Gå til sidens hovedinnhold

Derfor skremmer han vannet av hele Premier League

Målstatistikken er ikke til å spøke med.

Under sin tid i Manchester City ledet Roberto Mancini de lyseblå til både ligagull og triumf i FA-cupen.

Etter forrige sesong måtte imidlertid den stilsikre italieneren ta sitt skjerf og forlate sjefsstolen på Etihad stadion.

Inn porten kom i stedet en tangodansene chilener. Manuel Pellegrini har denne sesongen begynt å sette sitt preg på stjernemannskapet.

Og vi ser tydelige forskjeller i spillestil. Mens Mancini, med sine italienske gener, hadde mye fokus på det defensive, har Pellegrini latt de offensive kreftene få løpe løpsk.

I løpet av de tre siste sesongene under Mancini sto City bokført med henholdsvis 38 (2013), 56 (2012) og 32 (2011) scoringer etter 20 kamper i Premier League.

- De har svakheter
I Pellegrinis første sesong ved roret i klubben har de lyseblå banket inn 57 scoringer på det første 20 kampene. Ett mer enn tittellaget hadde i 2012-sesongen på samme tid.

Når det gjelder baklengsmål har Pellegrinis menn fått 23 mål i sekken så langt. Under Mancini var fasiten 19 (2013), 16 (2012) og 16 (2011) etter 20 kamper de tre siste sesongene.

TV 2s profilerte fotballkommentator Kapser Wikestad mener at med Pellegrini ved roret har City fått mer ut av sine mange offensive krefter.

- Pellegrini er en manager som får det beste ut av spillerne sine, spesielt offensivt. Det er ingen maskin som maler og maler, de har sine svakheter, men de har så mye mål i seg nå at de er soleklare favoritter, sier Wikestad til Nettavisen.

- Pellegrini viste det også i Villarreal, Malaga og Real Madrid at han er en god manager. Kun verdens beste klubblag, Barcelona, sto i veien for ham under tiden i Real Madrid.

- Full fart
En annen TV 2-profil, Øyvind Alsaker, påpeker at spillet går mye mer i lengderetning under Pellegrini, enn det gjorde under Roberto Mancinis dager.

- Under Pellegrini er det 4-4-2 og full fart framover. Ballen skal opp på Agüero eller Negredo veldig fort når City vinner ballen. Under Mancini skulle ballen til David Silva på kanten og ting gikk litt mer på tvers. De ventet på en såkalt «killerpasning». Under Pellegrini ser vi imidlertid ofte konsentrasjonssvikt defensivt. Sånn sett var de mer solide under Mancini, sier han til Nettavisen.

I fjor sommer hentet Pellegrini inn både Alvaro Negredo og Jesus Navas fra Sevilla. Begge de to spanjolene har slått til i sin første sesong.

- Negredo og Agüero fungerer utmerket i tospann og til tross for størrelsesforskjellen gjør de mye av de samme tingene. De veksler på arbeidsoppgavene, sier Alsaker.

Wikestad har latt seg imponere av Jesus Navas.

- Nå er kantspillet mye mer utpreget i City. Det går fortere i lengderetning. Jeg mener Jesus Navas har vært en viktig signering i den sammenheng, sier kommentatoren.

Manuel vs. Roberto
Men hvordan hadde det egentlig gått om Roberto Mancini ble værende i Manchester City og kjøpte akkurat de samme spillerne i løpet av overgangsvinduet i fjor sommer?

Takket være våre venner i Sports Interactive, skaperen av det populære spillet Football Manager, har vi fått muligheten til å kikke litt nærmere på nettopp dette.

Sports Interactive har nemlig muligheten til å kjøre en rekke simulasjoner og analyser av definerte scenarioer innen fotballen i sitt grundige analyseverktøy.

Resultatet er selvsagt hypotetisk, men det er likevel en av de beste verktøyene som i dag finnes for å gjøre slike sammenligninger. Databasen som brukes er den beste av sitt slag i verden.

Analyseverktøyet blir også brukt i den virkelige fotballverdenen, av blant andre Premier League-klubben Everton.

Vår simulasjon viser i at Manuel Pellegrini ville gjort det litt bedre enn Roberto Mancini i 2013/14-sesongen av Premier League, gitt at spillertroppen er lik den som er i dag.

Pellegrinis målfest
Tallene vi har fått av Sports Interactive viser at Pellegrinis lag ville kapret 79 poeng, scoret 84 mål og sluppet inn 41. Dette holdt i simulasjonen til en andreplass i ligaen.

Disse tallene er også i tråd med det vi har sett av Manchester City i den virkelige verden denne sesongen. Mange mål framover og uvanlig mange baklengs.

Under Mancinis ledelse ville det samme laget kapret 78 poeng, scoret 70 mål og sluppet inn 29 mål. Dette ville holdt til en tredjeplass i Premier League, bak Chelsea og Arsenal.

Vi ser dermed at Mancinis lag ville scoret betydelig mindre og vært tilsvarende mer tett bakover, men likevel ville laget kapret tilnærmet likt med poeng.

For begge de managerne ville Sergio Agüero blitt toppscorer. Under Pellegrini nettet han 24 ligamål, mens han under Mancinis ledelse nettet 18 ligamål i vår simulasjon.

Alvaro Negredo puttet for øvrig 15 ligamål under chilenerens ledelse, mens det ble 12 nettkjenninger i Mancini-simulasjonen. David Silva imponerer også mest under Pellegrinis ledelse.

I simulasjonen, som har tatt utgangspunkt fra start av sesongen i august, så gjør også Pellegrini det noe bedre enn Mancini i diverse cupspill, men ingen av dem vinner noe trofé.

Kan møte United?
Nærmest kommer Pellegrini, som må se seg slått av Chelsea i FA-cupfinalen. Han når også semifinalen av ligacupen, der hans menn ryker ut for Tottenham i vår simulasjon.

I den virkelige verden er også Pellegrinis menn klare for semifinale i ligacupen, men der venter et annet londonlag, nemlig West Ham, onsdag kveld.

Får City fart på angrepsspillet, kan det fort bli hett rundt ørene på bunnlaget til Sam Allardyce.

De lyseblå har nemlig scoret en stor andel av sine mål på eget gress denne sesongen og storheter som Tottenham og Arsenal, slapp begge inn seks mål i møtet med Pellegrinis menn i ligaen.

Gevinsten for avansement er også stor. I finalen kan nemlig erkerival Manchester United vente, om David Moyes' menn klarer å snu det pinlige tapet for Sunderland i returkampen.

Les mer om Premier League:

Kommentarer til denne saken