Gå til sidens hovedinnhold

- Det blir en helt fantastisk situasjon for Norge

- Hva er det du sier? Høyre-politiker i harnisk.

Det betente forholdet mellom Ukraina og Russland følges med falkeblikk - og mye frykt, etter helgens beleiring av Krim-halvøya.

Oljeanalytiker John Olaisen ser imidlertid langt fra helsvart på situasjonen:

- Hvis dette blir en langsiktig situasjon, der Russland vil bruke sanksjoner for å skvise EU, betyr det høyere gasspriser og høyere produksjon i Norge, sier Olaisen, ifølge Dagens Næringsliv (DN).

- Kynisk, men ...
Han innrømmer at det er kynisk, men «det er sånn det er», sier han.

Dette får Høyres Linda H. Helleland til å måpe.

På twitter skriver hun:

- Vanskelig å forstå
Overfor Netavisen NA24 utdyper hun det slik:

- Dette er en overraskende måte å se den meget alvorlig situasjonen vi står overfor. Jeg finner det underlig og vanskelig å forstå at dette er ment i alvor, sier Helleland til Nettavisen NA24.


- Fokus på løsning, ikke gevinst
Hun tar forbehold om at kommentaren er ment seriøst:

- Jeg ble litt overrasket over at det var en kommentar som var ment i fullt alvor. Det er så mange som frykter hva denne situasjonen kan føre til, sier hun - og vil ha fokus på en løsning:

- Når vi har en situasjon som følges fra time til time i en slik alvorlig og farlig politisk konflikt, må vi ha fokus på å finne en løsning, ikke gevinsten hvis dette drar ut, sier hun.

- Fantastisk situasjon for Norge
Olaisen sier til DN at nå handler alt om Krim og Russland - og at Russland er verdens største oljeprodusent, og leverer 25 prosent av all gassen som brukes i EU. Norge står til sammenligning for 20 prosent.

«Hvis dette blir en langsiktig situasjon, der Russland vil bruke sanksjoner for å skvise EU, betyr det høyere gasspriser og høyere produksjon i Norge. Det blir en helt fantastisk situasjon for Norge,» sa Olaisen.

Og selv om det ikke blir full krig, hevder analytikeren at:

- Det er ikke utopisk å tenke seg at om det ikke blir krig, så er det en liten kald krig på gang igjen, med handelsboikotter og restriksjoner.

Reklame

Vårens kuleste sneakers til herre

Kommentarer til denne saken