«Jeg liker ikke Arsenal. Det er ingen spesiell grunn, men jeg liker dem bare ikke.»

Ordene tilhører Tottenham-legenden Teddy Sheringham, som ikke akkurat gjorde seg mindre populær blant Tottenham-fansen med uttalelsen.

Men det er nok en del reelle grunner til at de to klubbene er virkelige rivaler. I kveld møtes lagene i ligacupen og selv om den turneringen ikke har noen voldsom prestisje vil nok spillere og fans gi litt ekstra siden motstanderen nettopp er naborivalen.

I kveld møtes Totteham og Arsenal i ligacupen. Følg kampen her.

Se video om rivaliseringen nederst i saken.

Naboene fra Nord-London har et langt hatforhold, som strekker seg helt tilbake til før første verdenskrig.

Tottenhams forakt for Arsenal begynte i 1913. Da flyttet Arsenal fra Woolwich i Sør-London til Highbury i nord, bare noen få kilometer fra Tottenhams hjemmebane White Hart Lane. De lokale lagene som da dominerte i Nord-London, Tottenham og Clapton Orient, protesterte mot flyttingen, men Arsenal-eier Henry Norris trosset motstanden, kjøpte seg en tomt og bygget fotballbane på Highbury.

Les også: Wenger utestenges mot Spurs

- Disse nomadene fra Sør-London flyttet og trengte seg inn på enemerkene til Tottenham, sier leder i Tottenhams Venner, Vidar Edell, til Nettavisen og virker som han er oppriktig opprørt over det som skjedde for 97 år siden.

Kuppet i 1919
Bare dét hadde vært nok for å skape langvarig rivalisering mellom to naboer.

Men det som skjedde i 1919 var nok for Spurs-fansen enda mye verre.

Første verdenskrig hadde avlyst alt som het fotball i England, og i 1919 skulle serien starte opp igjen. Den øverste ligaen skulle utvides fra 20 til 22 lag og debatten om hvem som skulle få plassene var hard.

Sesongen før krigen hadde Chelsea endt nest sist i øverste divisjon, med Tottenham helt nederst. Arsenal lå i divisjonen under og hadde en sjetteplass fra før krigen å slå i bordet med.

Det ble raskt enighet om at Chelsea skulle få beholde plassen i 1. divisjon, mens de to øverste lagene i 2. divisjon - Derby og Preston North End - skulle få sine opprykk. Da var det én plass ledig.

Tottenham argumenterte for at de skulle få plassen, men det hele skulle stemmes over.

Arsenal-eier Norris hadde imidlertid noen ess i ermet. Han var en god venn av Liverpool-formann og president i ligaforeningen John McKenna. Rett før stemmegivningen holdt McKenna et innlegg der han argumenterte for hvorfor Arsenal skulle få plassen.

Tottenham-representantene var sjokkert - og verre skulle det bli.

Beskyldninger om bestikkelser
Arsenal fikk 18 stemmer mot Tottenhams åtte, og fikk begynne sesongen 1919 i 1. divisjon. Og siden har Arsenal beholdt plassen i den øverste ligaen i England - laget har faktisk aldri rykket ned. Tottenham-supportere argumenterer fortsatt med at Arsenal heller aldri har rykket opp og derfor ikke fortjener plassen de i dag har i Premier League.

Ingenting er bevist, men Tottenham mener at Norris brukte bestikkelser uten blygsel for å sikre Arsenal plassen i 1. divisjon. Og at Norris hadde urent mel i den økonomiske posen kom for en dag ti år senere, da han ble utestengt fra fotballen på livstid fordi han tøyet reglene slik det passet ham, og fordi han var mistenkt for ulovlige utbetalinger til spillere.

- I våre dager ville det blitt straffet med lange fengselsstraffer, sier Vidar Edell i Tottenhams Venner om det som skjedde.

Selv om Tottenham rykket rett opp igjen til 1. divisjon, og vant FA-cupen året etter, var spesielt 1930-ordene vonde for Spurs-fansen. Arsenal dominerte engelsk fotball, mens Spurs stort sett holdt til i divisjonen under. Ergo var det en god del misunnelse ute og gikk blant Tottenham-fansen også.

- Wenger er unikt usympatisk
Det er med andre ord gode historiske grunner til at Tottenham og Arsenal misliker hverandre. Og etter krigen har lokaloppgjørene vært en årlig foreteelse. Siden 1950 er det bare tre sesonger der de to ikke har spilt i samme divisjon.

- Men hva er det som er så galt med Arsenal da, Vidar Edell?

- Jeg kan ikke snakke for Tottenham-fansen eller Tottenhams Venner, men personlig synes jeg Arsène Wenger er et forferdelig menneske. Han er helt unikt usympatisk og sutrete, og driver et spill for media. Det er en ny story hver 14. dag. Det er ingen andre som oppfører seg på den måten der, sier lederen i Tottenhams venner.

Bjørn Furuheim er leder i Arsenals norske supporterklubb. For ham er ikke Tottenham et virkelig stort hat. Han tror det er viktigere for de som faktisk bor i Nord-London.

- Klubbene er jo nærmeste naboer i Nord-London, men det betyr nok mer for engelskmennene enn for norske fans, tror Furuheim.

Men at det har vært mye bråk mellom klubbene opp gjennom er han selvfølgelig kjent med, og han har kjent det på kroppen også.

- Det har vært mye bråk på kampene opp gjennom. Det er utrygt å gå på White Hart Lane, og vi anbefaler våre supportere å gå på bortekamper mot Tottenham uten supportereffekter. Det kastes stein og jeg har sett mye ufin oppførsel blant Tottenham-supportere. Det har vært mye mindre bråk på Highbury og Emirates, hevder Furuheim.

Den påstanden ønsker Edell i Tottenham-fansen ikke å kommentere.

- Jeg har ingen kommentar til det over hodet. Hva som måttet blitt kastet og så videre kjenner jeg ikke til, sier han.

Arsenal med sportslig overtak
Akkurat som det har vært de siste årene er det Arsenal som har det historiske overtaket sportslig. Totalt har de møttes 166 ganger. Det har resultert i 69 Arsenal-seirer, 46 uavgjort og 51 Tottenham-seirer med totalt målforskjell 252-221 i Arsenals favør.

Rivaliseringen har ført til det er relativt få spillere som har gått fra den ene klubben til den andre. Men det er faktisk to av dagens Tottenham-spillere som har en fortid i Arsenal, nemlig William Gallas og David Bentley. Gallas kom gratis til Tottenham foran denne sesongen etter at Arsenal ikke ville gi ham mer enn en ettårskontrakt. I Tottenham var plutselig en ettårskontrakt bra nok for franskmannen.

David Bentley fikk for øvrig bare én kamp for Arsenal.

Den mest kjente spilleren som har krysset den usynlige grensen i Nord-London er Sol Campbell. Campbell er fortsatt den spilleren som har flest Premier League-kamper for Tottenham, men overgangen til Arsenal i 2001 har gjort ham uspiselig på White Hart Lane. Totalt står han med 315 kamper for Spurs og 197 kamper for Arsenal.

I kveld er det altså såkalt hatoppgjør på White Hart Lane, og det gjør jo kampen et par hakk mer spennende.

For å si det med Raga rockers:
«Er det ikke deilig å ha noen å hate
Føles det ikke godt å ha noen å hate
Er det ikke herlig å slå dem flate
Er det ikke deilig å ha noen å hate»

Se video om rivaliseringen:

Del 1

HTML EMBED

Del 2

HTML EMBED

Del 3

HTML EMBED
HTML EMBED