Kjerringa mot strømmen er en av de mest kjente fortellingene Asbjørnsen og Moe samlet inn og deretter ga ut i samlingen Norske Folkeeventyr. Eventyrets tittel er blitt et kjent uttrykk i Norge og brukes for å beskrive sterke kvinner med egne meninger.

«Klippe, klippe, klippe», sier kjerringa i originalteksten, som handler om et gammelt par som er evig uenige det meste. Kjerringa vil klippe kornet mens mannen mener det bør skjæres, slik det alltid gjøres.

Historien ender brutalt nok med at kjerringa druknes. Før dette skjer prøver han å tvinge henne til å endre mening – uten hell. Avslutningsvis får gubben dårlig samvittighet for å la liket ligge i elven.

En leteaksjon startes, men til liten nytte. Kjerringa er ikke å finne før mannen vurderer muligheten for at hun kan ha flytt oppover mot strømmen. Og ganske riktig, overfor fossen ligger kjerringa stein død med fingrene formet som en saks … «Klippe, klippe, klippe»!

Hør den elleville versjonen av «Kjerringa mot strømmen her».

Ber kjerringa hoppe i Akerselva, men…
I forbindelse med lanseringen av sin nye sjokolade Bærfrisk har Freia valgt å la en av Norges mest leste forfattere Frid Ingulstad, som har gitt ut 160 bøker, skrive en ny versjon av det populære folkeeventyret.

I «Kjerringa fra Strømmen» møter vi Vera Vrang, den mest vriene og vrange kjerringa man kan tenke seg å møte på, i hvert fall ifølge ektemannen.

Vrang er opprinnelig fra Strømmen, men nå bosatt i en leiegård på Grünerløkka. Det meste av tiden bruker hun og mannen på å krangle eller være uenige.

Uten å røpe for mye av historien, kan vi avsløre at paret en varm sommerdag ender opp langs Akerselva. Vera Vrang vil bade, men mannen mener vannet er altfor forurenset.

«Svømme, svømme, svømme», sier kjerringa.

Ektemannen ser sitt snitt til å bli kvitt kranglefanten en gang for alle. Han gir henne derfor sin fulle støtte, og ber henne plaske ut i det giftige vannet. Da skjer det noe helt uventet….

Om kjerringa hopper, om hun overlever og hva som skjer med den forurensede Akerselva får du svaret på ved å laste ned podcasten: Hør hele det spennende eventyret her!