Fra flere hold har Arbeiderpartiets nestleder og justispolitiske talsperson, Hadia Tajik (31), den siste tiden blitt spurt om sitt ekteskap med Høyre-politikeren Stefan Heggelund (30) i blogger og på sosiale medier.

Bakgrunnen er at hun er muslim, mens Hegglund ikke er det.

- Har Tajik forlatt islam eller har ektemannen konvertert til islam? Eller mener Tajik at islam tillater at muslimske jenter og kvinner gifter seg ut av islam?, spør en muslimsk kvinne med navnet Jeanette i en blogg publisert på nettsiden til organisasjonen Human Rights Service og som gjesteblogg i Nettavisen.

Hennes åpne brev er nå blitt delt av 4500 personer på Facebook, og spørsmålene blir gjentatt i bloggen til islamkritikeren Hege Storhaug.

Les brevet til Tajik her

- Det er en privatsak
Men spørsmålene har den tidligere kulturministeren foreløpig ikke svart på.

Tajik har ved tidligere spørsmål om ekteskapet vist til at det er en privatsak, og Nettavisen vet at enkelte personer i Arbeiderpartiet mener dette nærmest er en kampanje fra Hege Storhaug og andre islamkritikere som blant annet står bak Twitter-profilene Fjordman og APs Bakside.

Tajik ble landets yngste statsråd i 2012, og den første statsråden med muslimsk bakgrunn.


- Det er bare tull

Professor og samfunnsviter Anders Todal Jenssen ved NTNU i Trondheim, mener Tajik ikke har noen grunn til å måtte svare.

- Det er noen prinsipielle viktige sider knyttet til dette. Men da må jo de som forlanger et svar her mene at muslimsk lov står over norsk lov, og da får de godtgjøre det. Jeg synes ikke det er en rimelig tolkning av hva islam handler om, og sånn sett mener jeg det er ganske meningsløst å ta perspektivet til de mest ytterliggående islamistene i en slik debatt, sier Todal Jenssen.


- Kan en justispolitisk talsperson nekte å svare på personlig verdisyn?

- Ja, det synes jeg. De som mener at hun har en plikt til å svare her, må påstå at hun har en annen agenda, at hun prøver å styre Norge etter sharialover eller noe i den retning, og det er jo med skam og melde bare tull, sier han.

Han mener man må respektere at Tajik sier det er en privatsak.

- Hvis hun velger å si at det er en privatsak, så er det en privatsak for henne. Hvis ingen kan påstå med noe rimelig grunnlag at hennes vurderinger, standpunkter og handlinger bærer bud om noe annet, så er det en privatsak, sier professoren.

- Har svært lite å komme med
Todal Jenssen synes det er utrolig at Tajiks ekteskap med Hegglund skaper oppstyr.

- Har hun satt seg selv i en vanskelig situasjon siden hun har giftet seg med en ikke-muslim?

- Noen prøver å sette henne i en vanskelig situasjon. I utgangspunktet oppfatter jeg ikke posisjonene som problematisk i det hele tatt. Det er ingen grunn til at det skal være et problem å ha en justispolitiker som har en annen tro enn majoriteten i landet, eller ikke har noen tro, sier han, og legger til:

- En må jo se på rolleutøvelsen. Har vedkommende foretatt seg noe som er kritikkverdig, og så får man ta det opp. Men om man ikke har annet å føre enn at vedkommende kanskje er muslim, da har man svært lite å komme med, sier Todal Jenssen.

Nettavisen har vært i kontakt med Aps kommunikasjonsavdeling, og de opplyser at Hadia Tajik ikke har anledning til å svare nå.