Gå til sidens hovedinnhold

Derfor heter han Hulk

I kveld kan Porto-stjernen senke Manchester United.

- Hulk og Lisandro Lopez er kanskje Portos viktigste spillere, sa Manchester United-manager Alex Ferguson før den første Mesterligakampen mot portugiserne.

Etterpå var det lett å skjønne hvorfor.

Hulk, eller Givanildo Vieira de Souza som er hans opprinnelige navn, storspilte sammen med Lisandro og den andre kantspilleren, Cristian Rodriguez. Porto fikk dermed med seg et ytterst fortjent 2-2-resultat hjem til Portugal og har nå en fantastisk sjanse til å slå ut de regjerende Mesterliga-mesterne.

For 22-åringen vil det i så fall være høydepunktet etter tre år fylt med oppturer. Tre år hvor han scoret utrolige 70 mål på 104 kamper i Japan - før Porto hentet ham til Europa i fjor sommer.

Ble Hulk i Japan
Det var også i Japan at han tok navnet Hulk.

Brassen scoret nemlig 44 mål på 55 kamper for Tokyo Verdy, som spiller i grønt. Når mange i tillegg mente at han lignet på skuespilleren Lou Ferrigno, som spilte Hulk i filmene om den grønne helten, så var det hele gjort.

Den grønne superhelten skal ifølge Uefa også ha vært en av Porto-stjernens favoritter da han var liten.

Ble vraket
Men veien til stjernestatusen handler ikke bare om mål.

Den handler også om vraking og bråk.

Hulk begynte karrieren i lille Corinthians Alagoano, akkurat som stjerner som Deco og Pepe har gjort før ham, og tidlig i tenårene dro han til Portugal, for å prøve seg i lille Vilanovense.

Det ble ingen suksess.

Den portugisiske klubben så ikke noe spesielt i ham, og sendte ham raskt tilbake til Brasil. Kanskje er det derfor Hulk, i motsetning til Deco og Pepe, har valgt å representere Brasil og ikke Portugal på landslagsnivå.

Big in Japan
Karrieren tok imidlertid først av da han satte seg på flyet til Japan i 2005. Kawasaki Frontale fikk underskriften hans, men leide ham umiddelbart ut til 2. divisjonslaget Consadole Sapporo. Der kvitterte Hulk med 25 mål på 38 kamper.

Det var imidlertid ikke nok til å få sjansen i toppdivisjonen i Kawasaki. De var nemlig ikke overbevist, og valgte bare å leie ham ut videre. Lønnskravet satte en stopper for videre utlån i Consadole Sapporo, og dermed fortsatte karrieren på utlån i Tokyo Verdy.

Og målene strømmet fortsatt på.

Hulk dunket inn 37 mål på 42 kamper, og skjøt dermed klubben opp til J.League. Etter 62 mål på to sesonger kunne heller ikke Kawasaki si nei lenger, og hentet ham «hjem» igjen.

Men kanskje var ikke Hulk så altfor imponert over at Kawasaki hadde sendt ham bort i et par sesonger.

Det fungerte i alle fall ikke der.

Da han, etter en god kamp, ble byttet ut 20 minutter før slutt i sesongens andre kamp rant det over. Han gikk i strupen på klubbledelsen, og spilte aldri mer for klubben.

Det ble et nytt utlån. Nok en gang til Tokyo Verdy. Og nok en gang dunket han inn mål. Denne gangen sju på 13 kamper.

Men så var det dette med Hulker og aggresjon.

Da han ble byttet ut etter en Verdy-kamp så han rødt igjen, selv om den offisielle forklaringen den gangen var at han måtte returnere til Brasil for å overvære fødselen av sitt første barn.

Nå var han lei hele Japan, og gjentok til det kjedelige (for arbeidsgiveren) at han ville bort. Porto tok sjansen, og har fått betalt for det.

(Saken fortsetter under bildet)

- Han er ikke stjernen
Etter å ha brukt noen måneder på å akklimatisere seg til europeisk fotball har han vært en av de store formspillerne i 2009.

Trener Jesualdo Ferreira maner likevel til nøkternhet.

- Han er ikke lagets stjerne, sier Porto-treneren.

- Jo da, han har stort potensial, men han har fortsatt en masse å lære. Og i fremtiden, etter at han har oppnådd mye med Porto, så kan han bli en av verdens beste i sin posisjon. Vi får bare håpe at han har hell og forstår akkurat det, fortsetter han.

Spansk presse sammenlignet han med Ronaldo før 8.delsfinalene mot Atletico Madrid. Det forstår Brasils landslagstrener, Dunga.

- Jeg skjønner at han sammenlignes med Ronaldo. Han er rask, sterk og et instinkt for mål, sa landslagssjefen da.

Ikke scoret i Mesterligaen
På Uefas hjemmeside ble Hulk tidligere i vinter også nevnt som en av de ti heteste navnene i årets Mesterliga.

Men til tross for ni mål på sine første 30 kamper for Porto, har faktisk ikke Hulk scoret i Mesterligaen denne sesongen.

Det er en liten trøst for Manchester United. Portugiserne har nemlig aldri tapt hjemme mot et engelsk lag, og engelskmennene har vist urovekkende svak form de siste ukene selv om de står med to strake seirer i serien. Manchester United har riktignok 22 kamper på rad i Mesterligaen uten tap, men de har kun én eneste seier på bortebane i Mesterligaen denne sesongen. Og de tapte 1-2 borte mot Porto da de ble slått ut av Jose Mourinhos menn i 2004.

Rio Ferdinands comeback i midtforsvaret bør imidlertid kunne sørge for at en vaklende forsvarsfirer blir mer solid.

Så spørs det om det holder mot Hulk og co.

Selv om han i alle fall ikke er grønn, denne karen.

(Kilder: uefa.com, Guardian, Mirror, oleole)

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Kommentarer til denne saken