Gå til sidens hovedinnhold

«Det er ikke trygt å oppholde seg i Oslo»

Vålerenga-casuals truer «vanlige» LSK-supportere.

«Til kanarifansen og øvrige Lillestrøm-supportere: Det vil nå og i all overskuelig framtid ikke være trygt å oppholde seg sammen med Ufc og Skf (Ultras felt C og Sportsklubbens fineste) i Oslo».

Slik lyder beskjeden som ble skrevet på «Iskoboys'», som er Vålerengas casualsgruppe, sine nettsider i går kveld.

«Iskoboys» skriver videre på sine hjemmesider:

- På vei til Ullevaal mot Enga i august, er det som vanlig helt trygt å gå med gult skjerf og drakt, men aldri opphold dere med alternative Lillestrøm (casuals) i hovedstaden hvis dere ønsker en rolig aften.

Halshogging
Bakgrunnen for den skarpe meldingen skal være den siste tids betente stemning mellom supportergruppene til de to klubbene.

I forkant av kampen mellom Lillestrøm og Vålerenga forrige søndag, var det noen som halshogget statuen av Tom Lund på utsiden av Åråsen.

Ingen er siktet for hendelsen, men naturlig nok er mistanken om hvem som kan ha vandalisert statuen rettet mot Vålerenga-supportere, og kanskje spesielt mot casual-miljøet rundt klubben.

Få tilfeller
Skal vi tro Ola Moheim ved Oslo Politidistrikt, som jobber tett opp mot casualsmiljøet, så kan «vanlige» supportere puste ut.

Han har lest meldingen som ble lagt ut på nettet i går kveld, og han mener dette ikke bør leses bokstavelig.

- Vi har ingen holdepunkter for at såkalte vanlige supportere er mer utsatt enn tidligere, sier Moheim til Nettavisen.

- Vi jobber tett opp mot miljøet rundt kampene, og vi har hatt få tilfeller der uskyldige supportere har blitt skadelidende grunnet risikosupportere.

- Vil ikke ramme uskyldige
Moheim mener grunnen til at trusselen ikke er større enn tidligere, er fordi man internt i casuals-miljøet har en kodeks om å kun angripe likesinnede.

- Vi vet at de vil unngå å ramme uskyldige folk, fortsetter han.

Politiet avverget flere slåsskamper i forkant av søndagens oppgjør mellom de to rivalene.

Lillestrøm-politiet skysset flere titalls medlemmer av «Iskoboys» ut av byen, slik at det skulle bli minst mulig støy og bråk i forkant av kampen.

Gruppen kom senere tilbake til byen, og var tilstede på stadion og overvar kampen, uten at det skjedde noen hendelser knyttet til bråk.

- Føler du at politiet har god kontroll på hva som foregår i og rundt dette miljøet?

- Det er helt umulig å få oversikt i hva som foregår i og rundt miljøet. Vi har god oversikt over miljøet, og hvem som inngår i det aktuelle miljøet, sier Moheim.

Han forteller at politiet i forkant av risikokamper forsøker å danne seg et bilde av hva de kan forvente i forbindelse med kampene.

- Vi kjenner til hvordan de opererer i forbindelse med fotballkamper, til en viss grad, utdyper Moheim.

Ikke interesserte
- Hva er grunnen til at disse gruppene går i tottene på hverandre?

- De er naborivaler, med alt det innebærer. Risikosupportergruppen til Lillestrøm er yngre enn Vålerenga og Brann sine, så risikosupporterne til Vålerenga ser nok på likesinnede i Lillestrøm som en «irriterende lillebror».

- Har dere hatt noen hendelser rundt stadion i løpet av denne sesongen?

- Det har vært et par mindre hendelser, men generelt sett er det i liten grad ved og på stadion de voldelige episodene skjer.

- Har dere noe kontakt med miljøet foruten på kampdagene?

- Kontakten begrenser seg stort sett til kampdager, men da har vi til gjengjeld en gjensidig forståelse og tillit mellom oss. De er godt kjent med at vi ønsker å begrense volds- og ordensforstyrrelser knyttet til fotballkamper.

Moheim understreker at vanlige supportere kan føle seg trygge i Oslo på kampdager.

Angrep pub
Det er spesielt tre klubber i Norge som har er markant casualmiljø rundt seg. Det er Lillestrøm, Vålerenga og Brann.

- Det er Lillestrøm og Brann som byr på de største utfordringene for oss med tanke på fare for organiserte slagsmål i forbindelse med Vålerenga-kamper, sier Moheim.

- Jeg tror at risikosupporterne til Vålerenga har vansker med å skille mellom ultras- og casualmiljøet i Lillestrøm. Ikke med tanke på hvem de er, men på grunn av at grensene viskes litt ut slik som ved helgens kamp. Derfor er de mer utsatt hvis de beveger seg i Oslo på kampdag, fortsetter han.

Tidligere i år var det en alvorlig hendelse i Kristiansand i forbindelse med kampen mellom Start og Vålerenga.

Den gangen angrep risikosupportere hos Start en pub i byen hvor det var en blanding av supportere fra begge lag.

- Vi har hatt få tilfeller mot puber i Oslo. Den siste hendelsen var i forkant av Vålerenga mot Lillestrøm i fjor høst, og dette er noe vi ikke ønsker å oppleve igjen, avslutter Moheim.

- Bruker ikke energi på det
Talsmann for Kanarifansen, Kenneth Kvebek, har lest innlegget på «Iskoboys'» hjemmeside, men tar det hele med knusende ro.

- Vi bruker ikke noe energi på det. Det får være dere greie. Vi bruker vår tid og energi på LSK og Kanarifansen, sier Kvebek til Nettavisen.

- Du blir ikke bekymret for medlemmene i Kanarifansen?

- Nei, vi kan ikke bestemme hva folk skal tenke eller gjøre. Iscoboys har ingenting med oss å gjøre. Hva de gjør, får være deres sak, sier Kvebek.

Nettavisen har forsøkt å få en kommentar fra noen i casualsmiljøet rundt Vålerenga, men de har ikke ønsket å uttale seg.

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud

Kommentarer til denne saken