Gå til sidens hovedinnhold

Derfor klikker det for dem

Voldsforsker: - Kan også skje i Norge

(BIIPMAG): Ti elever, tre lærere og tre andre personer ble skutt og drept av skoleeleven Tim Kretschmer (17) på den videregående skolen i Albertville i den tyske byen Winnenden.

Dermed har nok en skole blitt rammet av en blodig massakre.

- Kan skje i Norge
Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen sier det ikke kan utelukkes at slike hendelser også kan skje her til lands.

Les: - Elever hoppet ut av vinduet

- Vi har ikke noen kulturell bakgrunn for det og har ikke så store voldsproblemer. Likevel, man kan aldri si aldri, sier Bjørnebekk til biipMag.

Hun mener det gjøres et godt forebyggende arbeid her til lands.

- Vi har et veldig velfungerende forebyggende apparat. Siden vi er så få i Norge, er det ikke så mange det dreier seg om. I et land hvor det er flere innbyggere, så er det større sjanse for at det skjer, sier Bjørnebekk.

- Einstøinger
Ikke alle personer er kapable til å gjennomføre slike handlinger som Tyskland nå har opplevd. Og som regel er det noen fellestrekk.

- Dette er veldig spesielle personer. Ofte er de veldig innesluttet og er einstøinger. De har av og til en fascinasjon for våpen og vold. De kan reagere ekstremt hypersensitivt på krenkelser, sier hun.

Les: 16 døde i skolemassakre

Reaksjonene kan bli fatale.

- Disse personene har en rekke risikofaktorer som har med vold å gjøre. Det «klikker» for dem i gjerningsøyeblikket, sier Bjørnebekk.

- Få kapable
Det kan fort gå flere år fra en person begynner å tenke tanken på å begå en massakre til det faktisk skjer.

- Flere av disse personene har hatt langvarige depresjoner som ofte har gått over flere perioder. De har gjerne opplevd en krenkende opplevelse i forbindelse med skolen og ønsker en hevn. Mange planlegger nøye og over lengre tid, før de ofte sier ifra på forhånd og til slutt gjennomfører handlingen, sier Bjørnebekk.

Hun understreker at det er svært få personer som er i stand til å gjennomføre slike handlinger.

- En del har tanker og planer, men det er ytterst få som klarer å gjennomføre dem. Personen må ha gått over en grense for å ville skade og ødelegge andre, sier Bjørnebekk.

Siste fra biipMag: Gå til forsiden her.

Se bilder fra tragedien her:

1708

HTML EMBED
Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis