RUSSLAND - TSJEKKIA 4-1:

Etter et strålende EM-sluttspill i 2008 ble Andrej Arsjavin hentet til Arsenal i januar 2009. Kantspilleren startet karrieren i England bra, men ble etter hvert mer usynlig.

Tidlig i 2011/12-sesongen var det stor enighet om at 31-åringen ikke lenger var god nok for Premier League. Det virket som Arsenal-sjef Arsène Wenger var enig i dette.

Russeren fikk mindre og mindre spilletid for londonklubben, og tidlig i 2012 ble han sendt på lån til gamleklubben Zenit St. Petersburg. Det ser det ut til at han hadde godt av.

For da EM i Polen og Ukraina ble sparket i gang fredag kveld spilte Arsjavin med en selvtillit vi ikke har sett på lenge, og herjet i sin rolle for det russiske landslaget.

31-åringen sto bak en rekke gode angrep, og viste seg som en tilrettelegger av dimensjoner for et russisk lag som imponerte. Plutselig så vi igjen den Arsjavin vi ble kjent med i 2008.

- Fikk ikke låne ballen
Russland viste styrke i generalprøven til EM da Italia ble slått med 3-0, og fredag ble det 4-1-seier over Tsjekkia og tre poeng i gruppe A. Russland burde likevel vunnet med mer.

- Vi var effektive i starten og scoret to mål på våre tre første sjanser. Det var viktig, sier Russlands Roman Sjirokov i et Canal 9-sendt intervju.

- Vi hadde ventet å vinne kampen, men det ble plutselig tøft da Tsjekkia utlignet. Derfor var det viktig for oss å få det tredje målet, sier midtbanemannen.

Unggutten Alan Dzagoev var en annen som imponerte for Russland i fredagens kamp. CSKA Moskva-spilleren scoret to ganger.

- Det var viktig at vi var gode i første omgang. Dette var ett av seks steg mot finalen. Vi hadde litt problemer på 2-1, men Roman Pavljutsjenko kom inn og hjalp oss, sier han ifølge UEFA.com.

Tsjekkia-trener Michal Bilek måtte etter kampen innrømme at russerne var det beste laget.

- Vi har sett dem i mange kamper og vi vet de har god teknikk. De viste de i dag. Vi hadde store problemer med kombinasjonene deres. De skapte mye og vi fikk knapt låne ballen, sier han.

Herjet med tsjekkerne
Det var likevel Tsjekkia som faktisk åpnet best på Stadion Miejski, men holdt bare koken de første ti minuttene. Etter dette handlet det meste om russerne i første omgang.

Trioen Andrej Arsjavin, Alexandr Kerzjakov, og Alan Dzagoev var alle aktive i angrepet til Russland og vartet opp med angrepsfotball av ypperste merke.

Russland sjarmerte en hel fotballverden med sitt finspill under EM i 2008, og i møtet med tsjekkerne fredag viste laget at de også i 2012 kan kunsten å underholde.

Det skulle gå 15 minutter før den første ballen lå i mål. Arsjavin spilte til Konstantin Zyrijanov, som la inn til Kerzjakov. Spissen headet ballen i stolpen og ut.

På returen var Dzagojev våken og hamret ballen forbi Petr Cech og inn i nettmaskene. Dette var ungguttens første scoring i et stort internasjonalt mesterskap.

Russland bare fortsatte å presse og få minutter senere kunne den samme Dzagoev lagt på til 2-0. Kerzjakov spilte lagkameraten fri, men avslutningen gikk over mål.

Det andre målet skulle likevel komme, og i 24. minutt var det Roman Sjirokov som kunne juble. Nok en gang var Andrej Arsjavin en sentral mann for russerne.

Den offensive kantspilleren rullet opp på venstre før han la inn. Arsenal-spilleren var kanskje litt heldig med at ballen gikk fram til Sjirokov, men midtbanemann tok godt vare på fremspillet.

Det ble ikke mer enn to mål i første omgang, men tsjekkerne var heldige som ikke fikk flere i sekken. Russland kunne fort satt inn både 3-0 og 4-0 før pause.

Svarte umiddelbart
Tsjekkia hadde fått juling i første omgang, men det som ble sagt i garderoben så ut til å hjelpe. Det skulle nemlig ikke gå mange minutter av andre omgang før reduseringen kom.

Petr Jiracek sendte i vei en strålende pasning til Vaclav Pilar, og angrepsspilleren fikk rundet keeper Vjatsjeslav Malafejev på flott vis og satte ballen rolig inn i nettet.

Det meste handlet likevel om Andrej Arsjavin, Alexander Kerzjakov og Russland. Nasjonen fortsatte å skape store muligheter framover, men effektiviteten var ikke helt på topp.

Kerzjakov fikk store muligheter både i det 65. og 70. minutt, men ved begge anledningene misbrukte storscoreren sjansen. Kanskje hadde 29-åringen EM-nerver?

Tsjekkerne var heller ikke ufarlige, og så lenge Russland misbrukte sine sjanser var det fortsatt nerve i kampen. I det 75. minutt testet Tomas Rosicky skuddfoten, men Malafejev reddet.

Det skulle likevel bli Russland kveld. Drøye ti minutter før slutt kombinerte innbytter Roman Pavljutsjenko og Dzagojev, og den brennhete unggutten satte inn sitt andre for kampen.

Minutter senere satte Pavljutsjenko punktum da han dro seg forbi flere mann og banket ballen forbi Petr Cech og opp i mål. En imponerende EM-start fra russerne.