Gå til sidens hovedinnhold

Derfor var sjåførene rasistiske

Her er kommentarene som feller ambulansesjåførene. Se dokumentet.

I rapporten konkluderer Helsetilsynet i Oslo og Akershus med at ambulansepersonellet har opptrådt med diskriminerende oppførsel.

De skriver at det har vært «rasistiske overtoner» i Ali-saken.

Fylkeslegen slår fast i rapporten at den raske medisinske beslutningen, samt påstanden fra ambulansepersonellet om at de hadde å gjøre med et «rusproblem», dannet mistanke om en uprofesjonell og dømmende holdning fra sjåførenes side.

Vitner har ifølge rapporten forklart at ambulansepersonellet oppførte seg «arrogant» og «nedlatende».

En sykepleier skal ha forsøkt å forklare at Ali hadde vært bevisstløs lenge, at han hadde slått seg, og at han var urolig. Da skal ambulansepersonellet ha svart: «la ham ligge og sprelle, det er ikke så farlig»

Ambulansepersonellet skal også ha brukt uttrykk som «din jævla gris», «fy faen for en idiot» og «toget er gått for deg».

Dette er blant utsagnene som er lagt til grunn for at Helsetilsynet konkluderer med at sjåførene har vært rasistiske i sin oppførsel.

Samtaleloggen med AMK-sentralen viser også at en av sjåførene uttalte følgende da de dro fra Sofienbergparken:

«Han har fått et slag over nesa og ligger nede og ynker seg og alt mulig sånn. Fullt av masse folk rundt - ikke sant - masse hippier og det ene med det andre...».

Helsetilsynet skriver i rapporten at dette er en «ytterst nedlatende og lite respektfull omtale av pasient og pårørende, og en omtale som signaliserer en uhledig holdning».

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen