Lørdag beseiret Kjetil Jansrud (29) alle konkurrentene da han vant utforrennet i kanadiske Lake Louise. Søndag fulgte han opp med å gjøre det samme i super-G.

To seirer på to dager er sjelden kost i alpint.

Nå leder han også verdenscupen sammenlagt. 29-åringen fra Vinstra har 216 poeng, mens Marcel Hirscher (25) fra Østerrike er nummer to med 180.

- Dette er det største du kan vinne, sier Kjetil André Aamodt (43) til Nettavisen.

- Da er du verdens beste skiløper. Det er jo det som er hovedmålet. Det er ikke så mange som satser på å vinne totalcupen, de fleste er jo spesialister, men det er jo kun nettopp de beste som har en sjanse til å vinne, legger han til.

- Kun tre kandidater

Marcel Hirscher vant verdenscupen i fjor, mens Aksel Lund Svindal ble nummer to, Alexis Pinturault fra Frankrike nummer tre og Ted Ligety fra USA nummer fire.

Denne sesongen er Aksel Lund Svindal satt ut av spill på grunn av en skade, men Kjetil André Aamodt tror likevel at det er to nordmenn som vil kunne kjempe om sammenlagtseieren.

- Det er egentlig bare tre mann som kan vinne sammenlagt, sånn jeg ser det. To av dem er norske. Det er Marcel Hirscher, Kjetil Jansrud og Henrik Kristoffersen som kan vinne.

Henrik Kristoffersen (20) er nummer seks så langt, men har jo også bare kjørt ett renn - og det slalåmrennet vant han.

- Kristoffersen er en som kommer i mål hele tiden. Jansrud vil også gjøre det samme i utfor og super-G. Hirscher er fortsatt favoritt, mener jeg, men Jansrud blir vanskelig å slå hvis han fortsetter i samme spor som nå, sier Aamodt til Nettavisen.

Han anser Alexis Pinturault som for ustabil, og mener at Felix Neureuther (nummer fem i fjor) sliter med samme problem. Når det gjelder Ted Ligety, anser Aamodt at amerikaneren er et «wild card».

- Man vet aldri helt med Ligety. Han ser ikke så god ut i år, men kan muligens også blande seg inn.

Har aldri skjedd før?

Selv vant Kjetil André Aamodt verdenscupen sammenlagt i 1994. Den sesongen var han blant verdens ti beste alpinister i alle disipliner. Aamodt har også vunnet slalåmcupen, storslalåmcupen, super-G-cupen og kombinasjonscupen.

Ja, også har han vel fire OL-gull og fem VM-gull på merittlisten.

Aamodt gleder seg stort over at Norge er en viktig alpinnasjon selv om Aksel Lund Svindal er skadd.

- Det var utrolig kjedelig da Svindal skadet seg. Jeg tenkte at det kunne bli en tung sesong, selv om Kristoffersen og Jansrud jo tok medaljer i Sotsji og er utrolig gode. Nå har vi plutselig tre norske seirer på fire renn. Det har vel aldri skjedd før, undrer Aamodt.

43-åringen påpeker at Norge dessuten ser ut til å ha fått fram flere gode alpinister enn Svindal, Jansrud og Kristoffersen.

- Vi hadde jo (Sebastian Foss) Solevåg i det første slalåmrennet (ble nummer fire, red. anm.) og (Alexander Aamodt) Kilde søndag. Uten den ene feilen tror jeg Kilde hadde truet Jansrud (han endte på 12.-plass, red. anm.).

- Det er utrolig gøy å se denne gjengen. De er så blide og så flinke, roser Aamodt.

Kulturbærer

Kjetil André Aamodt trekker fram betydningen av Aksel Lund Svindal, som har vært i verdenstoppen i mer enn et tiår.

- Aksel har vært en spydspiss der og en kulturbærer, så de andre har nok mye å takke ham for. Samtidig har de selvsagt gjort jobben selv, poengterer Aamodt, som selv var en viktig kulturbærer fra starten av 90-tallet og fram til midten av forrige tiår.

- Nå har vi topper i begge ender. Det er bare storslalåmen som er et lite spørsmålstegn, men Kristoffersen i bratte løyper og Lars-Kristian Haugen i flate kan sikkert prestere godt der også, tror Aamodt.

- Jeg vet ikke hvilket år vi har tatt flest verdenscupseirer i alpint, men det kan bli i år, selv om Aksel Lund Svindal er skadd. Det sier litt! avslutter Kjetil André Aamodt.

P.S. Norge har to ganger vunnet ni verdenscuprenn på én sesong. I 1993/94 tok Norge ni verdenscupseirer, fordelt på Kjetil André Aamodt (4), Lasse Kjus (1), Finn Christian Jagge (1), Atle Skårdal (1) og Jan Einar Thorsen (2). Samme antall norske seirer kom sesongen 1998/99, gjennom Aamodt (1), Kjus (6) og Jagge (2).