Gå til sidens hovedinnhold

Derfor holder de tett

Maktpersonene skyr Valla-bråket som pesten. Les hvorfor.

Frykten for å bli rammet av Gerd Liv Valla gjør at ingen tør å støtte Ingunn Yssen.

NA24 - din næringslivsavis

Mens opposisjonen mer enn gjerne kritiserer forholdet mellom Ap og LO og LO-lederens arbeidsmetoder, skyr en rekke maktpersoner på venstresiden saken som pesten.

De aller færreste vil snakke åpenlyst om personalsaken. En etter en unngår de saken, som har fått en åpenbar politisk slagside etter at også to tidligere statssekretærer under Valla, Berit Reiss-Andersen og Øystein Mæland, gikk ut og bekreftet Yssens bilde av Valla.

- En personalsak
Statsminister Jens Stoltenberg avviste konsekvent å kommentere saken da den kom opp under Stortingets spørretime onsdag formiddag. Spørsmål fra Høyres Per Kristian Foss og Jan Tore Sanner, og Venstres Lars Sponheim prellet av Stoltenberg som teflon.

- Jeg har aldri som statsminister begitt meg inn på å vurdere denne saken. Arbeidstilsynet har ansvaret for å vurdere enkelte arbeidsplasser. Dersom en statsminister oppnevner seg som dommer i en slik konflikt, blir det veldig galt, var Stoltenbergs gjentatte svar på alle spørsmålene om striden mellom de to LO-pampene og Ap-medlemmene.

Han henviste hele tiden til at det var en personalkonflikt, selv om opposisjonen mente det var blitt en så betent sak at det var riktig av Stoltenberg nå kom med sin kommentar.

Ingen kommentar
Men Stoltenberg er på langt nær den eneste som er stum som en østers i denne saken. Så langt er det Yssen som har frontet kritikken mot Valla. Onsdag fikk hun støtte fra Berit Reiss-Andersen og Øystein Mæland, som begge sluttet som statssekretærer da Valla var justisminister.

Men den tredje statssekretæren som trakk seg fra Justisdepartementet, Øyvind Slåke, er tilkneppet.

- Ingen kommentar, er alt Slåkes har å si til NA24.

Han er i dag forbundssekretær i fagligpolitisk avdeling i LO-forbundet Industri Energi.

- Er det fordi du jobber i et LO-forbund?

- Det har jeg ingen kommentar til, sier Slåke.

En annen mann som avstår fra å kommentere saken er Vallas tidligere sjef, Thorbjørn Jagland, som var statsminister da Valla var justisminister. Via sin sekretær sier han at han ikke har noen kommentar til bråket rundt LO-lederen.

NA24 har også forsøkt å få en kommentar fra tidligere LO-leder Yngve Hågensen om hva denne saken har å si for LOs omdømme. Heller ikke han åpner munnen unødvendig.

- Jeg mener ingen ting om denne saken, sier Ynge Hågensen til NA24.

Taus finansminister
På Stortinget har SV-politikerne Olav Gunnar Ballo sagt at Valla bør be om unnskyldning til Ingunn Yssen. Men han fikk ikke støtte fra sin egen partileder:

- Jeg har ikke tenkt å kommentere noe som helst i denne saken, som jeg opplever som en personalsak i LO. Jeg vet ikke mer om saken enn det som står i avisene, sa Kristin Halvorsen til VG.

Heller ikke på motsatt side, i arbeidsgiverorganisasjonen NHO, ønsker de å kommentere saken.

- Vi sier ikke et eneste ord i denne saken, sier informasjonsdirektør Kåre Verpe i NHO til NA24, etter at advokat Berit Reiss-Andersen har sagt at LO-lederen oppleves truende.

Vil ikke utfordre maktpersoner
Men hvorfor dukker disse profilerte maktmenneskene unna Valla/Yssen-konflikten?

- Det har en åpenbar forklaring. Hun er en maktperson, og ingen har lyst til å utfordre maktpersoner uten at de må, sier politisk analytiker Aslak Bonde til NA24.

Han har fulgt norsk politikk tett i årevis, og er nå frittstående kommentator og redaktør for nettstedet politiskanalyse.no.

- Samtidig er dette en personalkonflikt. Det er alltid vanskelig å vite hva som er realitetene. Når man ikke vet det, er det vanskelig å uttale seg. Mange maktpersoner frykter jo at slikt kan skje hos dem også, sier han.

Karakterdrap
Han stiller dessuten spørsmål ved relevansen i denne konflikten og viser til at Valla ikke er valgt til en eneste posisjon fordi hun er sympatisk eller en god arbeidsgiver.

Hun har fått sine posisjoner på grunn av sine politiske holdninger og fordi hun har en god evne og vilje til å få gjennomslag for det hun tror på.

- Jeg tror nok at det er en del som sitter og tenker litt på at dette er et karakterdrap på Gerd-Liv Valla, men det har ingen betydning utover det. Det har betydning for LO-lederens troverdighet i mobbekampanjer, men det er tross alt en liten del av det hun holder på med, sier Bonde.

- Betent område
Det at folk som står fjernt fra Gerd-Liv Valls sfære også er tause, tror Bonde handler om at de en eller annen gang kan komme i kontakt med henne.

- Selv om det er relativt få hun kan ramme personlig, ønsker de færreste å legge seg ut med maktpersoner. Det gjelder også journalister. Vi legger oss ikke ut med personer som kan gi oss goder, hvis vi kan tape på det, sier Bonde.

Henning Bang, forsker i psykologi ved Universitet i Oslo, tror folk som har opplevd konflikter eller vært vitner til det, vet hvor umulig det er å vite hvem som har rett.

- Derfor tror jeg folk er veldig forsiktige med å felle en dom. Det er vanskelig å uttale seg når man ikke har den hele og fulle historien, sier Bang til NA24.

Bang har 15 års erfaring med konflikthåndtering i arbeidslivet.

- Dette er et veldig betent område. Det er vanskelig å mene noe som går mot Valla og bli venner med henne igjen, hvis du er for Valla er du imot Yssen og omvendt. En slik konflikt blir veldig polarisert og det er sterke følelser i sving. Bush-retorikken er veldig treffende, du er for eller mot, sier han til NA24.

LO-ledere for og mot
Flere ledere i LO-forbund mener det var riktig av Valla å gå ut i media med denne saken, etter at Yssen gikk ut i VG med oppsigelsesbrevet. Fagforbundets mektige sjef, Jan Davidsen, mener det ikke er noen grunn til å beklage LO-ledelsens håndtering av denne saken. Leif Sande i Industri Energi og flere andre har full tillit til måten Valla har håndtert saken på.

Leder Kjell Bjørndalen i Fellesforbundet sa i DN mandag at han ville behandlet saken internt dersom dette var en sak i hans fagforbund. Bjørndalen fikk i VG dagen etter støtte i sitt syn fra i alt seks fagforbund i LO.

- Jeg har aldri opplevd at det å kjøre en personalsak i media har vært en god ting. Det må finnes løsninger internt, og ikke i det offentlige rom, sa blant andre Forbundsleder Randi Reese i Fellesorganisasjonen for barnevernpedagoger, sosionomer og vernepleiere (FO).

Reklame

Tilbud på treningsutstyret du trenger hjemme