Nederlands avtroppende landslagssjef Louis van Gaal så seg lørdag nødt til å forsvare måten laget hans spilte seg til VM-bronse i Brasil.

I stedet for den tradisjonelle 4-3-3-formasjonen med ballbesittende stil satset han på 5-3-2 og kontringsfotball. Det ga blant annet 5-1 over Spania, 2-0 over Chile og 3-0 over Brasil, men likevel ble han beskyldt for å bryte med nederlandske verdier.

– Vi vant på nederlandsk vis. Vi viste bare at det er flere enn én nederlandsk måte å spille fotball, sa han.

– Vi greide å vise noe som er ganske nytt i Nederland, med spillere som samarbeider så bra som mine gjorde. En trener må arbeide med kvalitetene som finnes i troppen, og det klaffet. Vi ble riktignok ikke verdensmester, men vi var veldig, veldig nær.

Laget tapte ikke en kamp i Brasil, men finaledrømmen brast i straffesparkkonkurranse mot Argentina onsdag.

Åpne øyne

Van Gaal blir nå manager i Manchester United, mens Guus Hiddink går på sin annen periode som nederlandsk landslagssjef.

– Jeg har hørt at den neste landslagssjefen sier at han vil spille nederlandsk igjen. Jeg har alltid spilt på nederlandsk måte, men jeg la til noe annet også, sa van Gaal.

– Kanskje dette vil åpne øynene på folk i Nederland og få dem til å innse at det ikke bare er én måte å spille fotball.

Selv etter 3-0-seieren gjentok van Gaal at han syntes bronsekampen ikke burde vært spilt. Nederland hadde to dagers hvile, Brasil tre.

Urettferdig

– Det er en stor forskjell. Kampen burde aldri vært spilt. Den ble spilt under ulike forhold. FIFA bør spørre seg selv hvorfor vertslandet alltid skal få fordeler, sa han.

– Det er ikke lett å bygge opp laget på så kort tid. Jeg synes vi spilte fantastisk under omstendighetene. (©NTB)