Gå til sidens hovedinnhold

- Det blir noen tøffe avgjørelser

Norge drømmer om ønskereprise i EM-finalen mot Tyskland.

Forrige gang et sluttspill for kvinner ble avgjort i Sverige, ble Norge verdensmester med 2-0-seier over Tyskland på Råsunda. Gjentas suksessen søndag?

Even Pellerud var landslagssjef og Hege Riise den mest lysende stjernen da norsk fotball feiret en av sine aller største dager i Solna i 1995. Nå er Pellerud landslagssjef og Riise en av hans assistenter.

Håpet på Sverige
For 18 år siden var Silvia Neid tysk lagkaptein. Nå er hun landslagssjef. Hun er ute etter revansj på Friends Arena søndag, selv om Tyskland har vært regjerende europamester sammenhengende siden vinteren 1995.

Svensk fotballs nye nasjonalarena er bygget rett ved gamle Råsunda, som sammen med Rose Bowl i Pasadena er alene om å ha arrangert VM-finale både for menn og kvinner. Søndag settes det ny publikumsrekord for europamesterskapet i finalen som ble utsolgt før noen av finalistene var klare.

- Det er et av de største øyeblikk i mitt fotballiv å ta dette laget til finalen. Det blir vanskelig å toppe dette, sa en glad og lettet Even Pellerud etter straffeseieren mot Danmark.

- Det var litt synd at Sverige tapte. Jeg håpet på et skikkelig skandinavisk oppgjør også i finalen.

Hjelper ikke
Norge har vunnet alle sine tre kamper mot ikke-skandinavisk motstand i EM, men mistet seieren rett før slutt både mot Island og Danmark. Kanskje er det like greit at finalen spilles mot et Tyskland som Pelleruds reserver slo i gruppespillet?

- Man kan ønske at historien gjentar seg, men slik er det ikke i sport. Det hjelper verken meg eller laget at jeg slo Tyskland for 18 år siden. Dette er en helt ny generasjon, og spillet har forandret seg. Tyskland er som alltid et meget talentfullt lag, sier Pellerud.

Norge har møtt Tyskland i EM-finale tre ganger tidligere, og har tapt hver gang. I 1989 var Norge tittelforsvarer og favoritt, men ble overkjørt og slått 4-1 på dagen da kvinnefotballen fikk sitt store gjennombrudd i Tyskland.

Tre tap
To år senere tok Norge ledelsen i finalen i Aalborg, men tyskerne utlignet og sikret seieren med 3-1 i ekstraomgangene.

For åtte år siden tok Norge seg til finale mot Tyskland i EM-sluttspillet i England. På Morten Gamst Pedersens hjemmebane i Blackburn tok tyskerne to måls ledelse. Norge reduserte og fikk deretter et mål bortdømt, før det endte med 1-3-tap.

Fem ganger på rad er Tyskland blitt europamester. Men selv med slitne norske bein og ekstra hvile for tyskerne lever håpet. Forrige gang et annet lag enn Tyskland ble europamester var da Pelleruds Norge tok tittelen i Italia i 1993.

- Det blir noen tøffe avgjørelser før finalen. Jeg må analysere hvor slitne spillerne er, sier Pellerud. (©NTB)

Reklame

Nå får du hotellrom, frokost og middag for kun 795 kroner

Kommentarer til denne saken