Gå til sidens hovedinnhold

- Det blir lavere skatt

Den fjerde krisepakken vil inneholde skattekutt, varsler Senterpartiet.

Senterpartiets Ola Borten Moe varsler lavere skatt for næringslivet i krisepakken som kommer på nyåret.

– Lavere skatt for næringslivet vil ligge tungt inne som krav fra oss i Senterpartiet når arbeidet med krisepakken nå for alvor starter, sier stortingsrepresentant Ola Borten Moe (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Som leder av Stortingets næringskomité er Ola Borten Moe spesielt opptatt av å bedre vilkårene for norsk næringsliv og arbeidsliv. Sp-toppen tar til orde for lavere skatt i form av bedre avskrivingssatser for næringslivet. Han vil også bedre permitteringsreglene for å unngå unødig mange oppsigelser.

Ola Borten Moe ønsker ikke antyde hvor mange milliarder staten skal bruke på den nye krisepakken.

– Vi må se situasjonen litt an, men det kan ikke herske tvil om at vi snakker om en pakke av betydelig omfang, er Sp-beskjeden til regjeringen.

Næringslivet
– Er det aktuelt med skattelettelser for Ola og Kari?

– I første omgang er det ikke Ola og Kari jeg tenker på, svarer Senterpartiets næringspolitiske talsmann.

– Men for vår del har vi ikke fraskrevet oss noen virkemidler for å takle krisen. Lavere skatt er ett av virkemidlene. Jeg er spesielt opptatt av å stimulere egenkapitalsituasjonen i norske bedrifter. Vi bør bedre avskrivingssatsene og gjøre andre grep som letter situasjonen for bedriftene, sier han.

– Jeg tenker spesielt på skattelettelse som kan fremme investeringer og omstilling i mer miljøvennlig retning, sier Borten Moe. Han ser et stort potensial for energieffektivisering.

– Det vil være elegant hvis vi kunne utnytte krisen til å framskynde en slik omstilling, sier han.

Formuesskatten
Han gjør det klart at regjeringen vil stå fast på endringen av formuesskatten og arveavgiften som ligger inne i statsbudsjettet for 2009. Men Ola Borten Moe ser for seg andre vrier som kan redusere formuesskatten for næringslivet. Han mener det må gjøres noe med måten unoterte aksjeselskaper verdsettes på.

– I dag fastsettes verdien ved inngangen av året. Når vi så opplever krise og verdifall må bedriftene paradoksalt nok betale formuesskatt for 2008 av verdier som ikke eksisterer. Dermed blir likviditeten i bedriftene ekstra anstrengt. Hvis vi i stedet velger verdifastsetting i etterkant, så vil det bli skatt på et korrekt grunnlag, sier Ola Borten Moe.

Veier og bygg
Senterpartiets talsmann ønsker også tiltak i regi av offentlig sektor.

– Nå skal det gå i «to tom fire»-plank og asfalt, sier Ola Borten Moe spissformulert.

– Det er viktig å bruke penger på investeringer, men samtidig så må vi unngå prosjekter som blåser opp driftsnivået i offentlig sektor. Senterpartiet vil prioritere nødvendige investeringer i bedre veier. Her er det et betydelig etterslep. Videre er det behov for å pusse opp skoler, bygge sykehjem og få på plass enda flere barnehager. Dette vil være prosjekter som kan stimulere til økt aktivitet innen bygg og anlegg. Det er denne bransjen som har blitt først og hardest rammet, sier Ola Borten Moe.

(ANB)

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken