Gå til sidens hovedinnhold

Derfor kaster du opp når du blir for full

Noen ganger bør du være glad hvis du henger over do på fest!

Du har sikkert opplevd det, altfor mange øl eller shots, hodet snurrer og du blir kvalm. Du må løpe rett på do, og hele festen kommer opp.

Oppkasten har faktisk en helt naturlig forklaring, mener Janne Tolstrup, forskningsleder ved Danmarks Center for Alkoholforskning, Statens Institut for Folkesundhed.

Vi har et «kaste opp»-senter i hjernen, sier Tolstrup til den danske avisen mx.dk lørdag. Kvalmefølelsen oppstår altså i et spesielt senter i hjernestammen, også kalt brekningssenteret her hjemme.

- Denne delen av hjernen stimuleres av ulike ting, og er en beskyttelse for deg når kroppen tror at den har fått i seg noe den ikke tåler.

Ifølge Store Norske Leksikon heter det: «Oppkast kan oppfattes som en forsvarsmekanisme som kroppen bruker for å kvitte seg med uheldig mageinnhold».

Det er ulikt når denne reaksjonen kommer, og ulikt fra person til person.

- Det avhenger av forskjellige ting: Hvor mye du har drukket og over hvor lang tid. Din mentale tilstand og hvor mye du har spist, sier Tolstrup.

Ifølge Folkehelseinstituttet er det store indeviduelle forskjeller på virkningen av alkhol. Fhi skriver at som tommelfingerregel føler man seg lett påvirket ved en promille på 0,5. Kvalmen kommer når du har over 1 i promille. I området 1-2 promille kommer gjerne de uønskede virkningene som trøtt og ustø, og ved svært høy promille er det vanlig med oppkast.

- Bra du kaster opp

Ifølge den danske forskningslederen er det bra vi har en oppkast-reaksjon hvis vi har fått i oss altfor mye alkohol. Har du for høy promille, eller at promillen stiger altfor raskt, går nemlig kroppen i koma.

Tolstrup har derimot ingen god forklaring på hvorfor noen kaster opp på fest, mens andre gjør det dagen derpå. Hun mener årsaken til sistnevnte er fordi magesekken er irritert.

Kommentarer til denne saken