.

Rammer sosialt feil
- Da jeg jobbet i utenlandsk reklamebransje så hadde jeg alltid flybillett i lommen. Enten til London, Paris, Frankfurt eller København. Jeg hadde nok konjakk i flere år etter at jeg var ferdig i bransjen. Mange i Norge reiser bare i forbindelse med ferien. De må på polet. Selv klager jeg ikke på prisen, for jeg kjøper aldri brennevin i Norge. Enten er jeg eller min kone i utlandet en gang i måneden, sier Blindheim.

Mens sprit er den foretrukkede drikken i taxfreebutikken på tur ut, er det kvalitetsvin som selger best i ankomsthallene. Sjef Morten Evjen Travel Retail Norway sier at mange nordmenn fyller kvoten før de går gjennom tollen. I fjor hadde taxfreebutikkene en salgsvekst på 23 prosent i forhold til 2006. En del av økningen skylles økningen av tollkvoten. I år ligger det an til en økning på 11 - 12 prosent.

Kommentarer til denne saken