Gå til sidens hovedinnhold

- Det er gøy å være til stede når en ny stjerne blir født

Han ble vraket fordi han er så liten. Så fikk han en ny sjanse, og ble vraket enda en gang.

I 2006 kom en 14 år gammel gutt til Atletico Mineiro, årets Copa Libertadores-vinner. Han var teknisk god, han var rask, men han var også uvanlig liten.

Så liten at trenerne ga ham beskjed om at han ikke var god nok til å være i klubben. Han ble sendt ut porten.

Bernard ble imidlertid invitert tilbake, for talentet var åpenbart der.

Likevel skjedde det samme én gang til. Atletico Mineiros trenere konkluderte med at han, til tross for talentet, var så liten at han ikke hadde noen framtid som fotballspiller. Dermed ble han sendt ut porten igjen.

Høyere opp i systemet var det noen som hadde en annen oppfatning. Bernard ble dermed invitert tilbake, for tredje gang. Og denne gang fikk han lov til å bli værende.

- Noen av sjefene mente at trenerne hadde gjort en feil ved å sende meg bort, så de ba meg komme tilbake, bekrefter Bernard Anicio Duarte Caldeira, kjent bare som Bernard i fotballens verden.

Han er fortsatt liten.

Veldig liten. 164 centimeter.

Lærer av Ronaldinho
Det skremmer ikke europeiske storklubber fra å ligge langflate etter den 20 år gamle venstrevingen som er både playmaker og målscorer, som er god med både høyre og venstre bein og som er velsignet med teknikk, hurtighet, overblikk og kreativitet.

Arsenal, Liverpool, Tottenham, Sjakhtar Donetsk og Porto er blant klubbene som oftest nevnes i forbindelse med ballkunstneren fra Belo Horizonte i den sørvestre delen av Brasil.

Bernard var sentral i Atletico Mineiros ferd mot Copa Libertadores-triumfen tidligere denne uka. Sammen med den nå 33 år gamle Ronaldinho har han terrorisert mange søramerikanske forsvar de siste par årene.

- Han er et stort talent. Det er gøy å være til stede når en ny stjerne blir født, sier Ronaldinho om Bernard.

HTML EMBED

Selv mener Bernard at nettopp Ronaldinho skal ha mye av æren for at han er blitt så god at han forrige sesong ble kåret til årets nykommer og denne sesongen er blitt en del av Brasils landslagstropp.

- Uansett om det er i kamp eller treninger prøver jeg å lære av det han gjør. Ronaldinho har vært avgjørende for utviklingen min. Jeg liker å obeservere og studerer alt han gjør på fotballbanen. Jeg kan ikke gjøre annet enn å takke ham for alt som har skjedd meg, sier Bernard.

20-åringen markerte seg først på utlån i Democrata, hvor han scoret 14 mål på 16 kamper i 2010. Denne innsatsen fjernet siste rest av frykten for at størrelsen ville bli et hinder.

Tilbake i Atletico Mineiro fikk han sin debut i 2011, faktisk som høyreback, på grunn av mange skader i troppen.

- Opp til Gud og presidenten
Når han først fikk sjansen, etablerte han seg raskt. Han har allerede passert hundre kamper for A-laget til Atletico Mineiro. Da laget gikk fra dumpekandidat i 2011 til tittelutfordrer i 2012, var det mye takket være Bernards elleve mål og elleve målgivende pasninger.

I desember i fjor skal Spartak Moskva ha fått avslag på et bud på cirka 90 millioner kroner. Nå antydes det at det vil kreve en sum rundt 200 millioner for å overta spillerlisensen hans.

Bernard er selv villig til å bli værende, men klubbledelsen skal være innstilt på å selge ham.

- Jeg vet ikke hva som vil skje med meg, men hvis jeg reiser, vet jeg at jeg har gjort jobben min her. Jeg har sagt tusen ganger at jeg vil bli, men det er ikke opp til meg. Det er opp til Gud å avgjøre om jeg skal bli. Gud, klubbpresidenten og styret, sier Bernard i etterkant av finaleseieren mot Olimpia, som kom først etter straffespark.

20-åringens agent, Adriano Spadoto, antyder via Twitter at en overgang er rett rundt hjørnet.

«Gratulerer, Bernard. Dobbeltvinner! Confederations Cup, Copa Libertadores ... den perfekte avskjed!»

HTML EMBED

Spadoto har tidligere uttalt at Porto er den mest aktuelle klubben. Ikke bare fordi språket er det samme og den portugisiske ligaen er en tryggere inngangsport til europeisk fotball for en unggutt som er sulten på VM-spill neste sommer, men også fordi Porto og Atletico Mineiro begge er sponset av banken BMG.

Uansett hvor han ender opp, skal man være forsiktig med å avfeie Bernard fordi han er så liten.

Det har Atletico Mineiro lært.

Snart kommer resten av verden også til å lære det.

Kilder: Esporte, Sportv, Sky Sports, Galodeprata, Wikipedia, Goal

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken