Gå til sidens hovedinnhold

- Det er bare å lete fram forsidene. Martin slipper galskapen

Berit Riise er glad for at Martin Ødegaard (16) slipper den massive kritikken som John Arne Riise ble utsatt for da han gikk til Monaco som 17-åring.

- Verden har heldigvis gått framover, humrer Berit Riise.

Moren til John Arne Riise gleder seg over Martin Ødegaards overgang til Real Madrid, som etter alt å dømme blir fullført denne uka.

Hun gleder seg også over at 16 år gamle Ødegaard slipper avisoppslag om at «Norge må forby overganger for 16-17-åringer» og «dette kan sette en brutal stopper for karrieren hans».

John Arne Riise kunne lese mange slike artikler om seg selv, da han gikk til Monaco fra Aalesund som 17-åring høsten 1998.

«Jeg tror ikke John Arne er rede for Monaco. Dette kan sette en brutal stopper for karrieren hans. Hvis han hadde blitt hjemme, tror jeg nesten at jeg kan garantere at han hadde blitt en norsk toppspiller. Nå gambler han», uttalte Morten Larsen i Norges Fotballforbund til VG 1. september.

«Han burde gått kontrakten ut hos Aalesund, så gått veien om Molde – og hvis han etter to-tre sesonger hadde vist seg god nok, kunne han reist ut av landet», konstaterte Moldes daværende trener, Erik Brakstad, til samme avis.

- Det ble en merbelastning. John Arne var en måned unna å fylle 18 år, men det var ramaskrik i VG og alle andre aviser. Den belastningen vi ble påført kontra det Ødegaard opplever … de får faktisk respekt, mens vi ble kritisert av hele Norge, sier Riise til Nettavisen.

Monaco hadde et fantastisk lag den gang, med ferske verdensmestere som Fabien Barthez, Thierry Henry og David Trezeguet i stallen, men Riise debuterte allerede samme sesong og spilte 21 kamper da Monaco vant ligagull i Frankrike sesongen etter.

Drøyt 16 år senere kan John Arne Riise vise til en karriere som har gitt ham Champions League-tittel med Liverpool og 110 landskamper for Norge. Dette bør være bevis nok for at John Arne Riise i samråd med familien sin tok det rette valget den gang.

Berit Riise er iallfall ikke i tvil om at Martin Ødegaard og hans familie velger riktig.

- For det første er det en unik sjanse. Han er nødt til å ta den. Det skjønner alle. Samtidig er han bare 16 år, så vi må senke kravene våre til ham og la ham få lov til å utvikle seg. Han er veldig god for sin alder, men har fortsett en vei å gå.

Det er mange talent som har kommet og gått sin vei i norsk fotball. Berit Riise er ikke redd for at Martin skal bli et av dem.

- Jeg tror han har et veldig bra nettverk rundt seg, som kan mye om fotball. Han har også et fortrinn i forhold til mange andre, fordi faren er så inne med fotballfolkene i Norge. Han er jo pappa og ikke mamma, sier Berit Riise til Nettavisen.

- Det hadde vært interessant å se om det var samme positivitet (rundt Martin) om han ikke hadde vært sønn av en fotballtrener, men det var en mamma som sto bak. Jeg tror kanskje ikke det. Jeg tror ikke vi har kommet lenger enn at det hadde blitt det samme om igjen.

Utfordringene med å flytte fra lille Drammen til store Madrid med en stjernestatus i bagasjen, er verken små eller få. Martin Ødegaard må lære seg et nytt språk og en ny kultur, og tilvenne seg et nytt liv som kjendis.

- Han må lære seg språket. John Arne gjorde det, og snakker i dag veldig greit fransk, veldig greit italiensk, flytende engelsk og litt gresk. Det er mye jobb, men samtidig virker Martin som en stødig kar, rolig og trygg på seg selv.

Hun mener at dette uansett blir en verdifull opplevelse for 16-åringen fra Drammen.

- Uansett hva du gjør her i livet, tilegner du deg erfaring. Enten positiv eller negativ. Men erfaring er erfaring. Det er det viktig å huske på. Han kommer til å miste mye av det daglige som annen norsk ungdom får, men det merker du mest etter noen år.

- Privatlivet hans er på mange måter over?

- Ja, det er det. Nå handler det om hvor dedikert du er. Det er ikke pengene som veier opp, men at du får holde på med det du elsker over alt på jord og at du får gjøre det i et av verdens beste lag. Jeg skulle likt å se den 16-åringen som takket nei til dette.

- Hvilke fallgruver finnes i denne situasjonen?

- Det er en god del ulver der ute, men der er Martin heldig som har en oppegående far. I internett-alderen får vi dessuten ofte høre om alle disse som blir lurt. Det er en del ting han vil miste, som vanlige norske ungdommer opplever. Han kommer jo til å være mye i en garderobe sammen med folk som er 10-15 år eldre enn seg selv. Det er jo annerledes.

- Så han hopper på en måte over resten av tenårene nå?

- Ja! Ja, han gjør det. Mitt råd til Ødegaard-familien er enkelt: Nyt det! Og gjør det dere mener er riktig selv, ikke det andre mener er riktig.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED
Reklame

Meningsmålinger: - I enkelte tilfeller er det ren manipulering

Kommentarer til denne saken