Gå til sidens hovedinnhold

- Det blir en sen kveld

Åge Hareide varslet en sen kveld etter at playoff-plassen til neste sommers VM ble sikret lørdag kveld.

ULLEVAAL STADION (TV 2 Nettavisen): Norge gjorde jobben og slo Moldova, samtidig som både Skottland og Slovenia tapte sine kamper. Det var det det handlet om lørdag kveld – sikre tre poeng og håpe på det beste i de andre oppgjørene.

Og alt gikk Norges vei.

Endelig.

Ingen blir most
At det ikke ble mer enn 1-0 over lilleputtnasjonen Moldova, plaget ikke landslagssjefen i det hele tatt.

- Jeg er veldig glad for seieren, som var viktigst for oss i dag. At vi vant 1-0, viser hvor vanskelig det kan være. Strategien vi la opp på forhånd, fungerte sånn noenlunde, men det er alltid vanskelig å måtte vinne. Vi kan godt lære oss å vinne 1-0. Vi trenger å lære at det ikke er noen motstander som blir most ned uansett hvor de kommer fra, sa Hareide på pressekonferansen etter kampen.

Kampen ble en konsentrasjonsprøve for spillerne, som måtte ut og styre kampen fra start til mål. Det er ikke lett i internasjonal fotball – uansett motstander.

- Det ble en prøve for gutta, å måtte føre kampen og holde grepet på motstanderne, men det synes jeg vi gjorde, sa landslagssjefen.

På spørsmål om hva playoff-billetten betyr både for han og det norske landslaget, svarte han med et smil om munnen:

- At det sannsynligvis blir en sen kveld.

Uten at han ville utdype det noe nærmere.

Viktig for norsk fotball
Men det er liten tvil om at en tung bør er blitt fjernet fra Hareide skuldre, i og med at Hviterussland-kampen førstkommende onsdag rent resultatmessig ikke betyr noe som helst. Norge kan reise dit på mandag uten å måtte ta poeng.

- Det er en kjempebetryggelse. Vi gjorde jobben vår i dag. Det viser hvor viktig den 1-0-seieren over Moldova er. Ingen jubler voldsomt over 1-0, men i dag var det viktig for norsk fotball, sa han.

Hareide var ikke i tvil om at spillernes skuldre var temmelig høye før lørdagens kamp.

- Ja, det vil jeg tro. Presset var definitivt på oss. Men det er noe vi må prøve å jobbe med, hele tida. Gutta var revansjelystne etter Skottland-kampen, så det var en letttelse for dem også. Men sånn er det. Å drive med idrett handler om å håndtere press. Alt som blir skrevet rundt kampen, forventningene som blir bygd opp, interessen det skaper rundt kampen: Vi må lære oss å takle den biten der, mente han.

- Hvis du ser hele kvalifiseringen under ett – hva synes du om det Norge har prestert?

- Vårt laveste nivå var Hviterussland hjemme og Skottland hjemme. Vi er sterke borte. Vi ga bort uavgjort borte i Palermo, men vi scoret og tok viktige seire både i Skottland og Slovenia.

Glad for Rush
Landslagssjefen var ekstra glad for at lørdagens matchvinner het Sigurd Rushfeldt.

- Jeg er enormt glad på Sigurds vegne. Ikke minst var det godt for han sjøl. Det var et mål mange har ventet på. Det var veldig press på han og fokus på han før kampen, men Sigurd er en målscorer. Han står der ballen kommer, sa Hareide.

Men selv om Rush gjorde det han skulle mot Moldova, er det liten tvil om at John Carew er førstevalget hvis Norge skal spille med bare én mann på topp. Skal vi ha to, kan Rush fort få sjansen igjen.

På Ullevaal Stadion har det vært Norges oppgave å styre kampene. Det har vi bare tidvis klart, og ikke i hele kamper. Et viktig nøkkelord i forhold til å mestre akkurat den biten, er - ifølge Hariede - variasjon.

Øve mer
- I kamper som dette, på hjemmebane og mot lag som pakker seg ned, må vi øve oss mer. Det handler om variasjon. Vi gjennomførte som vi planla, og vi fikk det målet som var nødvendig. Vi fikk noen sjanser og halvsjanser, og masse dødballer som var med på å sette et lag under press, men vi må jobbe mer med variasjon. Nøkkelen ligger i ballerobring og i øyeblikkene der motstanderen er i ubalanse, sa Hareide, og etterlyste andre offensive varianter enn lange baller opp mot en møtende spiss som stusser videre.

Nå kommer alt de nærmeste ukene til å handle om play-off og forberedelsene dit. Om det siste hinderet på vei mot VM, tenker Hareide kort og godt:

- Det blir en kjempeutfordring.

I forrige playoff ble Norge tidvis avkledd mot Spania. Spørsmålet er vi vil være i stand til å slå bedre fra oss denne gangen.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken