Gå til sidens hovedinnhold

Desperate overlevende får hjelp

Kampen for å bringe hjelp til de overlevende på Sumatra etter jordskjelv-katastrofen gir resultater. Helikoptere brukes for å nå ut til øde områder, men behovet er fortsatt desperat.

17 amerikanske Seahawk militærhelikoptere trapper opp utdelingen av forsyninger til de overlevende langs kysten av Sumatra, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Så mange som 100.000 kan ha blitt drept i jordskjelvkatastrofen langs den ødelagte kysten. Og det er forsatt desperat behov for hjelp i området. Store mengder nødhjelp har hopet seg opp i løpet av de siste dagene.

- Umulig å beskrive
De amerikanske helikoptrene samarbeider med det indonesiske forsvaret langs den rammede kysten.

- Jeg har aldri sett noe ligende. Vi har sett lik som flyter tre mil utenfor kysten. Det er umulig å beskrive, forteller kaptein Larry Burt til Reuters etter et oppdrag langs vestkysten.

Helikoptrene som ankom øde plasser ble omringet av desperate og sultne overlevende da de ankom for å dele ut vann på flasker og mat.

- Mennesker vifter med flagg til oss for å signalisere. Det er så mange at vi ikke kan stoppe for alle, sier Burt.

- I en klasse for seg
FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland sier utdeling av de store mengdene med nødhjelpsforsyninger som har stoppet opp ved flyplassen ved provinshovedstaden Banda Aceh og andre flyplasser har øverste prioritet.

Egeland advarte søndag om at det fortsatt var store vanskeligheter med å nå de mest avsidesliggende områdene. Ifølge Egeland er utfordringen på Sumatra i en klasse for seg.

- Det er der vi ligger etter. 90 prosent av problemene våre er i de områdene som ligger øde til, fordi ødeleggelsene er større, fordi veiene er mer ødelagt og fordi flystripene er færre og mer ødelagt, sa Egeland ifølge Associated Press.

- Gjort framskritt
Ifølge FNs leder for hjelpearbeidene i landet, Michael Elmquist, er det imidlertid gjort betydelige framskritt i løpet av de siste 24 timene.

- Ting har forbedret seg og nødhjelpslagrene minker, sier han ifølge AFP.

Men FN regner med at det fortsatt kan ta uker før hjelpen når fram til de mest øde områdene som er berørt etter katatrofen. FN frykter de er nødt til å skaffe mat til rundt en million mennesker i Indonesia.

500.000 mennesker står i akutt fare for å dø av skader og sykdommer den neste uken. 900.000 barn er i faresonen på grunn av traumer, mat og medisinmangel, samt adskillelse fra familien, meldte indonesiske myndigheter lørdag via lokale nyhetskanaler.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken