Gå til sidens hovedinnhold

- Det er krise

Gasskrangelen mellom Russland og Ukraina får konsekvenser for resten av Europa.

Gasskonflikten mellom Russland og Ukraina har får stadig større konsekvenser for andre europeiske land. Tirsdag reduserte Russland leveransene til Balkan og Sør-Europa, og flere land merker allerede konsekvensene.

90 prosent reduksjon
I Østerrike er det en nedgang på 90 prosent av normalt leveringsnivå, melder Reuters.

- For øyeblikket kommer bare rundt 10 prosent av gassen Russland skal levere, sier den østerrikske olje- og gassgruppen OMV i en pressemelding.

Også i Tyrkia, Hellas og Makedonia er det merket en kraftig nedgang. I Bulgaria sier myndighetene at situasjonen nå er kritisk, ettersom landet ikke har alternative ruter

Flere selskaper har måttet redusere sin produksjon, blant annet gjødselprodusenten Neochim.

- Klokken 3.30 stansen gassen til Bulgaria, samt Tyrkia, Hellas og Makedonia. Vi er i en kritisk situasjon, sier Bulgarias økonomiminister.

Vinteren er i full gang over hele Europa, med temperaturen i Bulgaria nede i minus 15 grader. Gasskonflikten er ventet å få gassprisene til å stige ytterligere i Europa.

- Stanser alt
Tyrkias energiministeren bekrefter at russiske Gazprom har stengt av gassrørene som til vanlig sender gass til Europa via Ukraina, men i motsetning til Bulgaria har Tyrkia alternative rør å motta gassen i.

Også Romania rapporterer om en nedgang på 75 prosent.

Ifølge det ukrainske, statlige energiselskapet Naftogaz, skal Gazprom ha bestemt seg for å stanse all levering til Europa som går via Ukraina.

De fleste andre store europeiske nasjonene sier de har lagret gass, etter flere milde vintre de siste årene.

Fortsetter reduksjonen
De reduserte gassleveransene kommer dagen etter at Russlands Gazprom bestemte seg for å kutte gassforsyningene med en femtedel, for å veie opp for det de mener er Ukrainas gasstyveri.

Gazprom har sagt de fremover vil redusere gassleveringen tilsvarende det de mener blir stjålet.

Den langvarige krangelen om kontrakter, betaling og pris, førte sist uke til at Russland stoppet alle leveranser til nabolandet. Siden da har Russland anklaget Ukraina for å stjele gass tiltenkt det europeiske markedet.

Norge attraktiv
Ukrainas gasselskap Naftogaz opplyser tirsdag at ni land, inkludert Tyskland, Polen og Ungarn vil føle konsekvensene av kuttet.

En femtedel av all gassen Europa forbruker leveres via rør gjennom Ukraina.

Problemene med leveringen fra Russland har gjort at EU i lang tid har jobbet med alternativer for å bli mindre avhengig av russisk gass.

Norge er den nest største gasseksportøren i Norge, og spørsmålet har blitt diskutert flere ganger, melder NTB.

Men Norge har ikke kapasitet til å levere mer enn det som allerede sendes til kontinentet, og StatoilHydro har allerede gjort det klart at selskapet ikke har kapasitet til å fylle eventuelle hull i forsyningen fra Russland.

Kommentarer til denne saken