Det betente forholdet mellom Ukraina og Russland følges med falkeblikk - og mye frykt, etter helgens beleiring av Krim-halvøya.

Oljeanalytiker John Olaisen ser imidlertid langt fra helsvart på situasjonen:

- Hvis dette blir en langsiktig situasjon, der Russland vil bruke sanksjoner for å skvise EU, betyr det høyere gasspriser og høyere produksjon i Norge, sier Olaisen, ifølge Dagens Næringsliv (DN).

- Kynisk, men ...
Han innrømmer at det er kynisk, men «det er sånn det er», sier han.

Dette får Høyres Linda H. Helleland til å måpe.

På twitter skriver hun:

- Vanskelig å forstå
Overfor Netavisen NA24 utdyper hun det slik:

- Dette er en overraskende måte å se den meget alvorlig situasjonen vi står overfor. Jeg finner det underlig og vanskelig å forstå at dette er ment i alvor, sier Helleland til Nettavisen NA24.


- Fokus på løsning, ikke gevinst
Hun tar forbehold om at kommentaren er ment seriøst:

- Jeg ble litt overrasket over at det var en kommentar som var ment i fullt alvor. Det er så mange som frykter hva denne situasjonen kan føre til, sier hun - og vil ha fokus på en løsning:

- Når vi har en situasjon som følges fra time til time i en slik alvorlig og farlig politisk konflikt, må vi ha fokus på å finne en løsning, ikke gevinsten hvis dette drar ut, sier hun.

- Fantastisk situasjon for Norge
Olaisen sier til DN at nå handler alt om Krim og Russland - og at Russland er verdens største oljeprodusent, og leverer 25 prosent av all gassen som brukes i EU. Norge står til sammenligning for 20 prosent.

«Hvis dette blir en langsiktig situasjon, der Russland vil bruke sanksjoner for å skvise EU, betyr det høyere gasspriser og høyere produksjon i Norge. Det blir en helt fantastisk situasjon for Norge,» sa Olaisen.

Og selv om det ikke blir full krig, hevder analytikeren at:

- Det er ikke utopisk å tenke seg at om det ikke blir krig, så er det en liten kald krig på gang igjen, med handelsboikotter og restriksjoner.