Gå til sidens hovedinnhold

- Det dummeste jeg har hørt

Tidligere Mossad-topp slakter Israels antatte planer om å angripe Irans atominstallasjoner.

Meir Dagan, som er tidligere sjef for den israelske etterretningstjenesten Mossad, frykter at et israelsk angrep vil utløse en uforutsigbar, regional krig som vil få katastrofale konsekvenser for israelerne.

Han omtaler de antatte planene om å angripe Iran som «det dummeste han noensinne har hørt».

- 50.000 raketter
Ved et eventuelt angrep på Irans atominstallasjoner, ifølge Dagan, kan Israel forvente seg å bli angrepet med rundt 50.000 raketter fra Irans allierte grupper i Libanon og i Gaza.

- Det vil være et ødeleggende slag mot vår mulighet til å fortsette med vårt dagligliv. Jeg tror Israel vil havne i en svært alvorlig situasjon over lengre tid. Man vet hvordan en starter kriger, men man vet aldri hvordan de avsluttes, sier han i et intervju med 60 Minutes.

Dagan gikk av som toppsjef i Mossad i 2011, etter å ha ledet etterretningsorganisasjonen i ni år. Han har vært en sterk kritiker av regjeringens krigsretorikk, selv om han også er kritisk til det iranske regimet.

- Tiden renner ut
Israel statsminister Benjamin Netanyahu uttalte i forrige uke at tiden er i ferd med å renne ut, og at Israel må handle for å hindre Iran fra å få atomvåpenkapasitet.

USAs president Barack Obama har imidlertid gjort det krystallklart at man må forsøke å finne en diplomatisk løsning på krisen.

Både det israelske forsvaret og etterretningstjenesten Mossad skal ha advart mot å angripe Iran alene.

Tror ikke på angrep
Utenrikspolitisk forsker og kommentator, Helge Lurås, sa til Nettavisen i forrige uke at han tviler på at det blir et angrep mot Iran i løpet av 2012 eller i begynnelsen av 2013.

- Nei, jeg tror ikke det. I og med at det er motstand mot det fra faglig hold i Israel selv - de som skal gjennomføre det militære angrepet, så er det ingen enkel beslutning for politikerne å ta. Hvis det slår feil, så blir det en politisk katastrofe, sa Lurås.

Vesten hevder Iran har ambisjoner om å skaffe seg atomvåpen, men Iran benekter dette og hevder atomprogrammet skal brukes kun til fredelige formål.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken