Gå til sidens hovedinnhold

- Det er dette norsk fotball trenger

Tror på magisk opplevelse i Tippeligaen.

Lørdag møtes Vålerenga og Rosenborg til dyst på Ullevaal stadion. Allerede mandag kom det rapporter om at det går mot fulle tribuner.

Vålerenga har ikke spilt hjemme i ligaen for et fullsatt Ullevaal siden oktober 2004, ifølge Aftenposten. Da møtte rundt 23.000 opp for å se oslolaget i aksjon mot Stabæk i serieavslutningen 30. oktober.

Mandag morgen var allerede 15.000 billetter solgt og prognosen er på at rundt 25.000 mennesker vil møte opp for å få med seg storkampen.

- Det fotballen trenger
Slike rammer rundt de viktigste oppgjørene, med de store lagene, er helt avgjørende for norsk fotball, mener ekspert Joacim Jonsson.

Han sier følgende til Nettavisen:

- Det er fantastisk. Det er akkurat det norsk fotball trenger, lag fra de store byene som kan løfte Tippeligaen og norsk fotball til en nytt nivå. Nå leverer Viking, Vålerenga og RBK. Det er bare Brann som er hjelpesløse av lag fra det største byene. Det er utrolig viktig at disse lagene leverer.

Jonsson har tidligere trukket fram Ullevaal stadion som en svakhet for Vålerenga. Han mener landslagsarenaen blir for «upersonlig».

Lørdag tror han imidlertid på en stor fotballopplevelse.

- Ullevaal er selvsagt upersonlig. Men med fulle tribuner blir det noe annet. Men det hjelper ikke Vålerenga at det er mye folk to ganger i sesongen, det blir vanskelig å få et bra snitt ut av det. Jeg tror en ny stadion må til for at Vålerenga skal ta det neste steget, sier Jonsson.

- Det blir for vanskelig å fylle Ullevaal i lengden, mener han.

- Verdt det
Selv om det er lenge siden det var helt fullsatt på Ullevaal, påpeker talsmann for Klanen, Erling Rostvåg, at det har vært ganske nær fullt i mange kamper siden Stabæk-møtet i 2004. Han ser likevel fram til kampen mot Rosenborg og oppfordrer folk til å møte opp.

- Hvis du klarer å komme deg på kamp, på et fullsatt Ullevaal i Tippeligaen, da vil du skjønne hva som driver oss supportere. Det er verdt det, for å si det sånn, forteller Rostvåg til Nettavisen.

- Dette blir ekstra kult og jobben vår er å lage en best mulig ramme rundt hele greia. Vi må gjøre det slik at når spillerne kommer ut på gresset, så er det ikke noe i verden de ønsker mer enn å vinne den kampen der.

- Tydeligere tradisjoner
Rostvåg er enig i at norsk fotball trenger oppgjør med god stemning og mye folk for at interessen skal bli bedre. Han mener det hadde vært en idé å etablere enda tydeligere tradisjoner for de store oppgjørene.

- 16. maikampen er en potensiell tradisjon, men de har ikke funnet ut helt hvordan de skal ordne det. Noen får hjemmekamper oftere enn andre. En annen ting er at det er litt uforutsigbart hvilke tidspunkt kampene skal spilles. Men utover dette burde det også være mulig å etablere et par andre nøkkelkamper i løpet av sesongen, ikke bare for Vålerenga, men for alle lag, slik vi har gjort med Lillestrøm-møtene. Jeg tror det er dritviktig, ikke bare for å vise at fotball er gøy, men for å skape rekruttering og de greiene der. Du vil ikke bare være der når det er fett, du vil være med å bygge det opp, sier Rostvåg videre.

Ny stadion
Vålerenga har lenge ventet på et nytt stadion og Klanens talsmann påpeker at det blir viktig å få på plass det nye anlegget.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Ifølge de siste rapportene kan det være byggestart på Vålerengas nye stadion på Valle allerede nå i 2015 og den kan stå ferdig til 2017.

Bislett har blitt foreslått som en midlertidig stadion i 2016-sesongen.

- Et stadion er viktig, både for økonomien og identiteten. Det vil få etablert Vålerenga i hjemmeområdet. Vi supportere har litt vi skal ha sagt med tanke på bygging av den stadion. Det skal være et stadion for supportervirksomhet og det handler om å skape best mulig stemning, sier Klanen-talsmann Rostvåg til Nettavisen.

- På et nytt stadion slipper vi 5-6000 seter for mye. Tribunen skal legges til rette for maks trykk og maks supportereffekt. Det er slike arenaer som må til for at Tippeligaen skal bli et best mulig produkt, sier han.

Gode borte
Det som har skjedd ute på banen i vår er både ekspert Jonsson og Klanen-medlem Rostvåg fornøyd med.

Med seier over Rosenborg vil oslolaget krype helt opp i ryggen på trønderne. Begge lag vil da stå med 26 poeng på toppen av tabellen.

Vålerenga har imidlertid tatt flere poeng borte enn hjemme i vår. Hele 14 poeng har Kjetil Rekdals menn tatt på bortebane i løpet av 2015.

Med tanke på at Vålerenga kun tok 13 poeng totalt på bortebane sist sesong, så har poengfangsten vært adskillig bedre dette året.

Hyller Wæhler
Jonsson mener én mann skal ha mye av æren for suksessen.

- Vålerenga har sluppet inn en del mål i år, også, men en årsak til at det går bra nå, er Kjetil Wæhler. VIF har en stabilitet de ikke har hatt tidligere. Jeg sa det før sesongen at han ville bli ekstremt viktig, sier han.

- Wæhler er snart 40, hvorfor er han fortsatt dominerende i Tippeligaen?

- Han er en vinner. Han er en vinner og han har ærgjerrighet. Wæhler er ingen elegant sirkusartist, men han har vinnervilje og sånt smitter over på de andre. Det er i hvert fall ikke negativt, sier Nettavisens ekspert.

Grindheim best
Han trekker også fram to andre veteraner.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Christian Grindheim briljerer i Tippeligaen. Han har vært best i ligaen så langt. Daniel Fredheim Holm har også stått fram for Vålerenga.

- Men Wæhler er viktig, viktigere enn mange tror, legger han til.

Selv om VIF nå henger med helt i toppen av Tippeligaen etter elleve kamper, tror ikke Jonsson klubben henger med i gullkampen helt inn.

- De kan i beste fall slåss om en medalje. VIF er avhengig av enkeltspillere og det kan fort komme noen skader. Skulle Vålerenga henge med i gullkampen, så ville det overraske meg stort, sier Jonsson.

Avspark på Ullevaal stadion lørdag er klokken 15.30.

Kommentarer til denne saken