Gå til sidens hovedinnhold

Derfor trenger de nye våpen

Gammelt militærutstyr truer sikkerheten i Ghana.

ACCRA, GHANA (NA24):
- Gammelt utstyr er en utfordring. Vi må oppgradere mye før vi er på et høyt og akseptabelt sikkerhetsnivå, spesielt etter de store oljefunnene, sier Ghanas marinesjef Exe. Nuno.

NA24 - din næringslivsavis

Ordene ble sagt under et møte med den norske delegasjonen som besøker Ghana denne uken. Det vestafrikanske landet har bedt Norge om hjelp etter enorme oljefunn utenfor landets kyst.

LES OGSÅ: Sort gull i Ghana

Norges utviklingsminister Erik Solheim (SV) møtte Ghanas forsvarsminister Albert Kan-Dapaah i Accra denne uken.

Sikkerhets utfordringer
Ghanas president John Kufuor gikk mandag ut og fridde til verdens oljeindustri om å investere i landet. Han vil ha fart på den gryende oljeindustrien. Men sikkerhet er et nøkkelord for investorer.

- Vi vet at store oljefunn byr på større og nye sikkerhetsutfordringer, sier Kan-Dapaah til NA24.

Forsvarsministeren sier regjeringen har satt sikkerhet høyt på agendaen og at investorer nå kan føle seg trygge. Historisk er det vestafrikanske landet et relativt rolig område.

Gjort tiltak
Kan-Dapaah sier de har brukt mye tid og ressurser på disse utfordringene og satt inn utstyr for å trygge sikkerheten i områder med oljeinstallasjoner.

- Vi kan gjøre presise tiltak, og vi har det vi trenger for å sikre områdene, sier han.

Nabolandet Nigeria – som også har store oljeforekomster - har vært en geopolitisk nøtt gjennom flere år. En tredjedel av oljeproduksjonen har vært stoppet som følge av stadige angrep på oljeledninger og oljeinstallasjoner. Mange oljearbeidere har også de siste årene blitt kidnappet av militante grupper i området.

Privat sikkerhet
Forsvarsministeren sier også at private sikkerhetsordninger er en mulighet og viser til at selskapene selv bør investere i det.

Det utdannes politifolk i stor skala og Ghana hadde i 2001 rundt 16.000 polititjenestemenn. I presidentens tale til folket i februar hadde dette økt til 26.000 politifolk. Det er likevel et stykke til FNs krav om en politimann per 500 innbyggere.

I dag er det én politimann per tusen innbygger i Ghana.

NA24 er denne uken på reise til Ghana og Mali i Vest-Afrika. Ghana har nettopp funnet store forekomster med olje. Turen er finansiert av NA24, og supplert med et uavhengig journaliststipend fra Utenriksdepartementet på 20.000 kroner.

Les flere saker fra turen her:

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021